Вперше на Прикарпатті проведена лазерна коагуляція варикозних вен

 

Вперше на Прикарпатті в лікувально-діагностичному центрі МЕДЕКС в відділенні лазерної хірургії здійснено ендовенозну лазерну коагуляцію варикозно змінених вен.

 

Кандидат медичних наук, лікар-ангіолог  - Диб'яко Юрій Миколайович розповів детальніше про варикозну хвороба та сучасні методи її лікування:

 

- Варикозне розширення вен нижніх кінцівок відноситься до одного з найпоширеніших захворювань периферичних судин, відомих суспільству з давнини. За оригінальним висловом Д. Ван Дер Стріча (1996), варикозна хвороба стала «платою людства за прямоходіння і вертикальний спосіб життя».

В нашій країні з цією проблемою,  в тій чи іншій мірі, стикається кожна третя жінка і кожен п’ятий чоловік. За епідеміологічними даними  різними формами цього захворювання страждають 10-20% чоловіків і 30-40% жінок  працездатного віку.  Особливо схильні до цього захворювання люди, що працюють на «стоячих» роботах або ті, що ведуть малорухливий спосіб життя.

Виникає варикозне розширення виникає внаслідок недостатності у венозній стінці специфічних еластичних волокон, які формують утримуючий каркас самої стінки. Слабкість  венозної тканини обумовлює, в свою чергу, недостатньо щільне змикання венозних клапанів, що стає причиною погіршення відтоку крові від кінцівок. Затримка крові в поверхневих венах сприяє ще більшому їх розширенню та виникненню варикозних вузлів.

Підступність варикозної хвороби полягає в тому, що дуже довго вона справляє враження лише косметичного дефекту, і не завдає людині особливих незручностей. Поява відчуття важкості і втоми в ногах, невеликих розширених вен на гомілці (судинних «зірочок» і «сіточок») – це перший сигнал про неблагополуччя. На жаль, більшість людей не звертають уваги на вищевказані симптоми і хвороба прогресує. Коли поряд з розширеними венами з'являються набряки, шкіра темніє і стає «лаковою», забої і порізи на ногах довго не гояться – це вже другий, тривожніший сигнал про те, що організм вичерпав можливості справитися з хворобою самостійно і йому терміново потрібна допомога фахівця.  

Небезпечна варикозна хвороба і своїми ускладненнями. Через поганий відтік крові виникають трофічні виразки і щонайменша травма провокує їх розповзання по всій гомілці. І це ще не вся біда. У варикозно розширених венах часто утворюються тромби, які у разі їх відриву від стінки судини з потоком крові потрапляють в легеневу артерію. Виникає так звана тромбоемболія, що становить загрозу не тільки здоров'ю -- життю. От чому з варикозом необхідно боротися на будь-якій стадії його розвитку, не чекаючи ускладнень.

На жаль, консервативні методи лікування варикозної хвороби та її ускладнень часто не приносять бажаних результатів, особливо, якщо захворювання запущене. Носіння спеціальної компресійної білизни, дотримання правильного режиму та інші подібні заходи спроможні лише сповільнити прогресування хвороби, не ліквідовуючи причини.  

Останнім часом особливої популярності набула склерозуюча терапія, яка  полягає у введенні у просвіт варикозних вен  хімічних речовин для склеювання стінок з метою виключення їх з кровоплину. Однак, це не тільки не усуває причину хвороби, а й при виконанні без належних показів призводить до ряду небезпечних ускладнень, а саме до тромбофлебіту (запалення і тромбування поверхневих вен), змертвіння шкіри в ділянці ін’єкції, тромбозу глибоких вен, попадання частинок тромбів і склерозанта в системний кровоплин з подальшим його перекриттям у різних судинах. Тому слід пам’ятати, що цю процедуру варто виконувати лише при наявності незначного варикозу, а саме судинних «зірочок» і «сіточок», бічних гілок великої підшкірної вени, а не самої великої підшкірної вени та при повторній появі варикозних вен після оперативного їх видалення. Варто мати на увазі, що після склеротизації залишається висока вірогідність повторної появи варикозу.

Саме тому оперативні методи лікування варикозу до цих пір залишаються найбільш ефективними і широко використовуються.

Оперативне видалення варикозно змінених вен, яке найчастіше здійснюється в медичній практиці, передбачає видалення розширених вен з окремих розрізів. Ця операція має як свої переваги так і недоліки. До переваг слід віднести загальнодоступність операції, тому що виконується вона майже у всіх хірургічних стаціонарах, великий практичний досвід хірургів у її виконанні і радикальність втручання, тобто можливість максимально повного видалення змінених вен, що особливо актуально при запущених формах варикозу. Крім того, зазначена операція значно знижує ризик рецидиву захворювання.

Серед недоліків варто мати на увазі кровотечі з ран в першу добу після операції. Вони, як правило, бувають незначними, але можуть слугувати причиною накопичення крові в місцях забраних вен і утворення підшкірних крововиливів, які зникають впродовж 7-10 днів. Рідше можливе виникнення запалення в ділянці післяопераційних ран, пошкодження лімфатичних судин і дрібних нервів, які створюють дискомфорт на більш тривалий термін. Також варто не забувати про післяопераційні рубці, які будуть нагадувати вам про перенесену операцію впродовж всього життя.

Згаданих ускладнень значною мірою вдається уникнути, використовуючи відносно нову для нас методику оперативного лікування варикозної недуги – ендовенозну лазерну коагуляцію, яка є більш перспективною для забезпечення належної ефективності при мінімальній інвазивності. Суть лазерної коагуляції полягає у локальному термічному пошкодженні стінки вени лазерним випромінюванням, що веде до її заростання і виключення із патологічного кровоплину. Серед переваг даної методики можна назвати наступні: майже повне уникнення таких післяопераційних ускладнень як кровотечі, ураження нервів і лімфатичних судин, післяопераційних синців, больового синдрому. Також необхідно зазначити, що лазерна коагуляція є засобом так званої «офісної» хірургії, коли відразу ж після виконання процедури пацієнт може самостійно залишити медичний центр і в короткому часі приступити до своєї звичної діяльності. Значним позитивом цієї методики є винятковий естетичний результат, тобто відсутність рубців. Попри всі позитиви, лазерна коагуляція, як і кожна з методик, може в ряді випадків мати ускладнення. До них належать почервоніння шкіри над коагульованою веною, короткотривале затерпання шкіри, незначний набряк, опіки шкіри, місцевий тромбофлебіт. Слід зазначити, що всі вони, якщо й виникають, то носять поміркований зворотній характер.

Іноді ендовенозна коагуляція поєднується з естетичною флебектомією, суть якої полягає у видаленні дрібних венозних гілок з проколів шкіри. Таке комбіноване втручання проводиться пацієнтам з розсипним типом варикозу для забезпечення максимального косметичного результату.

Попри всі позитиви, стримуючим чинником при виконанні лазерної коагуляції вен є те, що методика в певному сенсі не є загальнодоступною. Вона потребує  складного спеціального обладнання та виконання ультразвукового контролю за проведенням операції. Але, не зважаючи на складнощі такого характеру і враховуючи визнану у всьому світі ефективність лазерного лікування варикозу, методика набуває все більшої популярності і в Україні. В нашому регіоні згадані втручання можуть бути запропоновані фахівцями лікувально-діагностичного центру «Медекс», які здійснюють як доопераційні консультації, так і післяопераційне спостереження за пацієнтами.


15.12.2011 4189 1
Коментарі (1)

Петро 2011.12.15, 14:04
Не вперше шановні колеги,уже 5 років в міській клінічній лікарні №1,по вул. Матейки професор В.Криса провів успішно біля 500 операцій з допомогою лазера.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415