"Дехто зменшував ціну оренди квартири вдвічі, а дехто збільшував в чотири рази", - Віктор Фурдіяка про ринок нерухомості на Прикарпатті

Ринок оренди житла в Івано-Франківську  на російську агресію  відреагував стрімким ростом цін:  були навіть випадки, коли ціну збільшували втричі. 

Що сьогодні відбувається з цінами на нерухомість на Прикарпатті в інтерв'ю Фіртки з Віктором Фурдіякою, головою Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України. 


Ви прогнозували що до  кінця місця  ціни на оренду стабілізуються. Розпочнемо інтерв’ю з цього питання - чи стабілізувалися ціни та взагалі, що зараз відбувається на ринку житла в місті? Чи можливо  знайти для оренди вільні квартири?


Ми спостерігаємо, що досі вільних квартир катастрофічно не вистачає. Разом з тим починає з’являтися вільне житло, яке можна класифікувати на кілька категорій.

Перша категорія – це житло, яке орендували переселенці ще місяць тому, але вирішили переміщатися далі та виїхали з Франківська - тим самим звільнивши житло.

Друга - це житло, яке ще місяць тому могло здаватися в оренду, але власники через якісь причини не були фізично присутні в місті.  

Третя категорія - це місцеві жителі, які виїхали за кордон, але тепер повертаються для того, щоб здати свою квартиру в оренду. Бо за кордоном їм потрібні кошти.

Попит на житло далі зберігається, але вже менший, ніж на початку війни.


Перша категорія орендарів - переселенці, які виїжджають з Франківська, вони повертаються додому чи їдуть далі за кордон?


Повертаються додому, якщо приїхали зі спокійніших регіонів України - Дніпропетровщини, Запоріжжя, спокійніша  частина Києва та ін. Бо не всі можуть працювати дистанційно. Жити в чужому місті та орендувати житло також не всі мають можливість. Люди почали аналізувати свій фінансовий стан і ситуацію вдома і планують повертатися.

Частина людей, які вирішили залишитися  в Івано-Франківську шукають в оренду заміські будинки.  Але в нас немає пропозицій оренди будинків - це ніша, яка зовсім не розвинута.

Власники житла  в новобудовах - це заробітчани, в більшості випадків. Як вони відреагували на підвищений попит?


Це не була класична оренда житла - швидше це була допомога для родичів чи друзів. Ми своєю чергою зробили велику інформаційну роботу, щоб залучити ці вільні квартири в оренду. Ми чули дві відповіді – що вдома знаходяться особисті речі, друга відповідь - вже живуть родичі чи друзі. 

читайте також: Каркасні будинки для переселенців: як Європа може врятувати себе від біженців з України


Ціна на оренду квартир зменшилася у зв’язку зі спадом попиту чи залишилася на тому ріні який спостерігали на початку війни?


За даними Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ), у перші тижні війни взагалі відбувалися не зрозумілі явища в Івано-Франківську: дехто зменшував вартість - здавав в  оренду вдвічі дешевше, а інші навпаки підіймали орендну ставку в чотири рази.

На початку війни були випадки, коли квартиру, яка коштувала 8 тисяч гривень здавали за 30 тисяч. Останні  здавалися  дуже швидко, не зважаючи на високу ціну.  Люди платили, бо це краще ніж залишитися на вулиці.

Досі дивуюся, як ці «підприємці» могли брати кошти з людей, яких привела біда у наше місто. Зараз люди трішки осіли та шукають дешевше житло, бо розуміють, що переплатили або умови проживання не підходять - буває, що в одній квартирі жили дві сім’ї.

Зараз ціна зросла на 20-25% у порівнянні з цінами довоєнного часу. Це адекватна реакція, враховуючи  курс долара, попит і економічну ситуацію.


Ринок купівлі-продажу нерухомості «на паузі»? Деякі експерти говорять, що не зважаючи на закритий реєстр існують механізми купівлі-продажі, які мають юридичну силу. Що це за механізми і чи можливо зараз купити-продати житло?


Зараз йдеться про можливість розпочати процес купівлі-продажу. Попередні договори купівлі-продажу, через довіреності -  це все схеми, які несуть великі ризики для обох сторін. Бо виконання цих договорів досить спірне.

Ми виконуємо вказівку зверху - АФНУ рекомендує не брати участь  в таких схемах і дочекатися поки запрацює реєстр речових прав.


Загалом, чи цікавляться переселенці придбанням житла в Івано-Франківську і можливо  просять «забронювати» до відкриття реєстру ?


Цікавляться і приглядаються  переселенці  з тих регіонів, що сильно  зруйновані. Але про попит говорити ще зарано.

читайте також: Середня зарплатня на Івано-Франківщині: у яких галузях найбільше платять


Якщо не брати до уваги об’єктивні економічні чинники, які впливають на вартість оренди/купівлі житла, чи повернеться довоєнна ціна оренди/купівлі нерухомості в Івано-Франківську?


Думаю, житлова оренда підніметься  в ціні  внаслідок збільшення кількості людей.

Житло класу «Економ» залишиться  практично на показниках довоєнного періоду. Житло класу «Комфорт»  і «Преміум» - уже зросло на 20% і ще буде зростати, бо попит не закритий. Це  платоспроможні покупці (в основному айтішники), які можуть працювати віддалено.


Бомбосховища, укріплені підвали та підземні паркінги - чи буде тренд на житло з такими опціями?


Коронавірус створив тренд – чим менше скупчення людей - тим краще. Які будуть тренди у зв’язку з воєнною загрозою треба дочекатися відкриття ринку купівлі-продажу, який зараз просто зупинився.

Ринок нерухомості та будівництва на будь-які економічні кризи реагує одним із перших.  Якщо порівняти економічну кризу через ковід  і зараз у зв’язку з воєнним вторгненням росії в Україну, то яка для ринку є катастрофічніша і чому?


Коронавірус теж поставив ринок  на паузу, але ми спостерігали відкладений попит, який в травні та протягом літа відновився попри ріст ціни. І не просто відновися - це був бум на ринку житла.

Зараз важко прогнозувати наперед. Але профільні експерти говорять, що  платоспроможні жителі зі східної частини  України  захочуть тут залишитися й інвестувати. Не виключено, що місцеві жителі, які два місяці були за кордоном не захочуть там залишатися і повернуться додому.

Беручи до уваги міграційні процеси, ми очікуємо,  що ринок мав би запрацювати.


Як відреагував ринок комерційної нерухомості Івано-Франківська у зв’язку  релокацією бізнесу?


Якщо говорити про офісну нерухомість, то вона досі не має попиту. Але в січні ми помітили  неабияку підвищену зацікавленість орендувати офіси в Івано-Франківську з боку представників IT-сфери з Києва та Харкова, де розміщені міжнародні IT-компанії. Це були не просто поодинокі випадки - це був тренд.

Вартість оренди офісних приміщень  не змінилася: діапазон цін в залежності від умов коливається від  200-300 грн/м2.

Вартість складської нерухомості виросла вдвічі. Якщо до війни вартість оренди становила  50-80 грн/м(в залежності від локації, умов та площі), то зараз ця цифра сягає 100-150 грн/м2.

В регіоні немає достатньої кількості складів чи великих виробничих приміщень - з цим у нас велика проблема. В найближчі роки буде великий запит на великі логістичні виробничі склади.

Нещодавно мав зустріч з керівником підприємства з Харківщини,  який протягом місяця шукав комерційну нерухомість і вивчав можливості релокації бізнесу.

Розповів, що не бачить тут потрібних  великих потужностей і заморозив цей процес.

Що стосується торгових  приміщень, то вони не мають попит і  вартість не змінилася незважаючи, що сюди переїхало багато підприємців. Мабуть, через місяць ситуація зміниться.

 читайте також: Стан ринку зайнятості та безробіття серед прикарпатців 


Що скажете про наявність  комерційної нерухомості та  виробничих приміщень у районних центрах та маленьких містечках?


Так, їхні склади однозначно будуть заповнені. Можливо вже заповнені.


З чим пов'язаний  високий дефіцит складських виробничих приміщень?


За останні десятиліття всі виробничо-складські приміщення чи ділянки під забудову використовувалися для будівництва житлової нерухомості.

Зверніть увагу, за останні 20 років житлові квартали зведені на території якихось радянських заводів та цехів. Бізнесу вигідніше  будувати житло.

Підвищений попит на складські та/або виробничі приміщення можуть дати поштовх для будівництва комерційної нерухомості в Івано-Франківську.

Оскільки зараз складські приміщення нового типу користуються неабиякою популярністю. В нас більшість складів радянського типу.

 

Земельні ділянки для ведення сільського господарства мають попит чи ні?


Ми не спостерігаємо великої зацікавленості. Яка буде ситуація з земельною нерухомістю для будівництва чи ведення сільського господарства важко прогнозувати. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

ЖИТТЯ В ЧАСІ ВІЙНИ. Тиждень четвертий-п’ятий… Переселення народів і Посвята Богородиці

План Маршала: чому відновлення економіки України буде економічним двигуном для Європи?

Як світові зірки підтримують Україну не лише словом, а й ділом 

"Люди для України": онлайн платформа для оперативної допомоги ЗСУ

Чи існує інша росія? Чи існують інші росіяни?

Репортаж з оточеного Херсону: окупанти планують криваві провокації та зміну влади

ЖИТТЯ В ЧАСІ ВІЙНИ. Тиждень перший…

Дерматолог розповіла про вплив коронавірусу на стан шкіри  


Коментарі (1)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

915
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1899
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2767
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3396
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3635
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6791 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3822

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5633

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6740 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7591
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2420
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4686
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5078
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

440
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

907
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1776
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3360
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

884
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1744
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3653
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3841 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5409