Жорстока реальність: на що перетворилися поховання людей з COVID-19. Як це зробити цивілізовано

Ще кілька місяців тому, ніхто у цілому світі навіть не міг собі уявити, що поховання рідних стане моторошним сюжетом із реального життя. Сьогодні вірус став загрозою не тільки для здоров’я людини, - у багатьох випадках він паралізував її розум. Стало страшно не тільки хворіти, але й помирати. І правило, що потрібно боятися живих, а не мертвих - більше не діє.

Хтось у соцмережах закликає не поширювати інформацію про смертність від коронавірусної інфекції, щоб не розводити паніку, не показувати відео з церемоній поховання, де і так розбиті горем від утрати рідні, просто у паніці «прощаються» з близькою для них людиною, бо це б’є по його психіці. Але це все сьогодення і коли ми завтра прокинемося, воно нікуди не зникне.

Тому, як би важко не було, але говорити про смерть сьогодні маємо потребу. Звичайно, ми змушені протистояти цій пандемії. Але людяність ніхто не забороняв.

Тому, «Фіртка» вирішила проаналізувати, чи є можливість сьогодні цивілізовано ховати людей, у яких виявили COVID-19.

Всі знають, що згідно з офіційними даними вірус COVID-19 поширився з ринку в китайському місті Ухань, про яке тепер знаю всі. Та першу у світі смерть хворого з таким діагнозом зафіксували 9 січня 2020 року - помер 61-річний чоловік, постійний клієнт цього ринку. У нього було кілька фонових тяжких хвороб, серед яких ураження печінки, і він помер від серцевої недостатності та пневмонії.

місто Ухань, збудована за 10 днів лікарня для хворих на COVID-19. ФОТО: Главком

Коли смерті вимірюють десятками, то імена ще називають, але коли кількість загиблих переходить межу у сотні тисяч, то все зводиться до звичайних статистичних даних. Тому будуть пам’ятати першого, хто помер і останнього.

Перші хворі в Україні, як і ті, у кого була тільки підозра на COVID-19 так і ті, українці, яких після повернення в країну, повезли на обсервацію, ніколи не забудуть про «підтримку», яку їм організувати земляки. Спалені шини, каміння у вікна автобусу, акції протесту та крики з вимогами «забрати цю погань»…. Україна вкотре опинилася на шпальтах світових ЗМІ. Проте пишатися немає чим.

Ще жахливішою виявилася ситуація, коли в Україні почали помирати люди з коронавірусною інфекцією.


Перша смерть. 13 березня у Радомишлі, Житомирської області померла 71-річна жінка, у якої напередодні підтвердили коронавірус. 1 березня вона повернулася з Польщі. Симптоми хвороби відчула 3 березня, 12 березня її госпіталізували із зафіксованим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19, а вже наступного дня стан хворої погіршився і став важким. Жінку перевели на штучну вентиляцію легень, але за кілька годин медики констатували смерть.

14 березня її поховали без рідних і знайомих. Під час похорону були присутні лише працівники, які обслуговували процесію. Жодних похоронних процесій, священник провів службу на цвинтарі сам. Сім'я померлої зараз знаходиться на самоізоляції вдома.

До госпіталізації в лікарню, жінка відвідала церкву, де цілувала ікони. Менше ніж за два тижні, у людей, які побували у цей період в храмі, виявили коронавірус.

Згодом виявилося, що поховання без прощання з близькими людьми – це ще не найгірший "сценарій".

“Нам видали батька в чорному пакеті. Тато був важкий, підняти не можливо було самому. І ось цей пакет просто тягнувся по землі. Мій чоловік сам це робив руками і тягнув. Пакет чорний обірвався в руках. Це було щось страшне. Ніхто не вийшов навіть в труну поставити”, - із жахом згадує цей день в інтерв’ю виданню Овід Ольга Тутова, донька чоловіка, який помер від COVID-19.

Її 67-річний батько був першим, хто помер у Монастириському районі, що на Тернопільщині. Відео, на якому зять померлого в рукавичках самотужки намагається вкласти тіло у труну облетіло всю Україну.

«Ми ту труну тягнемо, дошки розсипаються, бо це був асфальт. До нас вийшли на поміч лише після того, як ми подзвонили до головного лікаря інфекційної лікарні. Вийшов чоловік повністю одягнутий в захисний костюм, і почав дорікати нам, що не ми (родичі) маємо цим займатися, а санепідемслужба», – додає Ольга.

Запам’яталася ця історія ще й тим, що люди у селі налякані та бояться, для померлого навіть відмовились викопати могилу. Мер Монастириська знайшов трактор комунального підприємства, щоб вирити яму. Опускали тіло чоловіка і закопували могилу мер, його заступник, голова сільської ради та зять. У цей час Ольга була змушена підсвічувати мобільним телефоном, бо коли закопували тіло в яму, вже настав вечір.

Через кілька днів міський голова Монастириська повідомив, що у нього виявили коронавірус.


На Прикарпатті першою жертвою COVID-19 стала 56-річна мешканка Івано-Франківська.

Жінка захворіла ще 13 березня, поскаржилась сімейному лікарю на підвищену температуру та сухий кашель. 16 березня у неї почалась задуха. Її доставили до інфекційної лікарні, під'єднати до апарату штучної вентиляції легень. Проте її стан погіршувався, були ускладнення у вигляді пневмонії. Врятувати життя хворої не вдалося. 

Наразі відомо, що жінка могла заразитись від чоловіка, котрий приїхав із-за кордону.

Багато містян почали обговорювати цю ситуацію, адже з'ясувалося, що франківчанка контактувала із широким колом осіб та працювала на одному із великих підприємств Івано-Франківська.

За словами міського голови Руслана Марцінківа жінку поховали з дотриманням усіх санітарних вимог. Він також закликав людей з повагою ставитися до померлих, але не забувати про правила безпеки.

В Івано-Франківській міській раді одразу вирішили виділити окреме місце для поховання людей із діагнозом жертвою COVID-19 на кладовищі у селі Чукалівка.

Тут варто нагадати, що у Дніпрі спрацювали на випередження та викопали 600 могил для можливих жертв коронавірусної інфекції.

На початку тижня у мережі показали, як відбулося перше поховання хворих на коронавірус у прикарпатському місті Калуш. Усім процесом займалася ритуальна служба.

Тому, Фіртка зв'язалася із власником ритуальної служби «Скорбота», щоб дізнатися, як проводяться такі поховання і чи є можливість рідним віддати належну шану померлому.

Юрій Кузь розповів, що  після того, як побачив, що в Італії від коронавірусу щодня помирає кілька сотень інфікованих, а крематорії не можуть впоратися зі спаленням тіл, що у США мішки з тілами складають просто на вулиці біля моргу, бо немає де їх зберігати, а на Прикарпатті вже є випадки смерті, вирішив закупити все необхідне, щоб організувати безпечний та цивілізований спосіб поховання.

«Це не зовсім наша робота, але ми розуміємо у якій країні живемо, тому довелося підготуватися до таких поховань. У морзі тіло людини обробляють спеціальним розчином. Ми також даємо герметичний пакет-мішок, у який в морзі поміщають тіло. Працівники ритуальної служби приїжджають та забирають запаковане тіло, обробляють пакет розчином, поміщають у труну та в авто для ритуальних послуг везуть на цвинтар. Опускають труну наші працівники, а не гробарі. Гріб кладуть в яму на спеціальних полотнах, які ми шиємо, та разом із труною їх закопують в землю. Родичів не допускають до труни, вони можуть знаходитися тільки на відстані. Також, під час поховання був священник», - пояснює Юрій Кузь.

Чоловік наголошує, що всі працівники мають засоби індивідуального захисту: костюми на довгий рукав, рукавиці, окуляри та респіратори. А для дезінфекції використовують розпилювач із сертифікованим колоїдним розчином на основі срібла, який не має, ні запаху, ні кольору.

Що ж стосується вартості такого поховання, то Юрій Кузь запевняє, що ритуальний салон не спекулює цінами, вони залишаються стандартними.

«Коли ми ховаємо людей, які хворіли на коронавірус, то ніяких доплат не беремо. Єдине, що доведеться додатково заплатити 500 гривень за санітарну обробку машини та хлопців. Ми ховаємо, так, як і ховали. За послуги працівників і машину замовник повинен заплатити 1900 гривень. А гріб люди обирають вже самі», - зазначаю власник ритуального салону «Скорбота».

Додамо, що 8 квітня Міністерство охорони здоров’я України затвердило нові рекомендації щодо безпечного поховання померлих від COVID-19.

Під час підготовки до поховання чи кремації тіла померлої особи впровадили наступні правила:

  • Медичні працівники мають провести інструктаж особам, які беруть участь в ритуальних діях, що передбачають контакт із тілом.
  • До ритуальних обрядів перед похованням, у разі крайньої потреби, може допускатись не більше ніж 10 осіб за умови одночасного перебування у приміщенні не більше 1 особа на 10 квадратних метрів.
  • Під час обряду між присутніми має бути безпечна дистанція у 1,5 метри.
  • Тіла померлих мають бути оброблені дезінфекційним розчином та поміщені у непроникний герметичний пакет-мішок.
  • Поцілунки тіла померлої особи забороняються, оскільки існує пряма можливість інфікування.
  • Поховання або кремація тіла мають здійснюватися у щільно закритій труні.

Органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання із зазначенням дати та часу перебування: прізвище, ім'я та по-батькові, адреса проживання та контактний телефон.

У МОЗ пояснюють, що після смерті людини вірус може тривалий час залишатися активним, тому інфікуватися можна через контакт із тілом померлої людини або фізіологічними рідинами. Саме тому, тіло людини дезінфікують і для надійності кладуть у герметичний пакет.


Так, всі ці описані моменти зовсім не є приємними. Але є багато речей, які не під силу людині. Смерть – одна з них.

Станом на ранок 10 квітня в Івано-Франківській області вже зареєстровано 17 смертей від COVID-19. І з кожним днем ця цифра зростає від двох до чотирьох випадків на добу.

Сьогодні той час, коли кожен має знати та розуміти, як вчинити правильно, не наражаючи на небезпеку тих, хто поруч. Дотримуючись всіх правил та обмежень, можна цивілізовано провести людину в останній путь.


25.04.2020 Лілія Горковенко 36505 1
Коментарі (1)

Анна 2020.04.13, 10:59

Якщо в Івано-Франківську виділено окреме місце для поховання ,то чому в Крихівцях захоронення роблять на сільському кладовищі ,яке знаходиться серед жилого масиву?

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

921
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1910
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3409
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3643
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6801 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3827

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5639

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6751 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2428
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

446
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

914
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3370
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1750
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3853 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5416