Завалять ще одну…

ПОКИ МИ СВЯТКУВАЛИ – ПОЧАЛОСЬ ЗНИЩЕННЯ ЩЕ ОДНОЇ ПЕРЛИНИ АРХІТЕКТУРИ

Дах «Пасажу Єгеря» (Січ.Стрільців, 16) тріщить по швах. Мешканців – відселили.

Дрібниця! В Івано-Франківську періодично щось валиться ледь не на голови людям. То балкон, то цегла, то старовинна ліпнина, то скульптура… Та якби чиновники брали до голови різні дурниці – геть не до свята було б! До того ж – вони начебто й не відповідають за прадавню «рухлять» (про це – іншим разом). Тож начальник комуналки міста Михайло Смушак навіть не згадав цей факт у звітах. А пощо?

А якщо кам’яниця валиться… не випадково? Може це якось пов’язано з судовим ПОЗОВОМ @ Svitlana Pron, підготований в Івано-Франківський окружний адміністративний суд? І ситуація, що склалася – так би мовити, «зачистка»?…

- Та давно вже час прибрати той прадавній мотлох: воно ж – польське! А натомість – спорудити сучасні багатоповерхівки. Поважні забудовники з чемоданами «компромісу», либонь,  вже втомилися чекати. Ось на місці сусідньої кам’яниці – 7 поверхів «нареконструювали» (з 2-х) – так місто тільки виграло (або окремі посадовці – ну хтось же ж, певно, дав… дозвіл на таку забудову).

А тут – розслідуй… Поліція більше роботи не має? Та ж доведеться з’ясувати причини «випадкового» тріску даху. Виявити, хто веде таємні підземні роботи з боку готелю «Дністер». Зрештою – назвати чиновників, за бездіяльності яких будинок доведено до такого стану… Ціла копиця мороки! Значно простіше сказати: воно саме завалилось, від старості.

О, ви, певно, не в курсі: мешканці нещодавно (як ходаки до Ілліча) прийшли до мера. Тріскають стіни будинків – кажуть – рятуй! Так виявилось: ГОЛОВА міста – просто безпорадний! «Всемогутній» реконструктор не пущаЮТЬ п.Руслана, не дають з’ясувати, хто і що там під будинками риє. Тож мер порадив людям домовлятись самотужки – розповідає Світлана Пронь. Ось бачите, в яких пекельних умовах працює чиновник.

А тут ще й цей позов від настирної п.Пронь. Ну геть не доречно! Вона вже якось завадила свобідно вирубати алею лип на вул.Шевченка. Стільки грошей втрачено, стільки саун не збудовано, ееех… А як і тепер суд виграє?.. Ні тобі «компромісу» від забудовників, ні поселення «своїх» у центрі міста. Ще й старовинну нерухомість ремонтувати доведеться. Геть невигідна перспектива.

Отже, простіше – завалити ту стару халупу: нема будинку – нема предмету позову. Хто там буде дивитись, чи хтось «допоміг» тому даху? Національна поліція України? Та де б вони за цим дивились. Ст. 298 Кримінального Кодексу України? Та облиште: п.Смушак недвозначно ствердив в інтерв’ю: усе валитимуть на мешканців. Пам’ятка архітектури – та завалять… ой – реконструюють (скільки вже пам‘яток так «пішло», чи ви – не сьогоднішні?).

Бо виживати людей – процес довгий, затратний і не завжди ефективний.

Пам’ятаєте: бабулька з цього (16) будинку прагнула ремонту. Так балкон впав. Вона в лікарні померла. Зараз про це ніхто навіть не згадує. Але ж скільки ресурсів, певно, пішло: на приборкання шуму, закриття кримінальної справи. Думаєте: це так просто?

Чи випадок з сім’єю, що чадним газом отруїлася в будинку поруч (16-"в"). Кажуть – миттєво: хто де був – там і отруївся (в кімнаті, кухні, туалеті)… Якась дивно-раптова дія того чадного газу, правда? Але ми про це теж забули.

Та люди – все ще наївно вірять. На прийом до мера ходять, порятунку просять, звернення пишуть (ще від 22.11.2012!!! – розповідає п.Світлана).

Відповідь – як бачимо – один з трьох пальців партійної символіки. (Вказівний, звичайно :) ). Як писано на агіт-листівках «Будинок ваш – газдуйте!». Не знаю: чи то дві помилки в останньому слові, чи вияв політ коректності… Адже для малозабезпечених (яких – більшість) зробити ремонт старої кам’яниці власним коштом – просто нереально.

А може в місті насправді нема грошей  на ремонт (все витрачено на #всебудебруківка), влада справді безпорадна?

Стривайте! Ще кілька місяців тому ДМАКС прозвітував, що відремонтував чийсь будинок (Шевченка 22,24) на понад ШІСТСОТ ТИСЯЧ грн. (100% державним коштом).

- Що за безглузде порівняння! Та в тому будинку, кажуть, тримає бізнес друг мера! Ой… про це не можна говорити – а як раптом прокуратура довідається?..

Ей, не смійте критикувати мера: бо Put-In прийде! Хіба не знаєте: кожен, хто критикує владу, буде проголошений «агентом кремля»! До речі, його «друг» - кажуть – винятково моральний та знаний у місті. Ну як такому хатку не зрихтувати? Та й сума - дитяча: то всього якихось понад півмільйона (без ProZorro)… Ну Хіба це гроші?

А от на ремонт кам’яниці – грошей НЕМА! Піст. Маленький такий. Майже анекдотичний.

Тому на дії місцевої прокуратури навряд чи слід сподіватись.

То що, народе Божий… Мовчимо й далі? Чекаємо… Поки забудують решту парків і скверів; пооблітають залишки старовинної ліпнини та під виглядом ремонтів повиселяють малозабезпечених з їхніх помешкань у центрі міста.

Мовчати…

Чи – ГОВОРИТИ, робити репост, писати запити…
А раптом нас виявиться…

 – БІЛЬШЕ?.. :) .

Фотогалерея


11.01.2019 Теличко Павло 19653 7
Коментарі (7)

ігор 2019.01.30, 13:36

цей чудак бігає роздягнутим  по місту- це виявляється блогер, кілька років тому не носив шарф з логотипом партії Тимошенко

Pavlo Telychko 2019.03.07, 10:21

Якщо міський ГОЛОВА - мовчить,
а з'являються ка-ка-коме(н)татори, що намагаються сипати "порох" людям в очі -
- ПЕВНО аргументи - залізні, ФАКти - неспростовні.
Понад 600 тищ - це не копійки!

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413