У «Сценарій для трьох акторів» затесався «Бармалей»

Вілунав  Відкритий театр у Івано-Франківську і у спогадах завершився гештальт. Таки непересічна ця подія була для міста.Непересічна подія для міста, але не для містян. Три дні у глядацьких залах було обмаль франківців. Не знали про фестиваль? Чи театр як такий уже не цікавий? Чи ігнорили? Не густо було на фестивалі ні знаних франківських театралів, а ні знаних франківських акторів.  Зате з усього світу був повен міх.

А фестиваль таки був цікавий і насичений: майстер-класи від Ірини Бенюк і плейбек-театр від Кібітки, й презентація Неди Неждани з унікальним доробком українських драматургів – антологією п’єс «Майдан. До і Після», й зрештою вистави «Сіра зона» й «Ополченці» від ПлейПост-Театру. Про все це уже написано.  

Найприємніший спогад - аплодисменти найменшим акторам фестивалю – вихованцям дитячої театральної школи «Живбувпес». Малеча на сцені творила історію про Бармалея і жваво застерігала – «не ходіть дітки в Африку гратися»! 

Таки правду казали: «Африка», як і сцена театру, не терпить грайливого до себе ставлення. І на відміну від ранків у дитсадку потребує повної самовіддачі. Навіть, якщо ти ще просто малюк. І навіть, якщо ця сцена у дитсадку, чи у театрі. 

БАРМАЛЕЙ. Ми побачили класичну виставу адресовану батькам і родичам малих артистів.  Тішить, що у місті знову почали відроджуватися дитячі театральні школи, студії, гуртки. Власне ази акторського мистецтва і, насамперед, мистецтва переживання й мистецтва подання є конче потрібні людині, яка росте. Адже, що таке доросле життя, як не освоєння тих чи інших ролей? І професійних, і громадських, і, зрештою, ролі переможця чи невдахи у житті - теж ролі. Отже, добру й потрібну справу для майбутнього і  дітей, і міста, і країни творять керівники дитячого театру - актори Івано-Франківського муздраму – Ігор Захарчук та Олексій Лейб’юк. І щиро дякую їм за це. І варто франківській громаді усіляко підтримати ці починання. Бо зрештою – чужих дітей у нашої  міської громади не буває.

Митецьку естафету від дітей того дня підхопили актори театру молодіжного – Дрогобицький Театр Альтер (Режисер театру — Андрій Юркевич) з виставою «Сценарій для трьох акторів». Вистава дуже цікавої п’єси, яку знаний польський драматург зі Львова Богуслав Шеффер написав у 1988 році для своїх друзів: братів-акторів Міколая та Андрія Грабовських та Яна Пешка.

Початок вистави дуже насторожив: з декорацій на сцені одні стільці. Невже доведеться дивитися виставу у стилі «стілець і я біля нього»? – розчаровано позирав я на сцену. Це моветон (поганий тон) у сучасному театрі з його нестримним і невтомним пошуком нових форм для творення змісту. Ну принаймі на дворі уже й постмодерн і його театральна «посестра» - постдрама уже відчувають, що старіють, і все більше приглядаються у що б нове ускочити. На перехресті часу – з легкої руки Бодріяра -  пост-тілесність. І це зараз хороший тон, це  - бонтон. І поле ще зовсім незоране.

Перше враження виявилося оманливим. Історія трьох акторів (Олександр Максимов, Ігор Стахнів, Андрій Юркевич) про їх  життя за лаштунками виявилася досить жвавою і у виставі в рух йшло усе. І музичні колонки теж. Актори щоразу обігрували їх, як собі хотіли. Згадалося про піджеїв на вечірці у нічному клубі. Це було майже то. Бракувало лиш відповідної музики. Але, позаяк, через шалений темпоритм вистави, музика й не була потрібна.  Зуміли й глядачів включиту в гру. Та от матерщина чомусь була недоречна. Штучна і чомусь російська. Терміново акторську братію треба перевчати на українську лайку.

У виставі було все: й  особистісні конфлікти, і дискусії про мистецтво, і найпотаємніші прагнення, і театральні пози і гримаси.

Вистава вдалася. По-суті авангардну п’єсу актори зуміли передати методом класичного камерного театру і це відкрило нові й цікаві грані. І тому сподобалося. Глядачі вкотре за цей день відганяли ненажерливого пожирача часу Кроноса й своїми аплодисментами карбували пам’ять про побачене від театру у вічність.

Приємною несподіванкою став Playback-театр КІБІТКА – театр зовсім некласичний і далекий від нарцисизму академічного театру. Цю форму вигадав в 1975 році Джонатан Фокс, непрофесійний актор, який любив це мистецтво до безтями. Він знайшов цю форму театру в непальських селах в Тібеті, де провів два роки в якості добровольця Корпусу Миру. Там серед гір діти й дорослі бавляться у таку схожу до плейбеку гру, як у нас у гру "Крокодил".

Хто хоче поділитися своєю історією? - оцими словами, без будь-якого раніше приготовленого сценарію, починається плейбек-вистава  з історій глядачів. Це що виходить, без історії спектакль не почнеться? А яку історію потрібно розповісти? І як актори збираються грати без сценарію? 

А ще – вистава у формі постплей-театру, де злилися сцена і глядацька зала, де п’єса зіткана зі справжніх історій справжніх людей і грається так, що пробирає і перевертає все єство, де важливіша не так сама гра як розмова після гри – вистава «Сіра зона» від Галини Джикаєвої і її Postplay-театру.

Postplay. Після гри. А Після гри … завжди єднання.  А де єднання, там і перемога, - сказав дві тисячі років тому славетний римський актор Публілій Сір. Сірієць, до речі.

А Після гри … завжди єднання. І тому, переможемо!

 


06.03.2016 Радислав Петрів 2537 1
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413