«Тиждень ми вшістьох спали на двох матрацах на підлозі», - історія багатодітної родини, яка врятувалася від війни на Прикарпатті

Фіртка публікує історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

«Приїхали і не повірили, що тут тихо», - ділиться першими враженнями Галина, мешканка Очакова. На Косівщину жінка приїхала разом з чоловіком та чотирма дітьми. 

«За 20 років це перший раз, коли ми змушені покинути власну домівку і поїхати в чуже місто. Ми з чоловіком були військовими й найдовший термін, коли ми не повертались додому – було п'ять місяців, але тоді ми їздили на ротацію в місто Маріуполь», - розповідає Галина.

Жінка пригадує, 24 лютого о 5:20 год їй зателефонувала старша донька, яка на той час навчалась та працювала в Миколаєві та повідомила про обстріл міста.

Здивуванню не було меж. Сім’я багатодітна, тому потрібно було діяти рішуче. За словами переселенки, годину по тому почали збирати речі для евакуації, до слова, будинок знаходиться біля військового порту. 

«Ми прокинулись, почали збирати речі, почули два постріли, зрозуміли, що удар відбувся по кораблі. Вийшло, так, що на сусідній вулиці внаслідок ударної хвилі – знесло дах з будинку. 

Через хвилин 30 знову почули вибухи, але бомбили вже іншу частину. О 9:00 год ми вже з родиною почали вибиратися з Очакова. Спочатку ми приїхали в село, яке знаходиться за 40 кілометрів від нашого міста», - ділиться спогадами жінка.

Родина в селі мешкала місяць, 30 березня повернулися в Очаків. Галина пригадує, на її погляд, місто обстрілювали не ракетами, а градами. 

Будинок залишився цілий, постраждало лише дерево, яке росло на городі. Натомість на сусідній вулиці будинки зруйновані.

«Було дуже страшно, всі ці пів години здавались вічністю, увесь цей час, ми лежали на підлозі. Далі знову ж таки, ми зібрали речі і знову вирішили виїжджати. 

Ми знову поїхали в село, але вже в інше. Пожили в людей лише тиждень. Спали на підлозі вшістьох на двох матрацах», - пригадує Галина.

Опісля жінка вже почала шукати по різних сайтах для сім’ї безпечне місце. Спочатку, каже, моніторила сайт «Допомога», але там, на жаль, вже не було місця. Пізніше вже скористалась сайтом «Прихисток».

Основною умовою для родини було місцезнаходження будинку, головне, щоб він розміщувався далеко від великих міст. Вирішили їхати на Косівщину. Дорога була нелегкою: тричі зупинялися, щоб поремонтувати авто, близько 12 годин в дорозі.

Наразі родина задоволена своїм місцеперебуванням, адже засинають та прокидаються не від звуків обстрілів.

«Для нас найважливішим є те, що ми будемо подалі від обстрілів, хай де б це не було. 

Ми дуже задоволені, проте все одно хочеться додому, дома найкраще. Тому я щиро сподіваюсь, як і кожен українець, що війна незабаром закінчиться».

Жінку приємно здивувало озеленення Прикарпаття, каже, що у їх місті такого не має.

Коли покидали будинок вперше, дуже хвилювались, адже, коли їхали трасою, не розуміли, чи взагалі доїдуть, бо авто помітного кольору.

«Коли ми приїхали на Косівщину, ми не очікували, що таке можливо. У нас у південному регіоні України в людей стоять двометрові паркани, сусіди просто так не заходять. 

Мало того, ми приїхали до чужих людей за понад тисячу кілометрів о 3 годині ночі і нас зустріли та прийняли. Довірили цілий будинок, всі необхідні речі та запропонували лишатись скільки потрібно на безоплатній основі - для мене це щось нове!

За 39 років я й подумати не могла, що є такі люди!

У нас – гроші всьому голова, тобто все під контролем та має свою ціну.

А тут, якщо потрібно, то залишайтесь, живіть. Чим зможемо – допоможемо. Це приємно здивувало. Ми вперше в такій ситуації й подумати не могли, що нас так приймуть», - радіє Галина.


Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"На Лівому березі - спокійніше": історія дівчини з Прикарпаття про ситуацію у столиці

Тридцять кілометрів пішки з собакою та молодшим братом: як українці тікають від обстрілу своїх домівок

"Жили без комунікацій, їжу ділили по порціях": історія біженки з Київщини, яка транзитом на Прикарпатті


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

915
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1899
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2767
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3397
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3635
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6791 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3823

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5633

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6740 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7591
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2420
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4686
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5078
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

440
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

907
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1777
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3361
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

884
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1745
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3653
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3841 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5409