Візи до Польщі: ускладнена простота

 

 

Чому у франківський центр, покликаний спростити процедуру отримання віз до Польщі, треба стояти в черзі так само, як і у львівське консульство? Чому за це треба платити більше, ніж безпосередньо у Львові?

 

З такими запитаннями в редакцію звернувся спортивний клуб «Сокіл». Спортсмени вибиралися на міжнародні змагання за кордон. Оформлення документів стало для них своєрідним випробуванням. «Ото спадає на думку: можливо, не варто так «напрягатися» і полишити цю ідею з міжнародними турнірами... І дати золоті нагороди забрати полякам... А можливо, вони цим «спрощеним» режимом на таке й сподіваються?..» Що робиться у франківському візовому центрі, з'ясовував «ГК».

 

 

Подвійна черга


З сьомої ранку чи й раніше займають «живу» чергу до івано-франківського Пункту прийому візових анкет до Республіки Польща. Приїздять не тільки з інших міст нашої області, а й із сусідніх областей - Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької.

 

 

Минулого понеділка за годину до відкриття візового центру черга до його дверей витягнулася далеко по тротуару і закрутила хвіст аж під офіс газконтори. Більше півсотні людей. За півгодини до закриття під дверима все ще залишалося чоловік десять. Респект закладу: прийняли всіх.

 

Ажіотаж? Наче й ні. Просто подвійна черга. Як зазначено на сайті франківського Пункту, здати документи можна як за попереднім записом, так і без нього. «Жива» черга - ті, що вирішили йти без запису. Інші, хто зареєструвався на певний час, приходять і формують окрему чергу. В ній теж треба постояти, але порівняно недовго - 30-40 хвилин. Річ у тому, що двері до візового центру, як спрощено називають установу городяни, зачинені. Охоронець вартує їх зсередини і «запускає» туди прохачів віз невеликими порціями. Час від часу він цікавиться, чи немає когось «по запису». Тих беруть відповідно до години.

 

«Краще йдіть запишіться, - напучує чоловік, що відрекомендовується професійним «човником» Серьожою. - Я сам вчора записався на сьогодні і от уже здав папери. Тут є хлопці. Сто п'ятдесят гриваків - і вони все зроблять. Вам скажуть годину. Приходите і здаєте документи без черги...»

 

 

Візова підтримка


Одразу зазначимо, що емоції на адресу Генконсульства Польщі у Львові, яких не бракувало в черзі до місцевого візового центру, зайві. Пункт прийому візових анкет до Республіки Польща не є підрозділом ані Консульства, ані Посольства. Це - комерційна структура, підприємство індійської фірми «VFS Global». Вона виграла тендер польського МЗС на обслуговування Посольства - «провадження діяльності з візової підтримки в Україні» офіційною мовою.

 

 

На відкритті установи про це говорилося. Щоправда, тоді ж і Генконсул Польщі, і губернатор Прикарпаття наголосили, що з відкриттям Пункту франківцям уже не треба буде їхати до Львова і стояти у величезних чергах. Мовляв, усе буде близько й зручно. Мовляв, це моральна й економічна вигода для людей.

 

Насправді, на Пункт прийому візових анкет не треба покладати особливих сподівань. Його працівники лише збирають документи і передають їх на розгляд Посольства Польщі в Україні. На сайті франківського візового центру так і зазначено: «Працівники Пункту прийому візових анкет жодним чином не впливають на рішення Посольства».

 

Здати документи через франківський візовий центр фірми «VFS Global» коштує 655 грн.: 35 євро - консульський збір, 250 грн. - послуги Пункту, 20 грн. - послуги банку, 50 грн. - кур'єрська доставка відповіді (паспортів, візи чи відмови).

 

 

Підводні камені


З іншого боку будівлі, в якій розташовується візовий центр, є двері з табличкою «Заповнення анкет для подання до Пункту прийому візових анкет до Польщі». В кімнатці, де при столах і комп'ютерах працюють троє молодих людей, відвідувачів не бракує. Тут цілком легально, на відміну від «хлопців» під дверима, записують на подання документів. А також допомагають видрукувати з сайту і правильно заповнити анкету, зробити ксерокопії документів. За додаткові послуги треба заплатити: 50 грн. за анкету і 50 грн. за реєстрацію на сайті - «запис через мейл». Якщо зареєструватися в цьому допоміжному пункті, то потрапити у Пункт візовий можна хоч завтра, післязавтра тощо. Віза - через 7 днів, обіцяють молоді люди. А от ми чули, що у львівське Консульство до кінця березня здати документи вже не вдасться - всі дні нібито зайняті. «Не знаємо, - знизують плечима. - Тут у нас проблем немає...»

 

Зате є питання. Навіщо створювати пункт при Пункті і чому там повно людей, якщо вибрати час для подання документів можна за телефоном спеціального «cаll-центру» чи на сайті? В електронному вигляді можна також заповнити і роздрукувати візову анкету. Причому - безкоштовно. Телефони і веб-адреса, куди треба звертатися, зазначені в оголошеннях, що виставлені у вікнах візового центру.

 

Пробуємо справитися самотужки. Беремося призначити на рекомендованому сайті дату подання документів у франківський візовий центр. Наприкінці процесу ідентифікації електронної пошти програма вирішила, що наша скринька має «недостатньо складний» пароль, і на цьому зависла. Спеціально зареєстрували іншу «ускладнену» скриньку, але вона не пройшла ідентифікацію. По телефону «візової лінії» нам повідомили, що платформа, на якій розміщений мейл, проходить оновлення і не відповідає, відтак порадили зателефонувати пізніше. Наполегливе прохання надати телефон безпосередньо франківського пункту візової підтримки - не почули. Мобільний номер, який вказано на його спеціалізованому сайті, не працює. Висновки напрошуються відповідні.

 

 

 

Наталія КУШНІРЕНКО,

 

Галицький кореспондент


Коментарі (9)

Andriy 2012.03.11, 15:46
Вважаю, що процедура отримання Шенгенських віз є надзвичайно принизливою для українців. Хоча скаржитись на поляків, які у цьому напрямку є найлояльнішими до нас – гріх. Візові центри використовує дуже багато посольств європейських країн. Всі ці центри беруть за свої послуги близько додаткових 25 євро(це крім 35 візового збору). За це вони систематизують для посольств необхідну інформацію, а вже у посольстві приймають рішення стосовно візи. Кажете черги, а хіба так важко записатися у Інтернеті, чи навчитися елементарному плануванню? А ще у силу вступає провінційний комплекс місцевого начальника, того самого, який стоїть біля дверей і вирішує кого пускати а кого ні. І останнє, коли наші люди навчаться гідно поводити себе, коли перестануть давати хабарі, використовувати «блат», все налагодиться і черги зникнуть.
іван 2012.03.11, 17:11
Це покращення візового режиму для українців зробили.
Микола 2012.03.12, 09:54
Цей візовий центр вкрай потрібен, бо пів Західної України (цілі села) їдуть на заробітки до Польщі й не тільки. На мою думку, гарна ідея хромає (великі черги) через погану оргнаізацію праці центру. На такий потік людей потрібно більше персоналу, бо ці дівчата, що працюють, виглядають вкрай виснаженими. Чув, що вони до ночі працюють! Мабуть чи то індуси жлоби, чи то вже наш український керівний склад руку приклав... Перший раз їхів до Варшави у грудні - супер (черг немає, обслуговування добре), зараз вже туго, а що далі?!!!
Юра 2012.03.12, 14:43
Те, що відкрили сам центр у нашому місті це добре. Добре з того боку, що не доводиться по кілька разів їхати у Львів і там стояти чергу по декілька суток. Чоловік, який не пускає всіх охочих в середину правильно робить, так і має бути. Ви собі уявляєте, якшо б, ця вся черга ринула в середину до віконичків, що би там творилося, яка би тиснява була, а так по 4 особи вільно заходять, процес навіть швидше іде. Про черги, то вони будуть завжди, навіть якшо б у нас було декілька таких центрів, просто як вже вище писалося зараз починається сезон робіт, кожен хоче на весну встигнути собі відкрити візу, шоби проскочити за границю, заробити пару євриків. Літом, осінню чи зимою ажиотажу аж такого не має, документи можна здати за лічені хвилини. Сам так відкривав того року у Львові в цей час, черги були що можна пів тижня там стояти, но відкрив. Зараз також планую відкривати, прийдеться з вечора чергу занімати, но тут вже краще, візовий центр під домом))
kuguar 2012.03.13, 20:33
Заради інтересу теж спробував зареєструватись на подачу документів. Зезультат аналогічний описаному в статті.У мене підозра, що дана послуга запрограмована на один емейл і один пароль, яким і користуються молоді особи, що за 150 грн. продають чергу.
Роман 2012.03.13, 22:45
Особисто користувався послугами даного центру. Це дорожче ніж отримати візу у Львові, але тут потрібно оприділитись з пріоритетами. На Львів потрібно буде потратити весь день + кошти на дорогу та харчування. Тут все в мене получилось оперативно, справився за 1 годину.
закарпатець 2012.03.14, 19:36
поляки самi колись стояли у чергах.тепер вiд цього отримують насолоду.i косять з дурних хлопiв капусту.
миша 2012.10.15, 22:28
поможить зробити визу без черг
Віктор 2013.03.30, 12:59
Вже минув рік та нічого не змінилося! навпаки стало ще гірше.Простому смертному зареєструватися у візовий центр не можливо.Туристичні фірми які того року за цю послугу брали 50-150-200 гнр. цьогоріч за це просять від 500 грн.А що робити, якщо людина отримала запрошення тільки на три місяці-прочекати їх в черзі!!! Звичайно на весняно -літній період(час сезонних робіт)працівників візового центру має бути більше. Та на жаль на простих роботягах заробляють всі...
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3406
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415