Керований хаос публічного управління на Прикарпатті

Прислів’я «Закон як дишло, куди повернеш — туди й вийшло…» відоме з часів Радянського Союзу. Цьому явищу давалось пояснення, що сатана прийшов у світ, спокусивши українців комуністичною антилюдською ідеєю, а вони, у свою чергу, як хочуть, так і крутять цими законами.

З утвердженням Незалежності України були сподівання, що така практика піде в небуття разом з СРСР, але ментальність змінюється не так швидко, як падають імперії та держави.  Ми, українці, дійсно змінились: стало більше чути української мови, помінявся правопис, та все більше у мові застосовуємо архаїзми та прислів’я. І синонімом до прислів’я про закон, стало лаконічне «грати вар’ята». Вікіпедія дає визначення, що вар’ят це: «людина, яка своїми словами чи поведінкою викликає подив, шокує інших», а вільний тлумачний словник визначає, що це особа, яка вдає, що нічого не розуміє,  чого від мене хочуть[1]. У галузі публічного управління ця дефініція підходить якнайкраще, бо описує людину, яка лицемірно знаходить тисячі причин, щоб не виконувати покладені на неї службові обов’язки з меркантильних намірів. 

Якщо аналізувати діяльність органів публічного управління Прикарпаття, то грати вар’ята тут люблять багато високопоставлених посадовців, вигадуючи причини, щоб не виконувати вимоги законодавства.  Хочу лише торкнутись галузі використання тваринного світу на Прикарпатті, яка для мене є знайомою. Через порушення в галузі я тривалий час намагаюсь достукатись до компетентних органів, використовуючи четверту гілку влади – журналістику, опублікував понад 20 статей та лише через урядовий контактний центр направив 200 звернень. І це для впливу на окремих посадовців, які, наче «кровосісі» (за М. Азаровим), на догоду власним інтересам привели галузь мисливського господарства до збитковості. Але замість того, щоб дотримуватись елементарної логіки та виконання вимог чинного законодавства вони за бюджетні кошти дають відписки з вигадками про те, що їм заважає виконувати вимоги законодавства.

Отож, серед основних системних корупційних схем, які продовжують існувати це:

1.      Тіньове використання мисливських угідь на площі біля 500 тис. га;

2.      Блокування імперативної вимоги чинного законодавства щодо платності за використання мисливських угідь;

3.      Корупційна складову при наданні адміністративних послуг у галузі мисливського господарства.

Редакційні вимоги до об’єму статті не дозволяють висвітлити всі корупційні схеми, тому вирішив написати лише про те, як чиновники, до компетенції яких входить реалізація вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, що належать громаді області, грають вар’ята.

Відповідно до закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Івано-Франківська обласна рада здійснює управління комунальною власністю, до якої й належить земля. З метою організації ведення лісового господарства в комунальних лісах на площі 73,8 тис. га організовано Івано-Франківське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство «Івано-Франківськоблагроліс». Галузь мисливського господарства має теж відношення до землі, так як на ній відбувається розведення дичини, проходять полювання тощо. Тож з 73.8 тис. га  53,7 га надано в користування під ведення мисливського господарства як приватним, так і громадським мисливським організаціям. Відповідно до статті 24 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» кожен власник, або й навіть користувач земельної ділянки має право отримувати кошти за надання для ведення мисливського господарства площі (сервітут). Але Івано-Франківське обласне комунальне агролісогосподарське підприємство «Івано-Франківськоблагроліс», розпоряджаючись комунальною власністю, не має бажання отримувати кошти,  пояснюючи, що питання плати за користування мисливськими угіддями не врегульоване, що Кабінет Міністрів України не затвердив порядок розрахунку розміру плати за користування мисливськими угіддями. І, як на мою думку, в цьому й проявляється профанація публічного управління в галузі земельних відносин. Органи публічного управління знають, як надати у користування земельний ресурс, а як отримати кошти – не знають, при чому такий стан речей спостерігається вже упродовж шести років. Хочу нагадати, що засновником Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Івано-Франківськоблагроліс» є Івано-Франківська обласна рада, головою якої  є Олександр Максимович Сич. І йому про такий стан речей добре відомо. Він на ХХХ сесії вказав: «В Україні плата за користування мисливськими угіддями становить від 0 до 30 гривень за гектар, а в середньому 6-7 грн за гектар, а ці гроші мають поступати в місцеві бюджети там, де розташовані угіддя, тоді б і села не бунтували, бо знали б, що їм капало. Хто таку практику запровадив і з яких часів, то потрібно новому начальству розібратись»[2]. Але знати і реалізовувати вимоги чинного законодавства, які б уможливили поповнити місцевий бюджет, це – дві великі різниці. Тож, використовуючи методику оцінки надання сервітутів за користування мисливськими угіддями очільника обласної ради, за 53728 га лісів від користувачів мисливських угідь ОКП «Івано-Франківскоблагроліс» мало б отримати щорічно біля 350 тис. грн, але не отримує вже 6 років. Загальний борг лише по підприємствах ОКП «Івано-Франківськоблагроліс»  сягає 2 млн. грн?  

         З метою отримання інформації про розгляд моїх публікацій щодо реалізації вимог законодавства, щодо платності за користування мисливськими угіддями я направив 28.12.2021 року інформаційний запит до Івано-Франківської обласної ради щодо виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями. Однак, голова обласної ради О.М. Сич листом від 30. 12. 2021 року № 11-176/1375/189 повідомив, що Івано-Франківська обласна рада не є розпорядником запитуваної інформації, так як статус або характер діяльності не передбачає володіння даною інформацією. Як на мене, дивну позицію вибрав голова обласної ради, підписуючи рiшення Iвано-Франкiвсъко обласної ради вiд 09.07.2021року № 167-7/2021, в якому він вiд Iвано-Франкiвсъкої областi просить Президента України, Прем'єр-мiнiстра України, Голову Верховної Ради України, народних депутатів України розробити порядок та методику плати за користування мисливськими угiддями в області і, при цьому не володіє інформацією про реальний стан щодо плати за користування мисливськими угіддями та перенаправляє мій запит до КП «Івано-Франківськоблагроліс». Листом від 30.12.2021 року № 171 комунальне підприємство «Івано-Франківськ облагроліс» повідомило, що відповідно до рішень Івано-Франківської обласної ради низка комунальних підприємств, які входять до системи облагролісу, надала в користування мисливські угіддя, але кошти за користування мисливськими угіддями не отримують, так як немає визначеного порядку та методики з оплати за користування мисливськими угіддями.

У листі не заперечується, що моя вимога щодо плати за використання мисливських угідь є законною, але виправдання дій щодо порушення чинних вимог законодавства знайшлось це – Рiшення Iвано-Франкiвсъкої обласної ради вiд 09.07.2021року № 167-7/2021 про направлення звернення Президенту України, Прем'єр-мiнiстра України, Головi Верховної Ради України, народним депутатам України вiд Iвано-Франкiвсъкої областi щодо вреryлювання окремих питань в галyзi мисливського господарства, зокрема, розроблення порядку та методики плати за користування мисливськими угiддями. Таким чином  посадові особи КП «Івано-Франківськоблагроліс» з 1 січня 2015 року, тобто, з часу набрання чинності вимог щодо платності використання мисливських угідь, до липня 2021 року (5,5 років) не знають, як реалізувати вимогу законодавства. Від 9 липня 2021 року, після  направлення звернень у всі можливі інстанції, справа з місця не зрушила. Навіть Через пів року після звернення облради все ще немає пояснення щодо застосування законодавства в Івано-Франківській області ні від Президент України, ні Прем'єр-мiнiстра, ні Голови Верховної Ради України, ні народних депутатів. Думаю, що цей приклад з публічного управління України заслуговує на дослідження зі сторони правоохоронних органів.

Ігнорування вимог законодавства, які дали б можливість поповнити бюджет громади за використання її природних ресурсів, переходить у дискусію при складанні бюджету Івано-Франківської області.

Всі депутати вказують на незадовільний стан фінансування з обласного бюджету соціально-економічних програм в Івано-Франківській області. Так, на ХІ сесії Івано-Франківської обласної ради депутат Олег Понайда у своєму виступі говорив про неприйнятний стан фінансування зарплати закладам освіти, депутати Іван Депутович та Марія Рудик вказали, що на здійснення обласної програми «Освіта Івано-Франківщини» нинішнього року у бюджеті на 2022 рік закладено усемеро менше коштів. Депутат Роман Ткач піддав сумніву обіцянку Президента України про те, що з нового року українські лікарі мали би отримувати зарплату в розмірі мінімум 20 тис. грн, а середні медпрацівники – 13,5 тис. Депутат Володимир Семенюк вказав на необхідність збільшення фінансування обласної дитячої клінічної лікарні, так як її матеріально-технічна база перебуває в незадовільному стані. Депутат Олександр Левицький чесно визнав, що проєкт обласного бюджету на 2022 рік «просто жалюгідний». На перший погляд, раціонально підсумував засідання облради її голова Олександр Сич: «Тепер стосовно численних побажань депутатів, на що ще, на їхню думку, потрібно спрямовувати кошти з обласного бюджету-2022. Але ж ніхто мішок із грошима не заховав. Є розрахункові доходи, розрахункові видатки, і в них потрібно «втиснутися. Якщо якійсь галузі бракує фінансів, то кажіть, де їх взяти». Як я вже вище зазначав, що сам Олександр Максимович знає де взяти гроші, хоча б реалізації вимог законодавства щодо плати за надані в користування ресурси громади області. Отже, очільник Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук добре освоїв історичні підходи в іншого публічного діяча префекта римської провінції Юдеї Понтія Пидата,  який «умиває руки», коли постає перед ним завдання вирішити суспільну проблему.

Від себе хочу зауважити, що мішок з грошима для фінансування обласного бюджети був би повніший, коли б витягнули з тіні корупційні кошти, які повинні надходити відповідно до вимог чинного законодавства до обласного бюджету за користування мисливськими угіддями, які знаходяться у власності обласної громади та в оперативному управлінні «Івано-Франківськоблагроліс». Тому пропоную депутатам обласної ради дослухатись до слів Олександра Сича і допомогти йому реалізувати статтю 24 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» щодо платності за користування мисливськими угіддями. Лише комунальні підприємства поповнювали б його щорічно на 350 тис. грн.[3]

Якщо влада не знає  як отримати кошти за надання у користування мисливських угідь, то користувачі мисливських угідь, які безоплатно отримали у користування природний ресурс, за хабарі здають їх в суборенду. І ось свіжий приклад: 5 січня 2022 року, за інформацією Львівської прокуратури, на Львівщині під час отримання хабаря у розмірі 1000 доларів затримали директора мисливського господарства. За ці кошти дозволялось полювати місцевому мисливцю без будь-яких дозвільних документів[4].

Тому хочу запропонувати депутатам Івано-Франківської обласної ради допомогу у поповненні місцевого бюджету через усунення корупційної складової при використанні мисливських угідь. Таким чином вони мали б всі підстави, щоб вимагати збільшення видаткової частини обласного бюджету на соціально-економічні проекти.  А депутатам обласної рали, які вболівають, щоб в області зменшити рівень безробіття, пропоную вплинути на процес надання в користування мисливських   угідь, який належить до компетенції обласної ради. Вирішення цієї проблеми дасть змогу організувати в області як мінімум додаткових 50 робочих місць. Про цю проблему відомо Голові обласної ради, але вирішувати її немає бажання. Пройшло вже понад два роки, як листом Івано-Франківської обласної ради від 22.08.2019 року повідомлялось: «Водночас повторно інформуємо, що у разі надходження обгрунтованих пропозицій від обласної державної адміністрації, обласна рада розгляне їх у межах наданих повноважень». На моє переконання, якщо б чиновники з обласної ради дійсно бажали б дотримуватись законодавства, поповнювати бюджет та й зрештою дійти до справедливості, вони б зійшли з п’ятого поверху на третій до облдержадміністрації і не чекали б від них «обгрунтованих пропозицій», які ніяк не можуть дійти, бо так як обласна рада «хоче отримати» пропозиції, так облдержадміністрація «хоче направляти».

До речі, європейські партнери вказують, що у 2022 році Україна повинна стрімко  зменшити рівень корупції та досягнути більш процвітаючу й стійку економіку. Запорукою цьому має бути «не тільки ухвалення ключових законодавчих актів, а й їхня успішна імплементація і, таким чином, досягнення відчутних результатів для всіх українців»[5]. В народі кажуть, як у воду дивляться: що толку, коли в Україні на законодавчому рівні діють європейські принципи  платності за використання мисливських угідь, але на Прикарпатті ні облдержадміністрація, ні обласна рада, очільниками яких є доктори наук, не в стані реалізувати законодавство. 


[1] http://sum.in.ua/f/var.jat/

[2] http://galtv.if.ua/video/deyaki-myslyvski-ugiddya-prykarpattya-mozhut-perejty-z-derzhavnogo-korystuvannya-u-pryvatni-struktury

[3] https://galychyna.if.ua/analytic/zi-zbalansovanim-defitsitom-deputati-priynyali-golovniy-koshtoris-oblasti-na-2022-rik/

[4] https://leopolis.news/post/56115/1000-za-nezakonne-polyuvannya-dyrektor-myslyvskogo-gospodarstva-na-lvivshchyni-pogoriv-na-habari

[5] https://hubs.ua/news/posli-velikoyi-simki-ogolosili-prioriteti-reform-v-ukrayini-na-2022-rik-263752.html


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також інші блоги Фіртки:

Для неї, для нього і для малого

«Дім Gucci» - то «Хрещений батько» у дизайнерських лахах

Хата р(Р)ізника

Як змінювались канони краси за останні 100 років

Вартість Tesla дуже завищена

Як доглядати за шкірою після літа


08.01.2022 Олег Проців 6067
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3655
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410