Володимир Єшкілєв: Культурні хроніки Франківська: про матюки, вуха і танцюристів

 

/data/blog/127401/54fb9aacf273fb416a4b38a4af5d3ab7.jpg

 

Зустріч перша

Наступного дня після виступу в обласній філармонії Леся Подерв’янського зустрів місцевого інтелігента, який з печальним виглядом прогулювався Соткою. Побачивши мене, інтелігент кисло скривився, тицьнув для вітання суху долоньку й тихо так мовив:

 

- Дивився на «Фіртці» ваше інтерв’ю з тим… Лесем. І як ви всі можете слухати оте його матючиння, та ще й зі сцени? І хто, до речі, дозволив у філармонії такі виступи?

 

- А має хтось дозволяти? – поцікавився я.

 

- Отож бо, – інтелігент напустив на обличчя ще кваснішого виразу, - нема нині кому регулювати моральні питання. Влада лише краде. Була в Києві комісія з моралі та й ту розігнали.

 

На тому спілкування й закінчилося. Адже, якщо розмова двох мешканців Галичини впирається в тему «матюки», то її треба різко закінчувати. Посилати лісом і крапка. Інакше ця тема заведе в непрохідні хащі бла-бла дискурсу.

 

Це третя з бадильних «універсальних» тем для розмови. Першою є тема «рахуємо чужі гроші». Це коли компанія добродіїв починає довго і нудно рахувати можливі статки-прибутки неприсутніх осіб (від сусідів до олігархів), а потім фантазувати, куди б ці гроші можна було приткнути з огляду на традиції та духовність. Дивно, але такі балачки характерні не лише для спілкування бідноти. Іноді прикарпатські бізнесмени на довгі години загрузають у фінансові фантазії з приводу космічно далеких від їхніх наливайок та кіосків чужих «потоків» та «розпилів».

 

Другою з бадильних тем є тема «про євреїв». Вона іноді буває напруженішою за рахування чужого бабла. Євреї в цих теревенях виступають переважно у вигляді зовсім фантастичних істот, які з реальними представниками семітського етносу нічого спільного не мають. При цьому до числа євреїв записують не лише нащадків Авраама, але й усіх «підозрілих». Наприклад тих, хто носить окуляри, не вимовляє «р» та не їсть кров’янки. Дехто з психоаналітиків вважає, що така розмова є підсвідомим намаганням окреслити коло присутніх як «своє, рідне». Щось типу «аркана», лише не танцювального, а вербального. Хто знає, може вони й мають рацію.

 

А на третій позиції, яку ділить з темами «про секс» та «про владу» знаходиться обговорення різних мовних казусів, включно з матюками. Переважна більшість категорично проти матюків. Переважна більшість захищає чистоту мовлення, хоча за три хвилини до того вивергала з рота всі можливі варіанти арго і на «х» і на «б» плюс усі похідні від того слова, яке за язичницької давнини було одним з священних імен Великої Богині.

 

Це тотальне суспільне ханжество радше за все пов’язане з «школотними» і замішаними на старовинній побутовій містиці забобонами. Творчість Подерв’янського виходить за рамки не лише шкільної літературної нормативності. Воно підпадає під давнє язичницьке табу. Згідно якого «сильні слова» за певних умов можна вимовляти (як своєрідні бойові заклинання) та накреслювати знаками-петрогліфами. Проте, в жодному разі, не можна фіксувати книжним письмом.

 

Бо тисячу років тому (й до того часу, коли фольклор записали вчені народознавці) книжне письмо було чимось чужим для язичників, частиною єдинобожних релігійних традицій. І «сильні слова» тоді берегли від очей латинських, грецьких та хазарських «книжників».

 

Міні-п’єси Подерв’янського – також фольклор, але міський. Вірніше – транзитний, який сів в селі на приміську електричку, але до вокзалу ще не доїхав. Це «пісні спальних районів», пародії на діалоги, які щоденно чути за гаражами, в чергах та на жлобських тусовках. Табуйовані «сильні слова» в них є необхідним (а іноді і самодостатнім) маркером реальності. Без них не відбувається магія «літературного дзеркала», без них буття маргіналів не зустрічається саме з собою.

 

Колись ми слухали Подерв’янського, збираючись на кухнях біля касетних магнітофонів. Тоді це був андеґраунд, мистецьке підпілля. Тепер тексти Леся майже канонізовані. Їх друкують престижні видавництва. Мине ще десять-двадцять років і вони здаватимуться невинними, як і будь-які «тексти прориву», що провокують, зносять рутину, стверджують нову літературну і сценічну реальність й, врешті-решт, заспокоюються на сторінках хрестоматій та підручників. Вже тепер на них патина ностальгії за вісімдесятими. Але ще не музейний пил.

 

Що досі робить їх свіжими? Неподоланість провінційно-чиновницької культури, що прикриває кланово-коритний побут «боротьбою з матюками». Як тільки освічені панянки в дорогому партері припинять червоніти, слухаючи Подерв’янського, стане можливим наступний крок до справжності. Серед іншого, й до соціальної прози без народницького зніяковіння.

 

 

Зустріч друга

 

Пройшов тиждень і кислий інтелігент знову трапився на моєму шляху. Передчуваючи нову розмову про матюки, я спробував з ним розминутися, але той, наче літак-перехоплювач, круто змінив напрям руху і майже притиснув мене до вітрини Watsons.

 

- Ви чули, - суворо запитав він, - що Процюк вийшов з Спілки письменників?

 

- Так-так, звичайно, щось чув, - я спробував протиснутися вздовж вітрини.

 

- І як ви до цього відноситесь?

 

- Кожен має право, - я повторив спробу, проте марно.

 

- Але ж він отримав від Спілки купу премій, а тепер так вчинив. Де повага? Чи, може, тепер, коли Жадан роздає Шевченківські премії, вигідніше бути поза Спілкою? Воно так морально?

 

Я залишив марні спроби втекти від вуличного мораліста і спробував пояснити йому, що літературний процес не обмежується преміями та конвертацією умоглядної «поваги» в солдатську відданість певній літературній течії й, навіть, творчій спільноті. А ще додав, що він переоцінює адміністративний вплив Сергія Жадана та, певне, судить по собі, коли шукає у кожному вчинку вуйківську вигоду.

 

- Але ж ви не вийшли з Спілки, хоча вас там не люблять, - продемонстрував обізнаність у плітках мораліст. – Чому ви звідти не йдете?

 

- Танцору уши не мешают, - спробував я віджартуватися, але дядько не був налаштований на веселощі.

 

- Ви не викручуйтесь, - сказав він, зсунувши брови. – Я серйозне питання вам задаю. І не дарма його задаю. Я знаю, ви полюбляєте усілякі провокації, то чого ж Процюк виходить, а ви ні?

 

Тут я прозрів і зрозумів хід думок цього пасажира. Він напевне міркував про те, що існує якась хитра змова. Якийсь далекосяжний заколот. Мовляв, Процюк почав, а тепер Єшкілєв, конче має втнути щось таке, що бахне на все літературне село. Що «бімба» вже зачеплена під крило, а двигуни прогріваються.

 

Вуличні моралісти просто помішані на усіляких змовах та іншій конспірології. Вони направду думають, що лайно попадає на місцевий вентилятор виключно з волі рептилоїдів і закулісного світового уряду. Логіка тут залізна: закулісний світовий уряд лише й думає про те, щоби підпиляти банти під франківськими когутами. Про що ж йому, закулісному, ще думати?

 

Прийшлося набрати повітря до легень і прочитати дядькові маленьку лекцію про сучасний літературний процес. Й про те, що за його (процесу) межами розкинувся той безмежний спокій мистецтва, де не гудуть жодні вентилятори і куди не долітає жодне лайно. І що світ ніколи не зашпортувався за конфлікти поколінь, а йшов собі далі, граючись формами і сенсами. Йшов, залишаючи для майбутнього не носіїв орденів, а тих, кому вийшло чимось вразити сучасників або ж нащадків.

 

Мораліст, скоса поглядаючи на вуличний натовп, що байдуже обтікав нашу бесіду, вислухав мої міркування. Він ні про що не запитав і нічого не заперечив. В його стурбованому світовою змовою обличчі так і не просвітліло. Коли я замовк, він діловито кивнув і буркнув:

 

- Дивіться, шановний, щоби тим вухам танцюрист не став на заваді.

 

І не чекаючи на коментар до свого сюрреалістичного зауваження, рушив в бік вулиці Січових Стрільців, сильно кульгаючи на праву ногу.

 

Володимир Єшкілєв


12.03.2017 1634 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

924
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1913
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2783
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3410
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3645
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6804 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3828

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5640

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6754 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7602
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2430
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4694
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5088
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

448
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

916
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1784
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3371
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

891
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1753
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3663
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3855 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5418