Вступ-2021 в Івано-Франківську: кількість поданих заяв, найпопулярніші спеціальності та вартість навчання

Минулої п’ятниці, 23 липня о 18:00 годині завершився прийом заяв для вступників на освітній рівень бакалавр за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та творчих конкурсів.

А вже цієї середи, 28 липня, розпочався наступний етап цьогорічної вступної кампанії – оприлюднення рейтингових списків вступників на освітній рівень бакалавр.

Абітурієнти, які отримали рекомендації на місця державного замовлення, повинні подати документи до 2 серпня 18:00 години, а вступники, які отримали рекомендації на контрактні місця – до 14 серпня 18:00 години.

За даними державного підприємства «Інфоресурс», станом на 11:00 год 28 липня на основі повної загальної середньої освіти на рівень молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра, бакалавра, магістра (ветеринарного, фармацевтичного, медичного спрямування) створили 196 537 кабінетів та подали понад 1 млн 157 тисяч електронних заяв.

В Україні у рамках вступної кампанії 2021 майже 65 000 абітурієнтів отримали рекомендацію до зарахування на бюджет до вищих навчальних закладів. Як повідомили в Міносвіти, їх отримали 64 976 вступників на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного й фармацевтичного спрямування). Розподіл місць відбувся за алгоритмом адресного розміщення державного та регіонального замовлення.

Для зарахування до ВНЗ абітурієнти повинні подати оригінали таких документів:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • оригінал документа про освіту та додаток до нього;
  • копію військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • сертифікати ЗНО;
  • 4 кольорові фотографії 3х4;
  • підписану приймальною комісією роздруковану заявку на вступ (для абітурієнтів, які подавали заяви через електронний кабінет)
  • інші документи, передбачені правилами прийому конкретного закладу.

Зауважимо, що у тих абітурієнтів, які не отримають жодної рекомендації на бюджет до 28 серпня, статус навпроти всіх заяв залишиться «Допущено до конкурсу». Усі ці заяви автоматично беруть участь в конкурсі на контракт.

У разі отримання рекомендації на контракт навпроти таких заяв статус зміниться на «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб». Цей статус може з'явитися навпроти декількох заяв, тому вступник має можливість самостійно визначити, яку саме пропозицію обрати.


В Івано-Франківську функціонують як державні, так і приватні заклади вищої освіти. Деякі з них засновані декілька десятків років тому, інші – з’явились не так давно, але вже можуть похизуватись списками охочих вступити до їхнього закладу. Про статистику подання заяв до популярних державних закладів вищої освіти в Івано-Франківську читайте нижче.  

Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Від початку вступної кампанії до університету надійшло 18 785 заяв вступників на освітній рівень бакалавр.

Водночас цього року найбільш популярними серед вступників на перший курс за кількістю поданих заяв до ПНУ є такі спеціальності:

  • 081 Право – 982 заяви;
  • 043 Філологія (Германські мови та літератури) – 793;
  • 073 Менеджмент – 603;
  • 091 Біологія – 495 заяв;
  • 122 Комп’ютерні науки – 475 заяв;
  • 121 Інженерія програмного забезпечення – 473 заяви;
  • 012 Дошкільна освіта – 452 заяви;
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 447 заяв;
  • 052 Політологія – 425 заяв;
  • 061 Журналістика – 237 заяв.

Вартість денної форми навчання в залежності від обраної спеціальності коливається від 20 000 гривень до 25 500 гривень за рік.

Найдорожчими напрямками підготовки є «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Право», «Філологія (Англійська мова і література)».

Своєю чергою заочна форма навчання залежно від напряму підготовки стартує від 16 000 гривень за рік. Найбільше потрібно заплатити за спеціальності «Музичне мистецтво» та «Сценічне мистецтво» – 20 000 гривень.

До слова, за даними державного підприємства «Інфоресурс», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника увійшов у ТОП-20 закладів вищої освіти України за популярністю серед цьогорічних вступників. ПНУ посідає 13 місце за кількістю поданих заяв вступників на освітній рівень бакалавр на основі повної загальної середньої освіти.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

До університету на денну форму навчання надійшло понад 7 000 заяв вступників на основі повної загальної середньої освіти.

Своєю чергою у 2021 році найпопулярнішими серед вступників на освітній рівень «бакалавр» за кількістю поданих заяв є такі спеціальності:

  • 123 Комп’ютерна інженерія – 480 заяв;
  • 121 Інженерія програмного забезпечення – 473 заяви;
  • 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології – 469 заяв;
  • 012 Дошкільна освіта – 452 заяви;
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 447 заяв;
  • 073 Менеджмент – 431;
  • 041 Філологія (Германські мови та літератури) – 396.

Вартість денної форми навчання в залежності від обраної спеціальності стартує від 19 300 гривень до 25 500 гривень за рік.

Найдорожчим напрямком підготовки є «Філологія (Германські мови та літератури)». Водночас вартість заочної форми навчання незалежно від спеціальності складає 15 000 гривень.

Івано-Франківський національний медичний університет

До Івано-Франківського національного медичного університету надійшло понад 7 000 заяв вступників на освітній рівень «бакалавр».

Максимальний обсяг державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти: за спеціальністю «Стоматологія» складає 10, «Медицина» – 300, «Педіатрія» – 30.

Вартість одного року навчання на освітній ступінь бакалавр за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія» коштує 20 000 гривень. Вартість за весь строк навчання складає 80 000 гривень.

Ціна за спеціальність «Медицина» для 1 курсу складає 44 000 гривень. Вартість за весь термін навчання складає 264 000 гривень.

Напрям підготовки «Педіатрія» в університеті коштує 35 000 гривень за рік та 210 000 гривень за весь строк навчання. Своєю чергою «Фармація, промислова фармація» коштує 33 000 гривень за рік та 165 000 за весь час навчання.

Водночас цьогоріч найпопулярнішими серед вступників на освітній рівень «бакалавр» за кількістю поданих заяв є такі спеціальності:

  • «Медицина» – 922 заяви;
  • «Фармація» – 459 заяв,
  • «Фізична терапія, ерготерапія» – 357 заяв.
  • «Стоматологія» – 332 заяви;
  • «Педіатрія» – 107 заяв. 

Зазначимо, що мінімальними значеннями кількості балів із вступних випробувань для вступу на основі повної загальної середньої освіти, з якими вступник допускається до участі у конкурсі є наступними: 

  • для спеціальностей: 221 Стоматологія, 222 Медицина, 228 Педіатрія з першого конкурсного предмета не менше 100 балів, з другого та третього конкурсних предметів – не менше 150 балів (за винятком вступників з конкурсним балом понад 175 балів);
  • для спеціальності 227 Фізична терапія, ерготерапія з першого, другого та третього конкурсних предметів – не менше 100 балів;
  • Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 226 Фармація, промислова фармація не може бути менше ніж 130 балів.

А чи потрібен диплом? Кого шукають роботодавці

Фіртка вирішила з’ясувати найбільш популярні професії та дані щодо нових вакансій, які подали роботодавці за майже пів року, на Прикарпатті.

Як свідчать дані порталу з пошуку роботи  work.ua, в Україні найбільш оплачуваною є робота програмістів, а найбільш затребуваними фахівцями є менеджери з продажів. Водночас в Івано-Франківську роботодавці найбільше шукають продавців-консультантів, менеджерів та кухарів.

За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігається на водіїв транспортних засобів, підсобних робітників, працівників сфери торгівлі та послуг, кухарів та бухгалтерів. До переліку тих, які мають попит також входять:

Зауважимо, що за даними сайту з пошуку роботи work.ua, середня зарплата в Україні становить 13,5 тисяч гривень. Водночас середня зарплата, на яку претендують українці, які розмістили свої резюме, — нижча, близько 12 тисяч гривень.

Найбільш популярними є вакансії з пошуком IT- фахівці. Водночас за кількістю вакансій лідирують продавці-консультанти, менеджери з продажу, кухарі, адміністратори, бухгалтери й водії. До найбільш поширених запитів українців, які шукають роботу, входять адміністратори, директори, продавці-консультанти, водії, менеджери з продажу.

Водночас середня зарплата, яку готові запропонувати в Івано-Франківську, становить 11,5 тисяч гривень — на 2 тисячі гривень нижче, ніж у середньому по Україні. 

Зазначимо, що за статистикою, понад 11 тисяч жителів Івано-Франківщини – безробітні. З них більш ніж половина – люди з вищою освітою. Понад 30 % — віком до 35 років.


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2775
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3849 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413