Заступник головного лікаря ЦМКЛ Володимир Вовчук: про COVID-19, лікування, професійне вигорання та «хвіст» пандемії

В Україні послабили карантин – запрацював транспорт, заклади громадського харчування, ринки. А тим часом з кожним днем випадків COVID-19 не зменшується, а навпаки – б’ємо рекорди.

В Івано-Франківську ситуація не з легких, - кажуть медики і закликають людей не забувати, що живемо у час пандемії.

Фіртка поспілкувалася із заступником головного лікаря Івано-Франківської ЦМКЛ Володимиром Вовчуком.

У розмові про коронавірус, імунітет, переповнені лікарні, пацієнтів, емоційне виснаження медпрацівників та те, чому не варто забувати про карантин.


Яка зараз ситуація в Івано-Франківській центральній міській лікарні?


Ситуація у міській лікарні напружена.

На сьогоднішні (1 липня) маємо рекорд – 198 пацієнтів з COVID-19. Це більше, ніж було 18 квітня, коли спостерігали пік – тоді ми мали 194 пацієнти.

Лікарня переповнена. Це дійсно так. І кількість хворих буде збільшуватися, бо знято вузькі карантинні обмеження, а люди не розуміють, що коли знімаються жорсткі заборони, на перше місце виходять засоби індивідуального захисту – миття рук, носіння масок, рукавичок.

Ви ж бачите, що у місті люди розслабилися. Тому ми й отримали ріст захворюваності. Це закономірно.

У нашому суспільстві низький рівень самодисципліни.


На осінь варто очікувати другу хвилю захворюваності?


Вже розуміємо, що COVID-19  - це не сезонне захворювання, таке як було у 2009 році, коли ми зіткнулися з H1N1 – було два місяці епідемії й тоді грип став сезонним.

Ми маємо зараз липень місяць – і 198 пацієнтів у лікарні. Літо, сонце та ультрафіолет не вплинули на цей вірус. Тому вже зрозуміло, що COVID-19  - несезонний. Що буде восени? Скоріш за все, що буде друга хвиля, бо додадуться ще сезонні респіраторні захворювання.


Лікарня зараз завантажена повністю. Чи є можливість розгорнути додаткові місця?


Маємо резерву 50 місць. Але тут питання не у ліжках. Проблема у кисневій залежності - важливо дати пацієнтам кисень.

Також є питання у лікарях – рук просто не вистачає. У нас залучені вже всі фахівці терапевтичних профілів – і кардіологи, і ревматологи, і фізіотерапевти.


Лікарів не вистачає через велику завантаженість, чи мова про психологічне вигорання за цей час?


До честі наших лікарів, з тих, хто задіяний у лікуванні хворих на коронавірус, за час пандемії ніхто не залишив роботу. Є професійне вигорання, знижується настороженість. Людям важко, вони виснажені, адже мова про чотири місяці жорстких обмежень.

Була надія, що вірус зникне. Але зараз ми налаштовуємося вже на те, що доведеться працювати у таких умовах ще тривалий час.


Скільки медпрацівників ЦМКЛ хворіють чи перехворіли вже на коронавірус?


У нас зараз є 10 випадків, за якими продовжується розслідування, щоб довести, що люди інфікувалися на роботі. Це складний процес – багато бюрократії.

Зараз ми проводимо дослідження методом ІФА. І ми вже знаємо, що 35% нашого медичного персоналу перехворіли на COVID-19 – або у легкій формі, або безсимптомно. У них вже є імунітет.

Що цікаво, якщо мова про мешканців Івано-Франківська, то на ІФА скеровуються люди, які кажуть, що вони не хворіли. А результат позитивний.  І таких 11%. Тобто, ми можемо говорити, що колективний імунітет серед франківців вже на рівні 10% - 11%.


Наскільки результати цих тестів є правдивими?


Достатньо високі  – 95-99%. Це антитіла, це апаратне дослідження.


Як, до речі, із ПЛР. Раніше нарікали на те, що досить довго доводиться очікувати результати?


У нас є проблеми – на результати чекаємо від 2 до 7 днів. Це довго.

Згідно з протоколами лікування COVID-19, хворим оплачують лікування. А якщо результат тесту приходить, скажімо, на сьомий день, то ці шість днів людина змушена витрачати на препарати свої власні кошти. І механізму повернення їх хворим немає.

Але і загалом коштів не вистачає.


Скільки вартує, приблизно, лікування коронавірусу – від часу поступлення у медзаклад до виписки?


Усе дуже індивідуально. Але вже можемо говорити про три такі базові типи: якщо форма перебігу легка, без кисню – 6-7 тис грн; середній випадок – 14-16 тис грн; важкий – до 35 тис грн.

Був у нас випадок, коли лікування обійшлося пацієнту у 72 тис грн. І він, на жаль, не одужав…

Це дуже страшно і прикро, але така тепер ціна життя, ціна безпечності людей та того, що не дотримуємося карантинних обмежень.


Чи  можливе повторне зараження?


Є різні версії. Навколонаукові висновки кажуть, що імунітет дійсний тільки впродовж двох місяців. Давайте переживемо ці два місяці й побачимо. Бо поки що це не доведено.

Всі сподіваються на вакцину – якщо вона буде, то ми справимося з цією пандемією.


Але ж ми всі знаємо, як у нашому суспільстві ставляться до вакцин…


Я знаю про цю антивакцинальну кампанію і все решта. Дивуюся…

Але летальність у місті від коронавірусу 6%. Це багато.

У період між 2010-2020 роками, коли у нас не було епідемій, від пневмоній помирали у місті 2-3 людей. Зараз за квартал 29 людей. Тому різниця є.


Як зараз лікують, є нові протоколи, зміни до них?


Протоколи змінюються постійно - від одних препаратів відмовляються, інші рекомендують. На сьогодні у світі немає препарату, який би діяв на вірус.

Пробували лікувати синдромно. Від тих препаратів, з яких починали у лютому, зараз відмовилися – пропонують інші.


З вашої практики, які заходи здійснюють лікарі при поступленні хворого з коронавірусом? Що є дійсно дієвим?


Перше, це киснева підтримка – вся проблема, що легені настільки змінюються, що організм не отримує кисню.

Даємо антибіотики, бо на 3-4 день доєднується бактеріальна флора і цей мікс дає сильні ускладнення.

І третє – терапія від інтоксикації, бо вірус дає сильну інтоксикацію організму.

Це три стовпи, але все індивідуально, бо люди поступають у різних станах.


Яка ситуація із забезпеченням ЦМКЛ медикаментами, апаратами?


У нас дев’ять апаратів ШВЛ. Зраз вісім людей у реанімації. Зайнято сім апаратів – п’ять СІПАП та два - на ШВЛ. Увесь наш резерв станом на сьогодні – два апарати.

Як по ліжках, так і по засобах кисневої підтримки - ми на межі.

Є проблема з ліками. Йде затримка щодо фінансування від НСЗУ на місяць. За травень кошти ми отримали тільки минулої п’ятниці.


Як з виплатами заробітної плати лікарям?


Ми виплатили все, що обіцяв Уряд тим, хто працює із хворими на COVID-19.


У Європі карантин послаблюють, у нас ще ситуація незрозуміла – є окремі області, де кількість хворих велика. Ми на межі теж…


У Європі відразу карантин був жорстким і люди його витримали. У нас у людей самодисципліна на низькому рівні. Вірус нікуди не дівся, закони епідеміології ніхто не скасовував.

У них захворюваність пішла на спад, а у нас перша хвиля ще ніяк не закінчиться. Всі епідемії мають так званий «хвіст» - йде перша хвиля, а тоді вже йде цей «хвіст».

Доки триватиме ця перша хвиля, нам ще не відомо.


Ваші поради франківцям, як вберегти себе від коронавірусу?


Тут все просто – все те, що усі вже знають: соціальна дистанція, маски, рукавиці, ретельне миття рук, миття та термічна обробка продуктів. І надважливо – здоровий спосіб життя, бо тут на перше місце виходить наш імунітет. Якщо він хороший, то людина переносить захворювання у легкій формі, або ж навіть безсимптомно.

Згідно зі статистикою, 60% хворих у нас – це люди віком до 50 років. У той час, як в Європі – у тій таки Італії – це були люди похилого віку. Тобто, мова про те, що у наших людей поганий імунітет.

У нас немає альтернативи - і карантин не завжди вихід. Були випадки, коли великі підприємства не йшли на карантин і все було добре – ніхто не хворів. Головне, дотримуватися гігієни.


Додамо, що на Прикарпатті визначено перелік закладів охорони здоров'я, які входять до першої лінії та передбачені для лікування хворих з гострою респіраторною хворобою, спричиненою коронавірусом: КНП «Центральна міська клінічна лікарня», КНП «Надвірнянська ЦРЛ», Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня, КНП «Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр", КНП «Міська клінічна лікарня №1», КНП «Галицька лікарня», КНП «Косівська ЦРЛ», КНП «Долинська ЦРЛ», КНП «Калуська ЦРЛ», КНП «Городенківська ЦРЛ», КНП «Рожнятівська ЦРЛ», КНП «Коломийська ЦРЛ», Івано-Франківський обласний перинатальний центр".


01.07.2020 Марія Лутчин 20394
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413