“Важлива сильна мотивація до перемоги”, — психотерапевт Ірина Сафронова про те, як жити під час війни

Після 24 лютого життя українців розділилося на “до” та “після”, у більшості з нас змінилися пріоритети, відбулось переосмислення цінностей. Мільйони наших співгромадян вимушено покинули свої домівки, переїхавши у відносно безпечні області чи взагалі за кордон.

В той самий час мільйони українців залишились у своїх містах та селах, створюючи опір окупантам. Хтось захищає країну від російських загарбників в лавах ЗСУ чи тероборони, дехто організовує партизанську боротьбу чи мирні акції спротиву на тимчасово окупованих територіях, а хтось допомагає фронту в тилу - забезпечуючи передову військовим спорядженням, медикаментами, продовольством тощо. 

У будь-якому випадку вже майже два місяці українців перебувають в абсолютно новій реальності. Реальність, в якій зазнаємо не лише фізичних, але й психоемоційних страждань.

Що таке війна для психіки, як розібратися в собі та чи можливо налагодити нормальне життя під час війни - про це Фіртка спілкувалася з психологинею, психотерапевткою, коучем-ментором японської системи здоров’я й молодості "Japan Yoga Niketan" Іриною Сафроновою


Скажіть, як тип темпераменту впливає на наше сприйняття війни?


Якщо ми беремо за основу теорію Гіппократа, то в людей є чотири типи темпераменту: сангвінік, холерик, флегматик, меланхолік. Сангвінік найбільш оптимістичний та адаптивний до війни, тому що він може легко перемикатися зі стану війни у стан ресурсів, можливостей. Наприклад, під час вимушеного переселення він може організувати місце, в якому буде знаходитися і водночас допомагати іншим людям. Холерик також має достатньо сил і енергії.

Флегматику складно перемикатися до нових обставин. Для такого типу людей важливо спочатку заспокоїтися та створити звичні умови. Якщо флегматику доведеться змінювати професію, то йому потрібно, щоб вона була хоч трохи пов'язана з тією, яка у нього була до війни.

Меланхоліки більш схильні до стресу, тому для них важливо дозовано отримувати інформацію. Останнім двом типам необхідно створити особливі умови, у яких вони будуть ефективними.

Зауважу, що у кожної людини є всі типи темпераменту й на 100% ми до жодного типу не належимо. В екстремальних ситуаціях тип нашого темпераменту може змінюватися. Оскільки війна є сильним стимулом, вона може допомогти певним людям швидше ввімкнутися, адже на перший план виходить біологічне завдання вижити.


Порадьте кілька вправ, які допоможуть заспокоїтися під час паніки в укритті та вдома.


Перша техніка для швидкого заспокоєння називається “Дихання по квадрату”. Ми сідаємо у спокійну позицію, щоб спина була рівною, і вдихаємо повітря, рахуючи про себе “1001, 1002, 1003”. Далі затримуємо дихання та так само рахуємо. Згодом робимо видих зі словами “1001, 1002, 1003”, затримуємо дихання, знову рахуємо. Таким чином ми привчаємо себе до регуляції емоційного стану через дихання ніби “по квадрату”. Вправу можна робити у будь-якому ритмі одну-дві хвилини. А ось підходів протягом дня може бути безліч

Практика “Заземлення” допомагає не ціпеніти та не впадати у ступор. Потрібно стати у весь зріст і поступово почати відчувати себе у своєму тілі. Проговорюємо кожну частину свого тіла від кінчиків пальців на ногах і до маківки та задаємо собі питання “Де в мені живе життя?”. Наше завдання — розширити відчуття за допомогою вдиху та видиху, усвідомити життя у тілі. 


Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх?


Важливо враховувати вік дитини. Дітям до 7 років важливо пояснювати історію через казки та ігри. Якщо це казка, то обов’язково наводити приклади, ставити питання, дивитися на реакцію дитини та робити висновки, наприклад, наскільки важливо захищати кордони, коли у тебе відбирають щось твоє. В ігровій формі ми можемо продемонструвати, як працює техніка безпеки за допомогою питання “Що робити, якщо…”.

Завдання батьків зробити інформацію безпечною для психіки дитини. Також враховуємо, що існують діти, які зчитують емоції через тон голосу та вираз лиця. Тому батькам варто завжди поводити себе спокійно та зібрано. 

Як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер?


В команді обов'язково має бути лідер, який вміє домовлятися з різними людьми й знає їхні особливості. Таку людину необхідно мати, аби вона встановлювала правила, повторювала їх знову й знову, організовувала процес та вирішувала суперечки.

Потрібно враховувати, що волонтерство   це не прямі обов'язки, а добра воля людини. Наше завдання – зберегти цю добру волю, щоб людина хотіла допомагати та знала, для чого вона це робить.

У кожного з нас різний рівень ресурсів та енергії. Буває таке, що хтось працює більше, а хтось менше, і це нормально. У команді немає місця для осуду та роздратування, адже для ефективної роботи потрібно мотивувати та підтримувати одне одного.  


Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно?


Для цього потрібно організувати свій день і тиждень. Розписати, скільки часу я можу виділяти на волонтерство, основну роботу, яка приносить дохід, і на відпочинок наодинці та з сім’єю. За такими ж критеріями розділяємо тиждень.

Найважливіше звертати увагу саме на відпочинок, якого зараз має бути більше, ніж в мирний час.

Якщо відпочинку буде недостатньо, то в людини не залишиться сил щось робити. Як тільки ви помітили, що у вас з'явилася апатія це знак, що варто передивитися свій графік.

Чи можна ставити на паузу сімейне життя або бізнес? Якщо так, як правильно це робити?


Якщо психіка не травмована важкими подіями, то людина не поставить на паузу бізнес чи сімейне життя тому, що це звичка.

Інша справа, коли людина перейшла в дистрес, стан, при якому людина не в змозі повністю адаптуватися до стресових ситуацій, чи у посттравматичний стрес. У цьому випадку, навіть, якби людина хотіла працювати, в неї не вийде, і тоді треба звертатися за допомогою до спеціаліста.


Як говорити з колегами про стан справ та справлятися з емоціями в колективі?


Важливо говорити про стан справ напряму та розказувати, що компанія має на сьогодні, яка основна ціль роботи на день або на рік. Обов’язково працівникам мають показувати факти й цифри, щоб люди розуміли, що вони зробили спільними зусиллями та їхня робота не була знецінена. Важливо час від часу збиратися з командою, щоб в неї був стан «Ми» та давати можливість кожній людині виговоритися.

Наприклад, під час зібрання кожен з учасників колективу дає рекомендацію іншому, як можна впоратися з негативними емоціями чи висловлює підтримку, що в нього такі самі відчуття.

Основні правила — жодної критики та дотримання регламенту, аби уникнути суперечок. Допоміжними також можуть стати тілесні командні практики, які підіймають бойовий дух, малювання чи навіть чаювання.


читайте також: «Тиждень ми вшістьох спали на двох матрацах на підлозі», - історія багатодітної родини, яка врятувалася від війни на Прикарпатті


Однією з багатьох проблем, які турбують людей, що вимушено покинули свої домівки є синдром “провини вцілілого”. Що це таке простими словами та як його побороти?


Почуття провини вцілілого  це самозвинувачення за уявні гріхи, що хтось помер, а я вижив. Найбільше до почуття провини схильні люди, які були психологічно травмовані ще в дитинстві, або ж люди з низькою самооцінкою.

Допомогти впоратися з цим синдромом може робота з психологом і раціональна терапія, щоб людина нарешті сказала, що все, що вона могла зробити це зберегти життя собі та своїй сім’ї.

Також людині можна ставити логічні питання “Що конкретно ти міг зробити?”, “Чи дійсно це допомогло б людям вижити?”. У багатьох випадках люди доходять до висновку, якби вони не врятувалися тоді, вони б так само загинули. 


Дайте кілька порад для військових та медиків на фронті.

  • У жодному разі не можна концентруватися на помилках і невдачах під час бойових дій. 
  • Психологічна стійкість і сильна мотивація до перемоги є надзвичайно важливими на передовій. Вони розвиваються, коли людина запитує себе «Для чого більшого?». Відповідь на це питання, якщо вона є, стане внутрішнім стимулом.
  • У кожного своя реакція на втрати. На фронті важливо розуміти, чому гинуть люди та дозволяти собі горювати за ними, особливо, коли це стосується близьких. Але згодом над цим питанням потрібно буде працювати зі спеціалістом. Саме тому зараз в країні триває підготовка військових психологів, щоб після перемоги працювати з людьми, які були на передовій. 


Наостанок, порадьте кілька книг, які можуть допомогти людям вижити під час війни.


Віктор Франкл — “Сказати життю "Так!". Психолог в концтаборі” та “Людина в пошуках справжнього сенсу”. 


Агенція новин «Фіртка» чинить ворогу інформаційний спротив. Будь ласка, підтримайте редакцію!


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

План Маршала: чому відновлення економіки України буде економічним двигуном для Європи?

Як світові зірки підтримують Україну не лише словом, а й ділом 

"Люди для України": онлайн платформа для оперативної допомоги ЗСУ

Чи існує інша росія? Чи існують інші росіяни?

Репортаж з оточеного Херсону: окупанти планують криваві провокації та зміну влади

"На Лівому березі - спокійніше": історія дівчини з Прикарпаття про ситуацію у столиці

Тридцять кілометрів пішки з собакою та молодшим братом: як українці тікають від обстрілу своїх домівок

"Жили без комунікацій, їжу ділили по порціях": історія біженки з Київщини, яка транзитом на Прикарпатті


19.04.2022 Алла Павлуцька 2768
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

915
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1899
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2768
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3397
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3635
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6791 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3823

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5633

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6741 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7591
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2420
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4686
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5079
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

440
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

908
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1777
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3361
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

884
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1745
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3653
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3842 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5409