Як мій друг став персоною nongrata

 

Менше, ніж  за добу новина про заборону вїзду Юркові Барабашу в Україну облетіла інтернет і в першу чергу соціальні мережі.  Юрко людина активна, працює дизайнером у видавництві «Темпора», також він цікавиться фотографією і багато знімає громадських акцій.  І ось мій ранок вчорашнього дня розпочинається із новини, що мій друг, який є за паспортом громадянином Російської Федерації тепер «нев’їздний в Україну».  Причини ніхто не пояснює. Термін—до 2018, себто 5 років.

Стався інцидент в понеділок, 15 липня. Юрко перебував тимчасово в Російській Федерації, а на шляху в Україну його зняли з потягу на станції Конотоп, де двоє міліціонерів заявили, що він в списку нев'їздних. Причини ніхто не пояснив. За словами самого Юрія, жодних штампів в паспорті йому не ставили.

 

Кому це може бути потрібно?

Версій напрошується кілька. Для початку візьмемо політичний момент. Юрко один з небагатьох громадян на території України, який є дійсно активним учасником громадського життя, людиною, яка дбає за імідж України не лише в її межах, але й поза ними. Себто «неугодним» він міг стати, бо активно контактує з представниками обох країн,а такі «народні дипломати» цьому режимові навряд чи потрібні. Інше питання, хіба аж так мало в Україні активістів і хіба Юрко найрадикальніших з них? Сумнівно!  Навіть адміністративне правопорушення, яке він отримав під час акції на річницю Помаранчевої революції, він отримав фактично раптово, потрапив під гарячу руку «Беркуту»,який тоді згрібав усе, що бачив.

Друга версія може носити відволікаючий характер. Себто Барабаш лише формальний привід і «переключка» уваги журналістів та громадськості з чогось більш важливого, що відбувається в СБУ. Але сенс ця версія втрачає хоча б тому, що СБУ і так не висвітлює свою діяльність.

Тоді що?

З іншого боку практика заборон в’їзду активним громадянам або ж тим, хто має стосунок до правозахисної чи будь-якої іншої просвітницької діяльності активно використовується в Білорусії. Тобто фактично, можна нас привітати—приїхали.

 

А тим часом прес-служба СБУ…

Сьогодні, 16 червня,представники громадськості провели під  СБУ акцію протесту на захист Юрка. Вимагали, аби до них вийшли і пояснили ситуацію. Якщо чесно, такої вибірки різних представників громадських організацій я давненько не бачила, пліч-о-пліч стояли дуже різні люди. Але очевидно, як казав на нещодавній зустрічі в Києві головний редактор «Русского репортера» Віталій Лейбін: «Нам не важлива та чи інша партія. Нам би про людей, це цікавіше».

До присутніх через деякий час вийшли. Вгадайте хто? Ну звичайно представниця прес-служби Лада Сафонова.

В своєму абсолютно нейтральному спічі, вона пояснила, що СБУ діяло згідно із законом, і що таке правило заборони в’їзду може поширюватися на всіх осіб без громадянства або іноземців, які становлять загрозу для України.

Приїхали! Тобто Юрко Барабаш, онук лауреата Шевченківської премії також Юрія Барабаша, людина, яка знає українську краще, ніж наші «народні обранці» тепер становить загрози для цієї країни? Себто мені як громадянці України Юрко теж заважає? Цікаво знати чим.

«Пояснювати причини такого рішення СБУ не зобов’язане ні громадянину, ні, пробачте, громадськості»,-- додала флегматична речниця.

Далі вона ще додала, що термін у 5 років може бути скорочений, або продовжений, це СБУ знову ж таки самі вирішать.

Аргументацією, яка постійно звучала з вуст Сафонової стала багатозначна фраза «це світова практика. Так роблять багато країн світу». На цьому моменті. Очевидно, присутні мали відчути свою неймовірну наближеність до Європи і пустити сльозу. Проте, щось реакція була зворотною.

 

Хто наступний?

Ситуація із Брком насправді дуже і дуже сигнальна. Бо спочатку він, а потім усі інші опиняться поза законом.

На разі, я спілкувалася із Юрком і він збирається дзвонити в консульство, аби з’ясувати хоч якусь формальну підставу такого рішення СБУ щодо нього. Нині він перебуває у Москві.

Тож коло виходить замкненим. Закон дійсно на боці СБУ в частині «неповідомлення громадянина і громадськість про причини заборони в’їзду», але з іншого боку—це абсурд і тоді хто і що має регламентувати і взагалі, хоч якось обмежувати свавілля СБУ?

Мій друг будучи талановитим дизайнером став злочинцем, який тепер небезпечний для України? А ким завтра стану я? Мої колеги? Сусіди? Та врешті усі активні і все ще сміливі люди у цій країні, яка все життя вважає себе частиною Європи. Nocomments.

Далі думаю буде колективне звернення до СБУ, до міністра, до Президента врешті.  Питання тільки в одному, чи зможе Юрко Барабаш повернутися? Це цікавить багатьох людей…

 

Епілог

Історії про заборону в’їзду останнім часом стають поширеною практикою, кілька моїх друзів вже мають такі «бонуси» щодо Росії та Білорусії. Але Україна цього разу вирізнилася. Видно ніщо так легко не навіюється як тоталітарні тенденції….Ганебно і бридко жити в такій країні!

Нехай ми хоч всі опинимось поза законом, нехай будемо злочинцями, але держави так легко не дарують….

Сьогодні мій друг став персоною nongrata, а завтра вся держава буде nongrata….

До речі, усім зацікавленим журналістам та громадянам: http://www.youtube.com/watch?v=Rw9BhV5RpFw

Також є прохання долучатися до інформаційної кампанії та у соціальних мережах.

 


18.07.2013 Катя Гладка 1314 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413