Війна вкрала домівку. Чи захищені права переселенців на Прикарпатті?

Журналістка Фіртки спробувала з’ясувати, скільки внутрішньо переміщених осіб проживає на Прикарпатті, чим вони забезпечені та як адаптувались до умов життя у новому середовищі.


За даними Міністерства соціальної політики, станом на початок червня 2021 року в Україні проживає понад 1,4 млн переселенців. Так, когось ця тема торкнулась тільки опосередковано, проте глобальна проблема осіб переміщених всередині країни є складним питанням, яке необхідно вирішувати. Російсько-українська війна триває вже восьмий рік, а ефективні засоби захисту вразливих груп населення досі викликають багато запитань.

Як повідомила головна спеціалістка відділу соціальної підтримки ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Галина Пасічник, на обліку в департаменті соціальної політики Івано-Франківської обласної держадміністрації станом на 1 червня 2021 року перебуває 3 829 внутрішньо переміщених осіб, зокрема 2 289 сімей. З них: особи працездатного віку – 1 857, діти – 978, особи з інвалідністю – 186, пенсіонери – 808. Окрім цього, з Криму до Івано-Франківська переїхали 404 переселенці, а 3 425 осіб перемістились зі східних областей України.

Історія подружжя з Донецька

Подружжя Андрія та Катерини (імена змінені, –  ред.) переїхали до Івано-Франківська у 2015 році. Вони пригадують, що спершу було лячно залишати домівку та близьких, тому сподівались, що найближчим часом вони повернуться у рідне місто та їхнє спокійне сімейне життя продовжиться. Сьогодні ж подружжя чітко усвідомлює, що повертатись їм вже немає куди.

«Коли ми приїхали у Франківськ, то залишились самі: ні родичів, ні друзів у нас тут не було. Спочатку ми думали залишитись в Києві, бо там живе рідний брат чоловіка, але, як виявилось, доброзичливі стосунки краще будуються на відстані. Не вдаватимусь у деталі, але столиця для нас була занадто дорогим для проживання та «чужим» за відчуттям містом. Тоді ми почали шукати кращі варіанти – і зупинились на Івано-Франківську. Сьогодні я вже й не уявляю себе в іншому місті. Якби колись мені сказали, що я так пристосуюсь на Західній Україні, ніколи б не повірила», – пригадує Катерина.

За словами Андрія, коли бойовики захопили Донецьк і потрібно було кудись виїжджати, їхня сім’я залишилась фактично з пустими руками.

«Становище було дуже скрутне. Я з дружиною хотів тимчасово пожити у домівці брата, але одразу ж у нас почались сварки, тому довелось шукати інший варіант. Нашу увагу Івано-Франківськ привернув не одразу. Ще думали про переїзд до Львова чи Тернополя. Проте, промоніторивши усю інформацію, дійшли до висновку, що в Івано-Франківську на той час були найкомфортніші умови для нашого проживання та найбільша можливість працевлаштуватись», – розповідає Андрій.

За даними служби зайнятості, від початку 2021 року в Івано-Франківській області послуги установи отримували 86 внутрішньо переміщених осіб, з них 83 особи мали статус безробітного. За цей період працевлаштувались 32 особи. Окрім цього, станом на 1 червня 2021 року статус безробітного має 31 внутрішньо переміщена особа. Зокрема, 58% безробітних переселенців – жінки, 42 % – чоловіки. Частка молоді, з-поміж безробітних переселенців, у віці до 35 років становить 29%, осіб віком від 35 до 45 років –26%, старше 45 років – 45%. Значно переважає частка внутрішньо переміщених осіб з вищою освітою – 77%. Осіб з професійно-технічною освітою – 16%, а з повною загальною середньою – 7%.

Водночас професійна структура безробітних з-поміж переселенців наступна: 42% становлять законодавці, вищі державні службовці, керівники, 19% – працівники сфери торгівлі та послуг, 13% – професіонали, 10% – робітники з обслуговування, експлуатації та представники найпростіших професій й особи без професії, 6% – технічні службовці.

У Донецьку Андрій працював будівельником, а Катерина – маркетологом. Подружжя переконує, що проблем з пошуками роботи в Івано-Франківську у них не було. Кажуть, що коли шукали квартиру, то франківців лякало те, що вони переселенці. А ось у випадку з працевлаштуванням жодних зайвих питань не виникало. Роботодавцям не важливо, звідки родом їхній працівник.

«Завдяки роботі ми й сформували коло нашого спілкування. На диво, нас сприйняли дуже прихильно. Та що казати, хрещені нашого сина – колеги жінки. А зі мною, до слова, працює ще двоє переселенців з Луганська. І що найцікавіше – вони у певних поглядах ще більш проукраїнські, ніж я. Один з них припинив спілкуватись з батьком, бо той вважає, що Росія – не ворог, а друг. Тому хочеться, щоб всі зрозуміли, що любов до рідної країни не зменшується від того, що ти народився на Сході», – запевняє Андрій.

У травні 2021 року держава виплатила переселенцям 248,4 мільйона гривень матеріальної допомоги для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг. На Прикарпатті від початку 2020 року переселенцям виплатили 7 257 938 гривень адресної допомоги, зокрема за червень цього року виплатили 1 176 988 гривень. Окрім цього, значну частину роботи щодо допомоги переселенцям взяли на себе громадські організації та волонтери.

«Коли ми тільки приїхали в Івано-Франківськ, нам, звісно, не вистачало коштів. Ми звернулись до соцслужби, надали усі необхідні документи, і нам почали допомагати. З того часу стало трохи легше, але, відверто кажучи, ця допомога мізерна. Пригадую, що ще декілька разів продукти та засоби гігієни підкидали небайдужі. Але ми з дружиною дуже швидко втягнулись у місцевий ритм життя та працевлаштувались», – уточнює Андрій.

Найбільш проблемним питанням внутрішньо переміщених осіб на Прикарпатті є те, що вони не забезпечені житлом. На території області відсутні місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб. Переселенці мешкають у приватному секторі, у родичів або орендують приміщення.

Тому в області запустили обласну комплексну програму соціального захисту населення на 2017-2021 роки. Вона передбачає покращення житлових умов для окремих категорій осіб. З конкретним переліком можна ознайомитись за посиланням. Метою Програми є покращення житлових умов, яке здійснюється на умовах співфінансування коштом обласного та місцевих бюджетів. Зокрема, у 2019 році одній сім’ї внутрішньо переміщеної особи таки виплатили 400 000 гривень.

Проте, на сьогодні в області соціального житла немає. На противагу цьому, декільком внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність та територіальну цілісність України придбали житло. Зокрема, у 2018 році купили одну квартиру, у 2019 – дві квартири, у 2020 – одну квартиру. Загалом на це витратили 2 537 168 гривень. Станом на 1 червня 2021 року в області у квартирній черзі стоять 13 внутрішньо переміщених осіб, які захищали державний суверенітет.

«Є різні програми для переселенців, але скористатись ними дуже складно. Чесно, там ціле замкнуте коле, навіть не хочу про це говорити. Найкращий варіант для нас – жити в орендованому житлі. Водночас те житло, яке залишилось у Донецьку, я не можу ні продати, ні обміняти на інше», – пояснює Андрій.

Подружжя каже, що спершу стикались з певними упередженнями стосовно переселенців в Івано-Франківську, але з часом це минуло. Приїхавши сюди, Андрій добре знав українську мову, а Катерина швидко її вивчила. Вони пригадують, що перші пошуки квартири були нелегкими.

«Люди боялись, і ставились до нас певною мірою, як до злочинців. Була така думка, що ми приїхали, щоб нашкодити місцевим мешканцям. І далеко не усі розуміли, що ми були змушені будувати своє життя з початку. Так, сьогодні таких упереджень у нашу сторону вже нема: усе стало на свої місця. І, до речі, нам пощастило знайти квартиру, яку здає дуже доброзичлива власниця. Ми орендуємо цю квартиру вже майже два роки й проблем ніяких не було. На жаль, грошей придбати власне житло у нас поки немає».

Водночас Андрій ніколи не приховував свою проукраїнську позицію. Він був активістом Євромайдану, а згодом декілька разів возив продукти у зону АТО.

«Мені досі складно змиритись, що Росія зухвало вдерлась у мою домівку. У Донецьку залишились наші з чоловіком батьки. Так, ми теж могли там залишитись і змиритись з тією реальністю, але в Андрія завжди була яскраво виражена проукраїнська позиція. На початку наших стосунків мене це навіть дивувало, але з часом я зрозуміла, чому взагалі виникали розмови про пропагування усього українського. Не хочу бути багатослівною, але в моєму рідному місті відсоток патріотів України – дуже малий», – наголошує Катерина.

У Донецьку подружжя не було з того часу, як виїхали звідти. В Івано-Франківську у Катерини та Андрія народився син. Повертатись у рідне місто після закінчення російсько-української війни сім’я не планує. Кажуть, що настільки звикли до Івано-Франківська та франківців, що вже не уявляють себе в іншому місті.

«Донецьк став нам чужим. Чи хотіли б ми повернутись? Ні. Чи сумуємо ми за Донецьком? Ні. Ми сумуємо за близькими. Дуже хотілось би, аби рідні були поруч», – підсумовують наші співрозмовники.


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413