Як уникнути небезпеки за святковим столом

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

Про це Фіртці повідомили в пресслужбі установи.

Найперше - купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти і т.д.) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних, обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.

- Не замовляйте кондитерські вироби домашнього виробництва!

- Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.

- Купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку.

- Придбане на ринках молоко потрібно завжди кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити.

- При приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць.

- Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів придатності.

- Використовуйте окремий інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо.

- Не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел.

- Овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни:

- Підтримуйте чистоту.

- Мийте руки, перед тим як брати продукти та готувати їжу.

- Мийте руки після туалету.

- Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні й кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.

- Захищайте кухню та продукти від комах, гризунів і інших тварин.

Відокремлюйте сирі продукти від готових до споживання: сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів, зберігайте продукти в закритому посуді для запобігання контакту між сирими та готовими продуктами. Добре просмажуйте або відварюйте продукти. Зберігайте продукти при відповідному температурному режимі.

   читайте також: Дієтологиня пояснила, як харчуватися під час війни, аби зберегти фізичні сили та здоров'я

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку» допомогу. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Дотримуючись вказаних нехитрих порад, у Вас буде можливість забезпечити себе і близьких продуктами харчування, не побоюючись за здоров’я після прийому їх в їжу.

"З метою забезпечення жителів та гостей міста якісними та безпечними харчовими продуктами та стабілізації рівня цін на них, Держпродспоживслужба контролює якість та безпеку харчових продуктів, а також проводить моніторинг цін на них. Бажаємо усім миру, здоров’я, добра і смачної Паски", - йдеться в повідомленні.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

"Відколи себе пам'ятаю, завжди переймався чужою бідою": громадська організація «Хазард» допомагає ЗСУ та переселенцям (ФОТО)

На чолі із шеф-кухарем: в Івано-Франківську переселенці готують їжу для військових та потребуючих (ФОТО)

"Хто, як не ми": на Прикарпатті плетуть маскувальні сітки та збирають допомогу для військових (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Працюють на старовинних верстатах: на Гуцульщині виготовляють основи під маскувальні сітки (ФОТО)

В Івано-Франківську почали шити бронежилети

У Коломиї шиють медичні сумки для військових (ФОТО)

"Ажіотаж позаду": прикарпатська продавчиня про ситуацію з продуктами в  сільській місцевості (ФОТО)


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

915
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1899
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2767
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3396
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3634
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6790 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3822

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5633

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6740 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7591
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2420
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4686
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5078
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

440
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

907
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1776
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3360
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

884
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1744
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3653
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3841 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5409