Володимир Боришкевич: Постійно потрібно ставити перед собою цілі, яких маєш досягти

Він – капітан відновленого Івано-Франківського «Прикарпаття» та наставник для молодих футболістів. Плеймейкер команди та її душа. Він є одним із найвідоміших прикарпатських футболістів останнього періоду, який пограв навіть в київському «Динамо». А ще - він поєднує футбол із роботою в будівельній компанії.

Напередодні старту весняної частини чемпіонату Другої ліги нам випала нагода поспілкуватися із Володимиром Боришкевичем. Говорили про минуле, сьогодення та майбутнє.


 Про дитинство

Моя футбольна кар’єра почалася в Івано-Франківську в ДЮСШ-3. Потім мене забрали в «Прикарпаття», на базі якого було зроблено окрему групу «Прикарпаття-87». Тренував ту команду Сергій Пташник. Нам також запропонували піти здобувати освіту в ІФНТУНГ, де створили команду «Факел», в якій в 17 років я і розпочав свою професійну кар’єру.

Про «Динамо»

Попав я туди після того, як ми з «Факелом» вибороли путівку в Першу лігу, де виступали під назвою «Прикарпаття». Там я і грав кілька років. Потім мені випав шанс пограти в київському «Динамо», хоча був варіант і з «Зорею» Луганськ. Я довго не думав, адже з дитинства я вболіваю за киян.

Про кар’єру в Києві та повернення додому

Підписав контракт із клубом і почав грати за «Динамо-2». В першій мій сезон мав їхати на зимові збори з першою командою, але на Новий рік захворів на запалення легенів. Отак і втратив шанс. Дограв до кінця сезону і вирішив повернутися додому. В «Динамо-2» залишатися не хотів, адже з Допілкою ми були найстаршими в команді, а це якесь погане відчуття.

Приїхав додому, одразу одружився, повернувся в «Прикарпаття», але через місяць я зрозумів, що в команді відбувається щось не те і поїхав в Бурштин в «Енергетик», де я грав до його зникнення.

Згодом я перейшов на обласний рівень, де грав за «Карпати» Яремче, потім за «Газовик» Богородчани. Останні три сезоні я виступав за «Карпати» із Брошнева.

Я маю такий організм, що вагу набираю швидко, а от скидаю її дуже тяжко. Три роки на аматорському рівні дались взнаки. Коли повернувся в «Прикарпаття» то мені було тяжче ніж молодим. Але я працював. Всі працювали, бо хтось був в одній формі, хтось в іншій. Треба було довести всіх до спільного знаменника.

Про те, як потрапив в «Прикарпаття»

В нас чотири роки не було професійного футболу. Зараз, коли відновили команду, мене запросили в команду, щоб допомогти молоді. Я одразу ж погодився, не зважаючи на те, що працював у будівельній компанії «Альянс ІФ». Я одразу підійшов до директора і запитав, чи можна. Він одразу "дав добро". В роботі мене перевели на вільне відвідування. Спорт у моєму житті відіграє дуже велику роль, бо я більшу половину життя віддав спорту багато сил і здоров’я. Я не міг так, щоб не погодитися.

Про оновлене «Прикарпаття»

Перший рік нової команди був тяжкий. Ми займались освоєнням і закріпленням команди  Другій лізі. Зараз у клубі така ситуація, що коли він відновлювався, то не всі люди знали, як грамотно поставити роботу в спорті. Все доводилось вчитись походу сезону. Спочатку в нас не було ні автобуса, ні екіпірування. Ми починали все з нуля. Було важко.

Про уболівальників

Франківчани скучили за футболом. Багато років в нас його не було. Грали перший тур із Маріуполем і програли 1:0. Тоді на стадіон прийшло майже 7 тисяч глядачів. Молодь наша перегоріла і не змогла показати всього, на що здатна. Після того на кожен матч приходить не менше 3 тисяч. Дякую прикарпатцям за підтримку і надіюсь, що коли ми вийдемо у Першу лігу, відвідуваність зросте. Згадую, коли грали у «минулому» «Прикарпатті», тоді вхід на стадіон був безкоштовний і ніхто практично не ходив. Зараз же мінімальна ціна квитка – 20 гривень і уболівальники ходять.

Про амбіції «Прикарпаття»

Зараз задача перед нами стоїть – Перша ліга. Я думаю, що це нам  під силу. В Першій лізі спробуємо в перший сезон не вилетіти і там затриматись. Багато хто каже, що наступного сезону Перша ліга буде найсильнішою за складом учасників за останні десять років. Чому? Бо багато команд ставитимуть задачу вийти в «Прем’єр-Лігу».

Про мотивацію

Постійно потрібно ставити перед собою цілі, яких маєш досягти. Це стосується і спорту і повсякденного життя. Бо інакше все немає сенсу. Навіть коли я прийшов працювати в будівельну компанію, то почав вчитись. Брати щось від того, щось від того. Продав одну квартиру, поставив за мету дві і так далі.

Про таланти

Наш край завжди був багатий на хороших футболістів. Колись ми мали 7 професійних клубів і випускники спортивних шкіл мали можливість після закінчення піти у професійний спорт. Зараз трохи важче, адже команда одна, а шкіл багато. Зараз у «Прикарпаття» є така практика, ми беремо по кілька вихованців ДЮСШ із собою на тренування, щоб хлопці повірили у себе, що вони можуть заграти на такому рівні. Зараз багато вихованців прикарпатського футболу потрапляють в системи клубів України.

Про бажання і характер

Головне і в спорті, і в житті – це бажання. Коли ти його маєш, то ти маєш все. Коли його немає – тобі нічого не світить. Пригадую коли у ДЮСШ в нас був такий талановитий футболіст Ігор Фурдіяка. Техніку мав, дай Боже кожному, але не мав бажання. А був такий Ігор Худоб’як, який мав хорошу фізику, але не мав такої техніки. Зате мав велике бажання і характер. Він і добився великих результатів, був десять років капітаном львівських «Карпат», а Фурдіяка…

Ростислав Ковтун


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413