Життя продовжується або як франківчанки народжують у карантин

Коронавірус змінив плани багатьох вагітних жінок та змусив систему охорони здоров'я шукати способи, як під час епідемії забезпечити безпечні пологи тисячам породіль по всій Україні.

У той час, коли невідомий вірус закрив світ на карантин, майбутні матусі готувалися і готуються до того, що вони народжуватимуть у час, коли навіть у магазин сходити стало небезпечно.

Історії відчайдушних франківчанок зібрала Фіртка.


Налаштувалася на позитив, бо іншого вибору не було

Марта Безносюк 29 квітня народила дівчинку Яночку.

Марта - медик за освітою, працює дитячим лікарем, тому до ситуації, в якій довелось народжувати, підійшла з розумінням.

"Коли запровадили карантин, трохи переживала і спочатку навіть стало страшно і сумно, але зрештою розуміла, що треба налаштуватися, що народжуватиму у час епідемії та карантину. Вибору не було", - говорить молода матуся.

Народжувала жінка в Івано-Франківському міському перинатальному центрі.

"Перед оглядом потрібно заздалегідь зателефонувати лікарю, він виходить до дверей приймального відділення і зустрічає свою пацієнтку. Із собою вагітна обов'язково має мати маску і рукавиці", - говорить жінка.

Особливої підготовки до пологів у період карантину не було. Але жінка каже, що заздалегідь попередили, що ні партнерських пологів, ні відвідувачів не буде.

"Партнерські пологи у нас були під питанням від початку. Я, як медик, розуміла скільки зайвого може побачити мій чоловік (сміється - авт.), а чоловік спочатку хотів, але все ж не наважувався. Напевно, так мало бути й це питання само собою у нас відпало", - говорить Марта.

Пологи були у повних 40 тижнів. Жінка жартує, що малеча теж собі влаштувала карантин у животі й ніяк не хотіла з'являтися.

"При поступленні всім вагітним роблять експрес-тест на коронавірус (беруть кров з пальця), результат одразу показали й дали сфотографувати. У мене був негативний, що додало впевненості та трішки заспокоїло", - пригадує Марта.

Дитині експрес тест на COVID-19 після народження не робили, тому що у мами був негативний.

"У родзалі, все як і зазвичай - всі у масках і рукавицях, більшість лікарів у респіраторах", - пригадує Марта.

Немовля відразу дали матері та перевели у бокс.

Найтяжчим, зауважує жінка, було відновлення після пологів, адже нікого з рідних не було поруч. Хоча, каже, що персонал ставиться з розумінням до породіль, але рук на всіх не вистачає.

"Чоловік підходив до вікна, щоб мене побачити (і, до речі, дуже багато там ходило попід вікнами). Персонал біля кожної жінки сидіти не буде, але загалом підходили час від часу. Кому важче - їсти приносили, передачі теж приносили".

Вперше свою новонароджену донечку тато побачив по Вайберу.

Виписали жінку з малечею додому після трьох повних діб. При виписці зробили усі необхідні щеплення.


Не так було важко фізично, як морально...

Вдруге мамою у час карантину стала франківчанка Діана Ярош. 13 квітня на світ з'явилася її донечка Софійка.

"Це мої другі пологи. Ми з чоловіком з першого місяця вагітності готувалися саме до партнерських пологів. На курси потрапити не вдалось, бо дату курсу призначили ближче до пологів і скасували через карантин. Зате ми переглянули багато тематичних відео. Готувалися самостійно. Коли на восьмому місяці вагітності я почула, що оголосили карантин, в мене почалася паніка, бо я зрозуміла, що не тільки мій чоловік не зможе бути зі мною, а взагалі нікого не допустять до мене в палату - ні до, ні після пологів", - ділиться спогадами жінка.

Про домашні пологи, за її словами, не могло бути й мови, бо перші у жінки були дуже важкими - лікарі рятували і її, і дитину.

"За тиждень до пологів я відчула, що не народжуватиму природним способом і потрібно йти на кесарський розтин. Не знаю звідки це відчуття - просто інтуїція, а я її завжди слухаю. Всі рідні та лікар відмовляли мене від цієї ідеї, але я наполягла на своєму і мені сказали йти у пологовий, готуватися до операції", - говорить жінка.

Народжувала Діана у міському відділенні. При поступленні зробили тест на коронавірус та оформили у палату, де була ще одна породілля.

"Весь персонал та породіллі в масках та рукавичках. Нам міряли температуру два рази на добу. Інколи й три. - пригадує Діана. - За день до операції УЗД показує, що моя дитинка обмотана пуповиною на шиї чотири рази, тому рішення про кесарський розтин було абсолютно виправданим. Тим більше я не могла ризикувати життям донечки через тяжкий досвід перших пологів та свій вік. Операція минула успішно. Дитинку одразу дали мені й вона була поруч всі 10 днів, поки ми перебували у пологовому".

Ті десять днів у пологовому стали для Діани справжнім "пеклом" - жінка слабка після операції, рідних поруч немає, та ще й мало персоналу - хтось звільнився, хтось не може вчасно добратися на роботу, через відсутність маршруток, а хтось сидить на карантині, бо контактував з "можливим" хворим.

"Мені навіть не так було важко фізично (хоча це було важко), як морально. Навколо чужі люди, всі метушаться, бігають. Туалет, як на зло, в самому кінці коридору, йти довго, важко, через біль в животі. Дитинка сама в палаті, бо після пологів до мене нікого не підселили. Рідні могли тільки передавати якісь передачки у віконечко на першому поверсі. Були серед персоналу і хабарники, які натякали, щоб їм щось дали, а як не давали, вони поводилися агресивно", - додає Діана.

Щоб підняти собі настрій, жінка вирішила писати у соціальній мережі дописи зі своїх пологових буднів, описуючи різні ситуації.

А ще, пригадує, серце зігрівав чоловік під вікнами пологового та усміхнене личко малесенької Софійки поруч:

"Єдине, що мене тішило, - це підтримка коханого. Він приходив під вікна палати, робив мені приємні сюрпризи, довго розмовляли телефоном".

При виписці малечу на коронавірус уже не перевіряли, бо температура та стан дитини були у нормі.


Радість - це коли у тебе одна смужка у тесті на коронавірус

Софія Бєлікова 25 квітня у Львові народила дівчинку Вікторію.

Народжувала жінка у пологовому на вул. Раппапорта.

"Дата народження, яку поставили на УЗД, припадала на 17 квітня. Я прийшла на прийом до лікаря 15 квітня, він мене оглянув і сказав, що чекає мене завтра з речами. Я не спала цілу ніч, переживала, думала ось-ось почнуться перейми. Зранку мене привезли у пологовий", - згадує жінка.

Перше, з чим породілля зіткнулася при оформленні - це тест на коронавірус, його відразу зробили при поступленні. Для тесту беруть кров, він є безкоштовним і нагадує тест на вагітність, але щоб було радісно має показатися не дві смужки, а одна.

"Це люкс, що вагітних перевіряють", - відзначає Софія.

Також каже, що карантин "перепаскудив усе перебування породіллям", адже не можна було не тільки виходити на вулицю, але й не пускали рідних.

"Родичів не пускали, оскільки вони могли бути носіями вірусу, проте налагодили схему передачі необхідних речей через чергових медсестер. Ще коронавірус унеможливив партнерські пологи. Що теж доволі неприємно", - говорить жінка.

Також зауважує, що було б добре, якби у пологовому була психологічна допомога для породіль.

"Це одне з найактуальніших питань. Ніякої підготовки немає. Я питала про психолога, тому, що сильно хвилювалася, ніякого психолога немає. На стінах є багато постерів проте, як годувати, про депресії, але цього ж недостатньо. Хоча б раз на тиждень психологічну підтримку або уроки дихання при пологах могли б організувати", - додає Софія.

Ділиться жінка і неприємними спогадами із пологового:

"Важливий момент, яким я б хотіла поділитися - це щотижневі огляди професора. В палату заходить консиліум з лікарів, зачитують дані породіль, питають чи все гаразд і виходять. Але я мала необережність поскаржитися, що дитинка дуже товчеться вночі і я дуже складно засинаю. Після чого мені сказали "ходіть". Я встала, взяла рушник і вийшла в коридор. Так з декількох палат ще повиходили дівчата. Що буде відбуватися - ніхто не каже. Нас запросили на огляд на гінекологічному кріслі. Я думала, мене огляне мій лікар. Але ні, за моєю спиною зібралася купа лікарів пологового. Мене попросили роздягнутися. Роздягнутися при 10 чужих людях. Я сказала, що напишу письмову відмову від такого огляду і що я не просила чужого лікаря мене оглядати. На що мені сказали "так треба", і відправили на крісло. Насправді, це було жахливо. Це просто варварство. Після чого я проплакала цілий день. Таке собі показушництво і створення видимості роботи".

На сьомий день перебування Софії у пологовому почалися перейми.

"Пологи пройшли спокійно, о 1:15 год я народила дівчинку, перед цим підписала документи, що я хочу щоб її приклали до грудей в перші хвилини її життя і про укол з препаратом, щоб вийшла плацента. Потім мене перевезли у палату і відразу залишили з дитиною. Я недосвідчена мама, не знаю, що робити з такою маленькою людиною. Але мені пощастило і вона не плакала до ранку. Зранку почався аврал - діти кричали, мами переживали. Напевно, нормальний день для пологового", - каже жінка.

Також вона розказує про роботу персоналу і зауважує, що варто більше пояснювати молодим мамам, котрі не мають досвіду.

"Хочу відзначити роботу медсестер. Насправді, допомагали тільки старші жінки, особливо, коли дітки плакали вночі, вони приходили, питали, що не так і рекомендували, що зробити. Молодшим було все одно. Друга година ночі - з сусідньої палати діти заливалися сльозами, до них ніхто не підходив. Кожного ранку в палату приходив педіатр, який перевіряв вагу дитини, пуповину і казав мамам, що робили далі. Цих рекомендацій не просто не достатньо, вони дуже мізерні. Як обробляти пуповину і купати, як правильно тримати, про принципи годування, як зрозуміти, чи дитинка наїдається, які мають бути випорожнення і що зі шкірою, що з ручками, ніжками. Цього всього - не було. Ми викликали лікаря додому і тоді нам провели дуже детальну консультацію і заспокоїли. Я вважаю, це повинен робити педіатр в пологовому".

Бебі бокс дали на другий день після пологів.

"Багато речей ми придбали завчасно, але, по факту, бейбі бокс - велика допомога".

Виписують породіль на четвертий день, якщо у дитинки високий білірубін чи погано набирає вагу, можуть затримати на довше. Щеплення безкоштовні. Тест на коронавірус малятку не роблять, якщо у мами він негативний.


А тим часом в Івано-Франківську за майже два місяці карантину - березень і квітень на світ з'явилися 309 немовлят. Ми вітаємо щасливих батьків та бажаємо їм та їхнім малятам міцного здоров'я та багато радості.


12.05.2020 Марія Лутчин 8940
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3655
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410