Володимир Єшкілєв: Сиві бороди ідеологій або Продавці слона

 

 

Час має цікаву властивість змінювати те, що нас оточує. Є кілька загальновідомих законів, або принципів, що описують такі зміни. Наприклад, відомий «закон Кларка» (іноді: «другий закон Кларка») стверджує, що єдиний спосіб знайдення меж можливого полягає у тому, щоби зробити крок у неможливе.

 

Менш відомим є «принцип Пітера», що його півстоліття тому сформулював канадський педагог та дослідник суспільних систем Лоуренс Пітер. У вузькій версії він звучить так: «В ієрархічній системі кожний працівник прагне досягнути межі своєї некомпетенції». Тобто, кожний працівник, котрий піднімається посадовою драбиною, рано чи пізно займе посаду, де він стане більше шкодити, аніж приносити користь. Цей постулат застосовують у теорії менеджменту.

 

Розширена версія «принципу Пітера» виходить за рамки управлінської науки. Її формулюють так: будь-яку випробувану та корисну річ або ж ідею будуть застосовувати у нових (все більш складних) умовах, аж поки вона не стане причиною катастрофи. Бо ж, зазвичай, існує спокуса безкінечно користуватися вже перевіреними інструментами, технологіями і концепціями. Світ змінюється, допустимі рамки використання давно минули, але люди продовжують застосовувати віджилі ідеї. Спочатку все йде добре. Проте рано чи пізно настає момент, коли безкінечне «залипання» вичерпує міцність запобіжників та сили янголів-охоронців.

 

І система робить «бум».

Саме тому використання «старих добрих» ідей  несе в собі смертельну небезпеку для системи. Так свого часу сталося з комуністичною ідеологією в СРСР. Ідеї «ленінізму» (варіанту марксистської теорії «для бідних і відсталих країн»), які ще більш-менш працювали в економічних реаліях першої третини ХХ століття, тупоголова радянська бюрократія перетворила на ідеологічну «консерву». Світ мінявся і ставав складнішим, а радянські управлінці все вчили методики часів «військового комунізму» та повторювали мантри про «диктатуру пролетаріату». І вже через півстоліття система посипалася.

 

Зараз ми спостерігаємо, як на різних рівнях глобального дискурсу намагаються полікувати відсутність свіжих ідей розпакованими «консервами».

 

В Україні цей процес набуває просто таки гротескних форм. На тлі стрімкої деградації правлячих груп почався цілий фестиваль «ідеологів» і «пророків». Він чимось нагадує «фестиваль балаклав» перед виборами чотирнадцятого року, але може мати для країни гірші наслідки.

 

З лівого флангу вистромилися личка маргінальних інтелектуалів-неотроцькістів, які ще п’ять років тому збирали в коворкінгах аудиторії з кількох десятків фріків, а тепер підгортають грядки не лише в соціальних мережах, але й на міжнародних «жирних платформах», де раніше тусували виключно отримувачі «карусельних» грантів.

 

Два-три роки тому ліваки не без успіху юзали тему, що Третій Майдан буде нічим іншим як початком всесвітньої революції бідних проти олігархів. Добре, що цитати з Лева Давидовича вони у своїх опусах давали без лапок, видаючи за оригінальну творчість. Схрестити спадок тов. Троцького з націоналістичними ідеями також не вийшло. Древні ідеології принюхувалися одна до одної, але шлюбитися і народжувати життєздатного націонал-комуністичного нащадка, судячи з всього, не захотіли.

 

Тепер, коли на глобальному ринку запанував зовсім протилежний тренд, неотроцькісти заспівали про незламне підпілля, яке щось там готує і всім щось покаже. Враховуючи, що у цієї братії нині немає цивільного спонсора (а багаті спецслужби традиційно жлобяться ділитися з лузерами), показати вони можуть лише чергову кольорову інфографіку.

 

Зрозуміло, що ще залишається безвідмовна шняга боротьби з корупцією. Це ще одна «стара добра» ідея, яка от-от перетвориться на суцільне руйнування системи.

 

Лівакам тут не розгорнутися. На антикорупційну тему є серйозніші претенденти з бадьорими генеральними спонсорами та безлімітним доступом до ТБ. В цьому є певна рація. Адже для того, щоби осідлати «схеми», треба скинути з них попередніх онищенків.

 

Те саме й з антиолігархічним трендом. Втім, в Україні навіть хуторянам відомо, що в нас з олігархами на смерть б’ються найманці того самого олігарха. І нікому лівому вони цю священну війну (одночасно - священне корито) не відступлять. Загризуть.

 

Тому остаточне відкриття лівої ідеологічної «консерви» відкладається на перспективу.

 

Куди успішніше діють на крайньому правому фланзі. Там розпакували столітньої давності концепції, де бінарності «свій-чужий», «наш-їхній» подаються у всіх можливих і неможливих варіантах, від «шляхів аріїв» до «строгого культурницького консерватизму». Декому здається, що саме тепер, коли в широких мас щезла остання надія на українське економічне чудо, можна рушити у фюрери з високого старту.

 

На перший погляд, на заваді зародкам фюрерства стоять лише три обставини: міжнародний контроль за фінансуванням екстремістів, незліченна кількість конкуруючих претендентів на «вождя-спасителя-батька нації» та сумні приклади тих «месій», «радикалів» і «народних месників», що вже в той чи інший спосіб побували при владі і показали там нульові результати і феноменальну договороспроможність.

 

Насправді ж проблем у крайньо-правих набагато більше. Найбільша їхня проблема в тому, що у всіх їхніх ідей встигли повідростати довгі сиві бороди. Якщо навіть праве лібертаріанство, при всіх «чайних клубах» та аналітичних brain Staff’s нині відчуває брак свіжих концепцій, то провінційним «правнукам Фреї» в тому плані й зовсім зле.

 

Саморобні ідеології лише на перший погляд здаються ефективними. Наприклад, в Україні, наскільки відомо автору, було три спроби створити політичну силу, засновану на неоязичництві. Політтехнологи довго ходили навколо сучасних стрибожих та ярилиних «біблій», розмовляли з вусатими товмачами «чєрт і різ дрєвліх» і врешті-решт безпорадно розвели руками. Те, що добре резонувало у вузьких колах ентузіастів, вже на мітинговому рівні відлякувало архаїчною складністю та сектантською таємничістю знаків і слів. Що вже й казати про спротив християнських структур.

 

Дрібнобуржуазне середовище (як міське, так і сільське), яке є живлячим середовищем правого радикалізму, в Україні, має низку особливостей. Однією з них є орієнтація дрібних власників на місцевий клір, який, в силу багатьох причин, а не лише за волею вищих церковних ієрархів, не зацікавлений в тотальній перемозі «ультра».

 

А ще ефективна ідеологія має ефективно працювати на всіх рівнях. Її гасла мають органічно сприйматися і на мітингах, і на біл-бордах, і в гламурних часописах і на дипломатичних тусовках. Колись, до доби інтернету, ця вимога не була критичною. Проте в наш час швидкого проникнення мемів до фокусних середовищ та блискавичного обміну інформацією будь яка ідеологія проходить, серед іншого, перевірку на «випробування сміхом».

 

«Бородаті» концепції, які серйозно сприймалися у тридцяті роки, тепер можуть переможно існувати лише там, де відключений інтернет (в Північній Кореї, скажімо, або ж на землях, що залишилися під владою Халіфату).

 

І залишається тільки поспівчувати «продавцям минулого», які намагаються впарити людям те, що вже пройшло всі стадії актуальності і вже стало причиною катастрофи.

 

Адже щоби продати сусідові слона треба довго тримати на обличчі дуже широку посмішку.

 

Володимир Єшкілєв  


30.01.2017 1163 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1916
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5091
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3667
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421