Зіткнення радикалізмів: що далі?

 

 

Парламентські вибори минули і – сюрприз! – перемогли "регіонали". Сталося саме так, як знали вони, як знав будь-хто інший в Україні, попри факт, що їх мало хто любить, і вони неминуче зазнали б поразки, якби вибори були повністю вільними і справді чесними...

 

Якщо у вас є гроші, ви можете купити стільки голосів, скільки вам заманеться – це "регіонали" і робили з великим завзяттям. Якщо ви контролюєте виборчі комісії, то можете бути певні, що голоси порахують так як треба. Через те, що половина депутатів тепер обирається у мажоритарних округа, "регіонали" зможуть зробити те, що їм найліпше виходить: купити їх із їхніми голосами за кілька мільйонів доларів. Що, звісно, дріб’язок для корумпованої партії Януковича…

 

За попередніми оцінками, у "регіоналів" буде 188 депутатів – тобто на десятеро менше, ніж у чинному скликанні, втім, достатньо для того, щоб впливати на позицію всіх інших.

 

Дещо цікавіший розподіл депутатів серед інших партій. "Батьківщина" Арсенія Яценюка та ув’язненої Юлії Тимошенко матиме 103 депутати. УДАР боксера-що-став-політиком Віталія Кличка налічуватиме 40. Комуністична партія України, очолювана багатієм Петром Симоненком, буде мати 32. А партія правого спрямування "Свобода" на чолі з гіпнотичним Олегом Тягнибоком складатиметься із 37 обранців. (Наголошую, це попередні цифри).

 

"Регіонали", комуністи і "свободівці" – всі є радикальними партіями, хоча й зі своїми викрутасами.

 

Колеги Януковича – це радикали у справі, але не на словах: вони говорять про поміркованість і стабільність, але при цьому спромоглися поглумитися над демократією, напасти на українську ідентичність і ще більше довести до зубожіння українське населення. Це все трапилося за два роки – така "поміркованість" насправді вразила б будь-кого з палких революціонерів.

 

Комуністи – це радикали минулих дій і теперішніх слів: вони допомагали у розбудові "розвинутого соціалізму"; тепер це сивочолі сталіністи, котрі говорять про "диктатуру пролетаріату", хоча воліють їздити у розкішних лімузинах.  

 

"Свободівці" – радикали слова (вони закликають зробити етнічних українців вінцем багатонаціональної України), але не дій: у кількох областях Західної України, де "Свобода" керує місцевими радами, вони зарекомендували себе некомпетентними базіками зі схильністю до корупції.

 

Закарбуйте собі: саме радикалізм "Регіонів" спричинився до вражаючого зростання комуністів і "свободівців". Донедавна КПУ сприймалася партією, котра претендує на гідне місце на "смітнику історії". "Свобода" ж виглядала структурою, якій не під силу подолати 5-відсотковий бар’єр на виборах, а все, на що вона могла б сподіватися – бути регіональною партією у деяких західноукраїнських районах. Натомість після того, як "регіонали" пішли в атаку, неминучою стала відповідь: у контратаку пішли дві політичні сили, які стверджують себе захисниками двох пластів, котрих, власне, найбільше зневажила Партія регіонів: робітників і українців.

 

Результат – радикалізація виборців.

 

Якщо ви сприймаєте вибори за партійними списками як зріз загальних настроїв населення, то виявиться, що більше половини українців підтримує радикалів: 30% відійшли "Регіонам", 13 – комуністам і 10 – для "Свободи".

 

Чи справжній, чи "дутий" радикалізм не робитиме український парламент стабільним, розважливим та розсудливим місцем. Навпаки, варто очікувати зіткнення радикальних риторик, і перетворення Ради на недієздатну структуру. Це означає, що тягар "регіонального" безладу повністю впаде на плечі сердешного Віктора Януковича. Султанові доведеться проводити політику наживи й бардаку наодинці, а отже провина за все те, що відбуватиметься (а там точно не буде похвал), впаде саме на нього. Відповідно, потьмяніють і його перспективи перемогти на президентських виборах.

 

Олександр Мотиль,
 
World Affairs Journal,
 
 


Коментарі (7)

Хрунь 2012.11.06, 14:19
"Радикалізація виборців", як висловився автор статті, до добра не приведе. Замість того, щоб навчитись поважати один одного, можна навіть у церкві почути образливі слова щодо політичного переконання чи навіть щодо того, за кого голосувалося. А винні уцьому власне вищеназвані радикальні партії, чий радикалізм як правило зводиться лише до відстоювання своїх власних інтересів (причому не гребуючи жодними методами).
Спокій 2012.11.07, 02:13
Аргументованість сентенцій автора значно відстає від їх безапеляційності. Резюме - перед нами чергова маячня псевдоаналітика.
До спокою 2012.11.09, 10:19
Влучно сказано
LM 2012.11.10, 10:20
Сама ПР - Партія Радикалів, саме це її справжнє обличчя, саме вона не гребує Беркутом і іншими правоохоронними органами приймаючи одне радикальне рішення за другим. Толку ніякого, зате як нагнітили противостояння у суспільстві, між церквами, між національностями, між професіями...скрізь розпалили вогонь ворожнечі. Я вірю що в ньому вони самі і згорять і дуже швидко!
Рубан 2012.11.10, 16:56
Вибори-лохотрон!РЕВОЛЮЦІЯ ПЕРЕМОЖЕ!
магелан 2012.11.10, 22:16
З великого грому - мало дощу ! Нічого кращого на найближчих 25 років, СУМНО.
Колумб_Магелану 2012.11.11, 18:17
БРЄЖНЄВА з завгара не получиться, він вже надоїв всім, і своїм і чужим...Обійдеться без великого грому і дощу! Прояснення і хороша погода забезпечена.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

450
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3666
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421