ДОНБАС. Відсоток етнічних українців, що вважають російську рідною зростає

В Криму етнічні росіяни - більшість (58,3%) населення. Через це регіону надано особливий статус, тут російська мова домінує. Логічно, що мова більшості повинна домінувати. Адже як відомо всі рішення, у тому числі і закони у Верховній Раді України, приймаються більшістю. За правилами, які встановлює більшість, живуть усі. Але якийсь дивний, цей «принцип домінування більшості», діє він якось вибірково, і тільки на користь російськомовних.


Візьмемо для розгляду Донецьку і Луганську області, відповідно етнічні українці складають – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Логічно, що тут мала б переважати українська мова, бо українці становлять більшість, причому приблизно таку ж як етнічні росіяни в Криму. Та реальне життя нам демонструє зовсім іншу картину, - українська в цих областях майже не вживається. Україномовні кажуть: «Так, нас багато, але «нас нібито немає», немає умов для проживання, навчання, роботи україномовної людини, немає україномовного середовища, ми вимушені пристосовуватися під російськомовних…»


Цікаво, що в Росії російська мова вживається всюди, навіть якщо етнічні росіяни в тій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці становлять 5-10%. Правда тамтешня влада, таких диспропорцій у співвідношенні етнічні росіяни – корінне населення старається не допускати, для цього проводиться відповідна міграційна політика. Наприклад, нині в Кремлі стурбовані зменшенням відсотку етнічних росіян у республіках Північного Кавказу і у Республіці Тива, де відсоток етнічних росіян впав за період з 1959 по 2002 рік з 40% до 20% від усього населення, а в Чеченській республіці і того більше.


Нам скажуть, що корінне населення, - 2,74 млн. етнічних українців Донецької та 1,47 млн. етнічних українців Луганської областей зрусифікували ще століття тому, і це до певної міри так. Але так само відомо, що серед етнічних українців Донбасу велику частку становлять переселенці, котрі за останні 60 років, з тих чи інших причин, прибули на шахти і підприємства цього краю. Частина з них, (сотні тисяч людей),- це україномовні переселенці з західних областей та вихідці з сільських (україномовних) районів центру і півночі України.


Чому не чути виступів політиків на захист мовно-культурних прав цих людей, хтось цікавився у них чому вони вживають українську у кращому випадку тільки в сім’ї? - Вони потрапили у маховик русифікаторської машини, їм не залишили шансів жити повнокровним українським життям, вони були «успішно» зрусифіковані системою. Але цього на владному олімпі «ніхто не помічає». І ми свідки того як ця «українська діаспора» незважаючи на те, що налічує у регіоні сотні тисяч осіб, є безпорадною перед цією русифікаторською машиною, кожен живе сам по собі, і мріє що хтось за нього подбає, хтось створить йому хоч невелике україномовне середовище…

А по-іншому і не буває при зіткненні чітко організованої, десятиліттями відпрацьованої системи з одного боку, і хаотичними, розрізненими спробами відстояти свої права і інтереси окремими індивідуумами з іншого боку … Отож, системі може протистояти тільки система.


Нині Донецька і Луганська область - суцільно зросійщені області, етнічні українці тут у культурно-мовній сфері мають трохи більше прав, ніж курди у Туреччині. А нам Донбас наводять, як приклад двомовності, гармонійного співжиття людей різної національності. Їх досвід хочуть поширити на всю Україну.


Взагалі-то, у порівнянні з іншими областями, у Донецькій і Луганській області етнічні українці становлять найнижчий відсоток, відповідно – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Ці області найбільш урбанізовані, - це  переважно промислові райони, робітничі поселення, великі конгломерації міст з змішаним етнічним складом. Для довідки, міське населення Донецької області становить - 91%, Луганської області - 87%.


Та гадаю мало кому відомо, що на півночі цих областей компактно розташовуються райони в яких етнічні українці становлять абсолютну більшість, а саме в Луганській області в Новопсковському, Марківському, Білокуранському, Сватовському, Біловідському, Старобільському, Кременецькому районах українці становлять більше 80% відсотків. У Донецькій області більше 80% населення етнічні українці становлять в Олександрівському, Красноармійському, Словянському, Добропільському, Краснолиманському районах. Якщо б процеси у мовно-культурній сфері відбувалися природно, то ці райони мали б бути оазисами українського життя у цьому, як ми уже зазначали, в цілому російськомовному регіоні. У цих районах мали б функціонувати україномовні школи, видаватися україномовні газети, звучати україномовне радіо, українською мали б писатися цінники на товари в магазинах та вулична реклама і т.д. Але чому цього всього немає? Чому ці райони в абсолютній більшості населені етнічними українцями стали російськомовними, чому не чути їх україномовний голос? – Україномовні люди там є, але вони «в підпіллі», вони немовби опинилися і живуть за кордоном, вони пристосовуються до тих умов, які десятками років створює влада.

Хто дбає про забезпечення їхніх мовно-культурних прав? Чому влада турбується тільки про права російськомовного населення? Взагалі, як на мене, забезпечення мовно-культурних прав етнічних українців в так званих російськомовних регіонах, - велика державна проблема, але вона нікого не цікавить і ніде не піднімається.


Наприклад, у Донецькій області 1,13 млн. жителів визнали українську рідною, у Луганській 0,74 млн., але ви цього не відчуєте (не почуєте такої кількості україномовних) перебуваючи на Донбасі. Отож, українська мова в цих областях повністю витіснена російською на навіть не на другий, а на п’ятий план. Бути україномовним на Донбасі означає повстати проти системи, стати майже героєм. (На прохання говорити українською донецький губернатор послав хлопця до Івано-Франківська http://tsn.ua/ukrayina/na-prohannya-govoriti-ukrayinskoyu-doneckiy-gubernator-poslav-hlopcya-do-ivano-frankivska.html)

Чистої української немає, - переважає суржик. Хоча навіть ті етнічні українці, які вказали під час перепису українську як рідну мову, здебільшого вимушені послуговуватися російською мовою, бо їхні мовно-культурні потреби влада не враховує, наявність у цьому регіоні україномовних громадян просто не передбачається і таких за замовчуванням тут немає, і не повинно бути. (Мер Донецька не розмовляє українською, щоб його не вважали божевільним http://tsn.ua/ukrayina/mer-donecka-ne-rozmovlyaye-ukrayinskoyu-schob-yogo-ne-vvazhali-bozhevilnim.html)

І такий стан називається двомовністю. Експерти дивуються стійкості місцевих етнічних українців, але загально помітною є тенденція під час переписів населення, перше, - етнічні українці, що раніше себе називали етнічними українцями з рідною російською мовою, називають себе уже етнічними росіянами. І друге, - етнічні українці, що називали раніше рідною українську, але в силу обставин, русифікаторської політики, більшість часу використовують російську, вже визнають за рідну російську. Справді, якщо мовно-культурні права цих людей і надалі будуть ігноруватися, логічно, що все більша їх кількість буде визнавати російську мову рідною, а в майбутньому вони себе під час перепису назвуть етнічними росіянами, і тоді, з часом, у графі українець у Донецькій і Луганській області буде стояти «О» (нуль).


Дуже показова «двомовність» на офіційних сайтах ОДА, обласних рад і міських рад обласних центів даних областей.


Рекомендую зайти на офіційні сайти Донецької обласної державної адміністрації, обласної ради і Донецької міської ради.

http://www.donoda.gov.ua/  Сайт діє в укр., рос., англ. варіантах.

http://sovet.donbass.com/ Сайт працює винятково  російською, є значок укр., але не діє

На сайті міської ради http://www.lukyanchenko.donetsk.ua/ української немає.

Рекомендую зайти на офіційні сайти Луганської обласної державної адміністрації, обласної ради і Луганської міської ради.

http://www.loga.gov.ua/ сайт оформлений українською мовою, є значок укр., але він не діє.

http://oblrada.lg.ua/ http://www.gorod.lugansk.ua/ Сайт працює винятково російською.

На сайті міської ради http://www.gorod.lugansk.ua/ української немає.


Пригадується, що у постголодоморні, післявоєнні 50-80 роки ХХ століття етнічних українців, для їх швидшої русифікації, відправляли на будови століття, - освоєння цілини Казахстану, на нафтові і газові свердловини Сибіру і Середньої Азії, на освоєння Далекого Сходу. Навіть випускників ВУЗів, як і призовників, було прийнято розсилати по всьому СРСР, а в Україну на роботу і постійне проживання присилали етнічних росіян. Жив етнічний українець в Україні, у її західній «націоналістичній» частині, і вважався «західняком», «бандерівцем», а переселяли його у Сибір чи Казахстан і ставав він таким собі «русскоязычным населением»...


Радянський Союз розпався, а русифікація продовжується. За 20 років незалежності в Україні нічого не змінилось, - зросійщення йде повним ходом. Але нині національна меншина денаціоналізує титульну націю прямо в неї вдома, в Україні, навіть не потрібно нікого в Російську Федерацію відсилати. От сервіс! Ось деякі цифри взяті з даних Комітету Держстатистики України за 2001 рік, коли в Україні відбувався Всеукраїнський перепис населення.

 

Донецька область. Етнічні українці становлять – 56,9%, етнічні росіяни - 38,2% населення. Тільки 41,2% етнічних українців українську мову вважали рідною, або в цілому - це 24,1% населення Донецької області, що на 6,5% менше, ніж за даними перепису населення 1989 року. Навпаки, аж 98,6% етнічних росіян визначили російську мову як рідну, або від усього населення - 74,9%. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 7,2%.

 

Луганська область. Етнічні українці становлять – 58,0%, етнічні росіяни - 39,0% населення. Тільки 50,4%, етнічних українців вважали українську мову рідною, або 30,0% населення Луганської області, що на 4,9% менше, ніж за даними перепису 1989 року. Навпаки, аж 98,2%, етнічних росіян назвали російську мову як рідну або це 68,8% населення. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 4,9%.


Все було б добре, нехай би хоч навіть 100% етнічних росіян визнали рідною мовою російську, але хіба це нормально такий низький відсоток визнання рідною мовою української в етнічних українців Донбасу  - 41,2% і 50,4%? Чому відсоток етнічних українців, що визнають рідною українську мову невпинно падає? Вражає… Яка мова замінила і продовжує заміняти українцям рідну? Не важко здогадатись, - російська. У Донецькій області – 58,7%, у Луганській - 49,4% етнічних українців вважають російську рідною, з кожним десятиліттям, з кожним переписом населення цей відсоток росте. Як бачимо станом на 2001 рік, у порівнянні з 1989 роком, незалежна Україна у проведенні русифікації зберігає «хорошу динаміку». А нас лякають повальною повзучою українізацією…

Стефанко С.Л.



18.10.2011 Сергій Стефанко 1624 6
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410