Вирощування свиней, виготовлення корму та біогазовий завод: як на Прикарпатті працює та розвивається «Ґудвеллі»

На Прикарпатті з 2004 року успішно працює компанія «Ґудвеллі Україна».

Підприємство створили данці. Іноземні інвестори викупили стару покинуту ферму неподалік Калуша та відновили її за європейськими стандартами. Тут проживає близько 54 тисяч свиней. У тварин — збалансоване харчування, високоякісний догляд, постійний ветеринарний нагляд.

На сьогодні в компанії є 7 ферм, які розташовані у Галицькому й Калуському районах. Наразі компанія співпрацює з двома областями та шістьма районами. Земельний банк компанії складає майже 20 тис. га, поголів’я свиней – понад 180 тис. У них є власний комбікормовий завод та потужності для зберігання зерна.

У рік вони продають близько 38,5 тисяч тонн свинини. Вирощування свиней на фермі відбувається за данськими стандартами, які запровадив фермера з данії  Том Аксельґаард. Ці стандарти передбачають виробництво високоякісних продуктів без шкоди природі. 

Компанія займається вирощуванням зернових, виготовленням кормів, продажем свиней виключно живою вагою та виробництвом біогазу. В планах -  м’ясопереробка. Крім того, підприємство використовує органічні відходи як сировину для біогазових заводів, щоб постачати електроенергію для свого виробництва та зменшувати вплив на довкілля.

ТзОВ «Ґудвеллі Україна» є одним із найбільших роботодавців і платників податків в області, а також провідним соціальним партнером.

БІОБЕЗПЕКА

В компанії ведеться строгий контроль біобезпеки, включаючи ретельний моніторинг транспортування тварин та кормів. Всі ці заходи вживаються заради забезпечення здоров’я тварин. Адже на сьогодні є серйозна проблема – африканська чума свиней.

Відтак, всі ферми повністю загороджені, щоб унеможливити доступ диких тварин, з обмеженим доступом для людей та обладнання. Вхід на ферму забороняється без попереднього дозволу та вимагає дотримання спеціальних правил.

Працівники та гості, що заходять на ферму, повинні змінити одяг та пройти через душ. Виконується чітка процедура навантаження та розвантаження тварин. Всім новоприбулим племінним тваринам роблять аналіз крові та утримують на карантині (протягом чотирьох тижнів) перед тим, як запустити на ферму.

Вантажівкам інших компаній заборонено в’їзд на територію; всі вантажівки, включаючи власні, піддаються термообробці при температурі 70 ̊С після очистки та дезінфекції.

БІОГАЗ

У 2013 році в компанії розпочав роботу біогазовий завод, який займається переробкою біовідходів та гноївки із тваринницьких комплексів. Сьогодні будується уже другий завод, і, відповідно до стратегії компанії, кількість таких заводів має збільшуватися паралельно з будівництвом нових ферм.

Кінцевим продуктом роботи біогазового заводу є електрична та теплова енергія, яка отримується шляхом спалювання виробленого біогазу. Таким чином зменшується негативний вплив на навколишнє середовище завдяки меншій кількості викидів парникових газів.

Після виробництва біогазу, відпрацьована біомаса використовується як унікальне органічне добриво на посівних площах. Таке добриво краще засвоюється зерновими культурами та і запах майже відсутній.

Крім того, на кожній фермі є гноєзбірники, які зверху і знизу покриті «геомембраною» - щільний матеріал, який складається з суміші гуми і пластику. Це дозволяє уникати потрапляння гноївки у ґрунт та унеможливити випари.

До того, ж це дозволяє уникнути неприємного запаху. Він з’являється лише тоді, коли добриво вивозиться на орендовані землі під час польових робіт.

ЯКІСНА СВИНИНА

Виробництво ведеться на основі таких  порід свиней як Дюрок, Ландрас та Йоркшир, які були завезені з Данії. Ця порода характеризується високим статусом здоров’я, великою кількістю поросят та швидким ростом. Ферми компанії поділяються на такі види: свиноматочник, дорощування та відгодівля.

Першою ланкою виробництва є свиноматочна ферма, на якій відбувається штучне запліднення свиноматок, народження поросят та їх утримання до досягнення ваги 6 кілограмів. Свиноматочне поголів’я компанії «Ґудвеллі Україна» налічує 14 тисяч голів, які перебувають на трьох комплексах на території таких населених пунктів: Копанки та Лука Калуського району, Делієве Галицького району.

Всі процеси на стайнях проходять під пильним наглядом працівників. Кожна тварина включена в облік, де вказані всі основні характеристики та важливі дані. Для створення комфортних умов для тварин в приміщеннях підтримується спеціальний температурний режим, а також відповідна система вентиляції та освітлення.

Кожна свиноматка за один опорос народжує в середньому 16 живих і здорових поросят. Вага свиноматки – близько 250 кілограмів, а тривалість її перебування на свиноматочній фермі становить 2-3 роки.

Після запліднення свиноматки утримуються в групах до п’ятидесяти голів та можуть вільно рухатися аж до самого опоросу. В середньому свиноматки виношують поросят протягом 117 днів. Буквально за тиждень до опоросу їх переводять в індивідуальні бокси, які створені таким чином, щоб свиноматці було найзручніше вигодовувати поросят.

Слід також зауважити, що бокси обладнані окремими «хатками» для поросят, де навіть є інфрачервоні лампи для створення додаткового тепла для малечі. Середня вага поросятка при народженні – 1,2 кілограма.

«Мами» та «дітки» утримуються разом близько 28 днів, а коли поросята досягають ваги 6 кілограмів, їх відлучають та переводять на ферму дорощування. Щоб поросята менше потерпали від цих змін, їх потрохи привчають до корму, у якому також є сухе молоко.

Всі корми компанія виготовляє самостійно на основі зерна з українських полів та найнеобхідніших вітамінів та мінералів. Для кожної групи тварин є свій особливий корм, наприклад, для свиноматок виготовляється корм, який покращує лактацію.

"Не можна годувати свиню, чим доведеться, – зазначає Том Аксельгаард, засновник ТзОВ «Ґудвеллі Україна». – Їжа має бути відбірна, свіжа, поживна і збалансована, з мінеральними добавками. На “Ґудвеллі” дотримуються правильних пропорцій у кормах, є всі інгредієнти, навіть якщо вони дорогі."

Ніяких антибіотиків чи гормонів росту на “Ґудвеллі” не використовують: у них уважно ставляться до свиней, створюють їм відповідний клімат, напувають лише очищеною водою, на фермах чисто, працює вентиляція. Тварини мають доглядачів високої кваліфікації.

Компанія використовує найкращі технології з можливого (ВАТ) і останні здобутки науки, особливо селекційної. Не секрет, що данський генетичний матеріал свиней продається в усі країни світу.

Для відгодівлі свиней компанія використовує комбікорм власного виробництва, а секрет швидкого набирання ваги тваринами в тому, що тут вирощують свиней високопродуктивних порід, які завезені з Данії. Продукція компанії продається по всій Україні, найбільше — на м’ясопереробні підприємства Львівської області.

КОРМ

Основними видами злаків, які вирощується, є пшениця, ріпак, ячмінь, кукурудза. Компанія використовує сучасні аграрні технології, такі як системи GPS, щоб слідкувати за обробленими полями. Це дозволяє зменшити використання неорганічних добрив і, як результат, мінімізувати вплив на довкілля.

Врожай, вирощений в компанії «Goodvalley», використовується для приготування корму, а зелена маса, вирощена на полях (кукурудзяний силос) відправляються на переробку в біогазових заводах.

У компанії є дільниця виробництва кормів потужністю 2000 т кормів на тиждень, які відповідають вимогам «Goodvalley». Процес змішування та якість кормів, які виробляються, проходять постійний внутрішній контроль.

Завдяки цьому, свині отримують поживний корм відповідно до різних стадій їхнього розвитку. Спеціалісти, які ретельно слідкують за кожним етапом виробництва, займаються формуванням рецептури кормів. Виробництво працює відповідно до стандарту GlobalG.A.P.

«ЗЕЛЕНИЙ ЦИКЛ»

Щоб обмежити вплив на екологію, компанія притримується та впроваджує унікальне, екостале аграрне виробництво. Сюди входить виготовлення корму зі свого врожаю, вирощування тварин, заготівля своєї м’ясної продукції та вироблення «зеленої» енергії та тепла з гноївки та органічних відходів на біогазових заводах. Таким чином, компанія працює на благо, а не на шкоду довкіллю.

Робота компанії «Goodvalley» заради кращого майбутнього зосереджена на подальшому розвитку та поширенні унікальної моделі відповідального виробництва продуктів харчування. Ключовим елементом цієї стратегії є генерування тепло- та електроенергії на біогазових заводах.

У «Goodvalley» біогаз виконує кілька функцій. Вони використовують теплову та електричну енергію для роботи ферм, а надлишок продається для використання в загальну мережу.

Крім того, зберігається ферментована біомаса в герметично закритих відстійниках, щоб потім нею удобрювати поля, на яких росте майбутній корм для тварин. Так відбувається сталий цикл.

Люся Грибик


12.11.2019 Люся Грибик 7291
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3655
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410