План Маршала: чому відновлення економіки України буде економічним двигуном для Європи?

В ексклюзивному інтерв'ю для Фіртки Роман Ващук, колишній Надзвичайний Повноважний Посол Канади в Україні, а сьогодні голова Ради бізнес-омбудсмена в Україні поділився своїми думками щодо розвитку вітчизняного бізнесу, як виглядає співпраця України з Польщею, чого очікувати від імпорту та експорту і чому російське вторгнення в Україну можна порівняти з російсько-японською війною у 1905 році.


Романе,  ми з вами спілкувалися п’ять років тому, коли ви  працювали  Повноважним  і Надзвичайним Послом Канади в Україні, як трапилося,  що ви  повернулися в Україну та очолили Раду бізнес-омбудсмена ? І зовсім недавно  офіс  РБО  переїхав в Івано-Франківськ?


Коли я працював Послом Канади в Україні я думав, що цікавішого дипломатичного призначення вже не могло бути і маючи на той час вислугу років пішов на передчасну пенсію.

Я думав, що буду  по світі роз'їжджати, але прийшла пандемія і нікуди не роз’їжджав. Але слідкував за подіями  в Україні.  До мене звернулися із запитанням чи не цікаво мені взяти участь в конкурсі на  посаду бізнес-омбудсмена. І я вирішив повернутися. Думав, буде цікаво і спокійно, погодився.

Пройшов конкурс, за результатом якого мене призначили на цю посаду. РБО (консультативно – дорадча структура Уряду), яка  фінансується Європейським банком  та  Кабінетом Міністрів України. Я розпочав роботу  в Україні 10 січня і життя розпорядилося так, що робота  цікава,  але щоб було  спокійно, то я б так не сказав…


Рада бізнес-омбудсмена переїхала  у спокійніше місто до Івано-Франківська. Які довгострокові та короткострокові цілі РБО?


В нас завдання відповідати на конкретні запити бізнесу у зв’язку зі зловживанням державних органів чи органів самоврядування і їх полюбовно розв'язувати та  вказувати рекомендації як їх краще вирішити. На підставі цього досвіду формулювати конкретні рекомендації для української влади, щоб вона їх втілювала в життя і покращувала ситуацію в бізнес-середовищі.

Після 24 лютого оговтавшись від шоку, частина наших працівників поїхала на західну Україну, частина за кордон, декілька колег залишилися в територіальній обороні на околицях Києва, інші - волонтерять. Кожен вибрав для себе те, що найкраще може зробити в цей воєнний час для збереження самостійності України та економічної спроможності.

Одним із напрямків РБО є допомога щодо переорієнтації логістики з Чорноморських портів на Балтійське море. Ми з нашими польськими колегами у Кракові над цим працюємо, надаючи для українських виробників варіанти логістики, як залізничні, так і портові.

Йдеться про експорт соків та концентратів, експорт птиці у досить великих об’ємах. У Польщі працюють центри з логістичними компаніями світового рівня, які сьогодні безкорисно допомагають українському бізнесу.

Третій напрямок нашої роботи – це вдосконалення списку критичного імпорту.

Наприклад,  звернулася  фірма,  яка вказала, що деякі запасні частини, інструменти для ремонту тракторів не були в списку критичного імпорту. З одного боку це логічно, бо  ніхто не підозрював, що трактори будуть відігравати ключову роль навіть у військовій галузі, коли, тягаючи військову техніку трактористи здобудуть світову славу.  

Але і не слід забувати про потреби посівної кампанії. Ми попрацювали з Міністерством економіки України і вже є ряд кодів згідно з УКТЗЕД, які додали до списку критичного імпорту.

Це дозволить підтримувати в робочому стані трактори. Важливо, щоб в  Україні, де тільки дозволятимуть обставини, відбулася посівна кампанія, щоб сільськогосподарське виробництво могло продовжувати роботу. 


РБО теж активно допомагає  в  релокації бізнесу на захід України. Які бізнеси зараз найбільше потребують переїзду і з якими проблемами вони стикнулися?


Насамперед це бізнеси, де є реальне виробництво і потреба зберегти виробничі машини. Вивести техніку важко, але  їм це вдається і далі виникає питання, де її розмістити.  Ще однією проблемою є питання розірваних ланцюжків постачання і ті зв’язки, які вони мали у своїх містах. 

Я знаю, що UkraineInvest  також  сприяє переїзду, обласні адміністрації, міське самоврядування, яке найкраще знає про наявність вільних приміщень, які  б могли бути обжиті фірмами.


Чи можете розповісти про конкретні компанії та виробництва не озвучуючи їхні назви, які переїхали, наприклад, в Івано-Франківську  область  і вже розпочали тут свою діяльність?


Прикладу підприємства, що вже працює на новому місці ще немає. Це все в процесі – на етапі підписання угод, дискусій.


Настільки потенціал західної України (людський, природній, матеріально-технічний) здатен глобально  підтримати економіку  України?


Особливі можливості є  в менших містах, районних центрах.  Бо вважається, що підприємства і люди звідти виїхали давніше. Відтік робочої сили західної України спостерігався вже давно.

Тому зараз маленькі міста, районні центри зацікавлені в тому, щоб  деякі приміщення, які пустують могли заповнити нові фірми.

Рекомендую бізнесу бути проактивними зі своєю місцевою владою. В соціальних мережах розповідати про свої можливості, про вільні торгові складські приміщення, а також про середовище, яке готове прийняти бізнес.

читайте також: Як світові зірки підтримують Україну не лише словом, а й ділом


Як буде виглядати імпорт та експорт  України  в найближчі місяці? Товарообіг з країнами Європи? Що очікувати українцям?


Репертуар обмежений. З часом список критичного імпорту буде розширюватися. Але, наприклад, якщо ви замовили басейн в ЄС, то сумніваюся, що його отримають протягом наступних місяців - бо це для України не є життєво важливим.


Який «план Маршала» з відбудови  економіки можна очікувати?


Я думаю, що після перемоги ми будемо бачити щораз тісніший зв'язок України з сусідніми країнами та ЄС.

Цей процес запущений раніше, але тепер через переорієнтацію імпортно-експортних товарів в майбутньому буде ще тісніший зв'язок.

Я передбачаю, що ЄС буде відігравати важливу роль. Міжнародні організації та Світовий банк,  Європейські банки США, Канади також.

Відбудова України буде економічним двигуном для всієї Східної Європи, а можливо й для Європи загалом.


Які галузі будуть цими двигунами?


Це все, що потрібно для відновлення зруйнованої інфраструктури. Українське сталеваріння буде дуже потрібне і можливо по-новому буде кооперувати з ЄС.

В принципі ми зараз бачимо потребу, особливо в західній Україні в будівельних матеріалах. Аналогічний дефіцит спостерігається у Польщі та сусідніх країнах, де потрібно будувати приміщення для біженців. Тому зараз важливо збільшувати виробництво будівельних матеріалів.

читайте також: Каркасні будинки для переселенців: як Європа може врятувати себе від біженців з України 


Як виглядає співпраця з вашими польськими колегами в Кракові?


Коли українська фірма звертається і каже, що вони втратили вітчизняного постачальника і просить знайти  постачальника в Польщі чи  в ЄС, то ми з польськими колегами налагоджуємо ці зв'язки. Кілька разів  вдень обмінюємося такими проханнями від українського бізнесу і стараємося для них знаходити певних партнерів.


Скільки заяв вже  отримали?


Маємо 40 заяв. Не всі вони стосуються пошуку партнерів,  але й критичного імпорту. Працюємо не за старим регламентом, а стараємося відповідати потребам бізнесу на даний час в найближчі місяці.


Зараз війну в Україні  порівнюють з Другою світовою війною. Ви як історик і дипломат з досвідом, що можете сказати з приводу цього порівняння.


За рівнем жорстокості є порівняння гітлерівського нападу на Польщу і на інші країни. Але з політичного погляду вона дещо нагадує російсько-японську війну у  1905 році. Росія тоді теж планувала «коротеньку маленьку  війну», яка в результаті переросла у широку політичну катастрофу для держави агресора.

Я думаю, що  коаліція, яка створена на підтримку України та бажання долучитися до її відбудови  буде дуже великою і взаємно корисною для держав, що будуть залучені в цьому процесі.

Чи буде це аналог плану Маршала?  Точно, що це буде велика ініціатива - мова йтиме  можливо  про сотні мільярдів доларів...


Це зовнішня фінансова допомога, але чи витримає  удар економіка зсередини?


Інфляція зараз не є найбільшою проблемою.

Війна показала, що український бізнес має великий прихований ресурс і ті ресурси вийшли на верх, коли були потрібні.

Наприклад, підприємці, які не радо платили податки як тільки зрозуміли, що  державі загрожує небезпека і майбутнє може бути під  диктатурою москви, почали давати державі навіть більше, ніж держава від них вимагала.

Тепер бізнес розуміє для чого вона важлива і чому важливо підтримувати державу навіть коли нема великої військової загрози. Це колективне величезне героїчне зусилля українського суспільства буде мати позитивні наслідки і для відродження, і для відбудови економіки в майбутньому.


Що ще вас вразило в  українському бізнесі?


Підприємства продовжують здійснювати свою діяльність, банківська система  і валюта стабільні. У міжнародній пресі з’являються статті про «Укрзалізницю», як вона неймовірно ефективно працює в цей час.

Багато установ  і фірм, на які українці дуже нарікали у мирний період, зараз доводять  свою потрібність і ефективність. 


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Як світові зірки підтримують Україну не лише словом, а й ділом 

"Люди для України": онлайн платформа для оперативної допомоги ЗСУ

Чи існує інша росія? Чи існують інші росіяни?

Репортаж з оточеного Херсону: окупанти планують криваві провокації та зміну влади

ЖИТТЯ В ЧАСІ ВІЙНИ. Тиждень перший…

Дерматолог розповіла про вплив коронавірусу на стан шкіри 


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413