Відміняти не можна залишити: як франківці ставляться до свята 8-го березня (відео)

8 березня в Україні досі є офіційним вихідним, хоча далеко не всі українці святкують Міжнародний жіночий день. Одні в цей день засипають жінок квітами, а інші не визнають свята через історію його виникнення.

8 березня було започатковане як пролетарське феміністичне свято Міжнародний день жінок-робітниць. Ідею свята подала німецька соціал-демократка Клара Цеткін, яка вимагала рівності жінок і чоловіків у політичних, економічних і соціальних правах.

Свято стало символом фемінізму й антисексизму. З кінця 20 — на початку 21 століття залишається державним святом у ряді пострадянських та соціалістичних країн. В деяких країнах відмічається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина. Окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 березня з огляду на його політичне походження.

Фіртка вирішила запитати іванофранківців – декомунізувати чи залишити 8 березня?


Настя: Обов’язково святкувати 8 березня потрібно. Чому б і ні? Це ж не день Жовтневої революції. Як на мене, то 8 березня –  чудове свято весни та жінки. Це добре, що є день, коли чоловіки тішать своїх жінок квітами, подарунками та гарними словами лише за те, що вони представниці прекрасної половини людства. Особливих святкувань не пам’ятаю. Просто, як мабуть і решту жінок, з радістю отримую вітання від мужчин.

Як правило, головні подарунки – квіти. Особливо приємно в цей весняний день, коли дарують проліски чи підсніжники. Це свято в мене асоціюється саме з цими квітами.

Ірина: Не визнаю це свято взагалі. Мене дратують ці свята, коли всі дружньо починають згадувати про любов до жінок і причину випити.

Володимир: То особиста справа кожного. Як на мене, мусить бути бодай якийсь день (їх має бути багато, але бодай один офіційно визначений) аби можна було вшанувати увагою жінку. Зазвичай купую квіти, цілюю жінок, які поряд, вітаю тих, які не поряд, усно. Щодо подарунків, то дарую себе. Можу зробити рано каву. Можу не зробити. 

Ігор: Думаю святкувати дане свято варто, оскільки воно символізує початок весни і є хорошою нагодою для того, щоб згадати про кохану людину – дівчину чи жінку, згадати про маму чи бабусю, які дали дорогу в життя. Звичайно, їм дуже приємно коли пам’ятають про них і цінують їх повсякденну працю, яку ми чоловіки не завжди бачимо і належно оцінюємо.

Щодо суперечливості цього свята, то воно є, його святкують, тому думаю не варто робити з цього проблему та шукати якісь історичні моменти щодо нього. Звичайно цього дня спочатку привітаю кохану дружину, планую подарувати їй романтичний вечір та протягом дня виконувати її домашню роботу, а також привітаю маму, бабусю і, звичайно, тещу.

Оксана: Мені інколи здається, що пари більшість свят перетворюють у ланцюжок «ти мені, а я тобі». Натомість, щоб влаштувати свято одне для одного, зовсім не потрібно днів, позначених у календарі червоним кольором, чи то записаних у ваших нагадуваннях. Так стосунки стають буденними, ти уже чогось очікуєш. Можливо, не буду оригінальною, але 8 березня я не святкуватиму, як і не святкувала день Валентина, 6 грудня і т.д. Це не протест, як там модно зараз, проти неукраїнських свят, а небажання перетворювати своє життя у звичайний план з датами. Звісно, я нормально сприйму, якщо хтось зателефонує з вітаннями, але від коханого нічого не очікую. Зрештою, якщо мені хочеться свята, я влаштовую його собі сама

Юрій: 8 березня треба святкувати, однак не прив'язуючи до конкретної історичної дати, а скоріше до мети - пошанування кращої половини. Не бачу проблеми у тому, щоб ще раз зробити компліменти красуням, які нас оточують. За вікном початок весни, тому це свято вчасно, як то кажуть, сам Бог велів.

Тепер ложку дьогтю. 8 березня, на мою думку, повинно бути робочим днем, бо в часи, коли десь 80% українців живуть від зарплати до зарплати - Україна не може собі дозволити так багато вихідних у році.

Як відзначаю? Дарую квіти дружині і донечці. Мама у другому місті живе, тому якщо не виходить особисто привітати з квітами та потеревенити за сімейним столом, то всі разом передаємо вітання телефоном.

Владислава: 8 березня вже укорінилося в побуті українців і навіть ті, хто його не святкують, як свято Клари Цеткін та Міжнародний жіночий день, не проти додаткового вихідного і попри всі свої заяви все ж десь в телефонному режимі вітають співробітниць чи родичів. Мені, як представниці молодого покоління здається, що це свято втратило свою «радянську» актуальність, але приємно що хоча б один день у році чоловіки дарують жінкам квіти, готують сніданок та всіма можливими способами намагаються створити святкову атмосферу.

Як на мене саме свято нічого поганого в собі не несе, адже що поганого в тому, що дарують квіти та побажання жінкам? Якщо я не помиляюсь, то існує і Міжнародний день чоловіків, і як підказує дядечко Гугл його святкують 19 листопада. Чомусь ніхто не каже, що його треба відміняти чи забороняти... Я за те щоб жінок в Україні шанували не лише 8 березня, а 365 днів на рік, а якщо один день в році чоловіки присвячують повністю жінкам, то нічого поганого в цьому не має. Нині в світі і так багато негативу, тож додатковий день позитивних емоцій не зашкодить ні чоловікам ні жінкам

Віра: В святкуванні так званого «8 березня» дійсно присутнє таке собі різноголосся. Більшість українців дотримується думки, що тут «попахує» «радянщиною», але, якщо добряче покопатися в історичних джерелах,то бачимо, що традиція святкування бере свій початок ще з часів Древнього Риму, а не, як апріорі вважають, що саме Клара Цеткін та жіночі демонстрації і призвели до набуття даного свята глобальних масштабів. Адже жіночий день святкує майже весь світ.

Дата 8 березня особисто для мене є дещо «не дуже вдалою», краще б святкували 1 березня – перший весняний день і т.д. Тому, нашим українцям все ж варто святкувати, адже таким чином є привід порадіти, посвяткувати і «похалявити» на роботі, не кожен же день тобі дарують квіти і говорять щирі привітання. Чи не так?
8 березня святкую скільки себе пам’ятаю. Пригадується, ще в дитинстві я з татом йшла до лісу і збирали перші весняні квіточки, а потім було море радості у моєї матусі і у мене…

Зараз коли я вже сама мама тішуся, коли мій син приносить із садочка «незграбні» паперові тюльпанчики. Дуже приємно, коли чоловічий колектив на роботі також дарує дрібнички чи квіти. Отож, якби скептично ми не ставилися до цього свята все-рівно хтось привітає величезним букетом, а хтось зробить приємне кількома теплими словами. Жіночий день – це свято квітів! Одним словом задоволеними залишаються всі: жінки, дівчата, а особливо продавці квіткових магазинів.

Ігор: Я от так думаю - треба святкувати все. Бо тільки свята приносять в нашому сірому буденному житті якусь радість. А для жінок радості йтак мало в цьому житті - чоловік, діти, свекруха, домашні клопоти. А так, якісь квіти там, духи, цукерки, увага. Вже приємно на душі.

Тарас: Насправді це кожного приватна справа. Проте, я особисто не є прихильником такого свята. Нажаль, такі свята як 8 березня, Хелоувін, День святого Валентина, 23 лютого та інші, - ідеологічно не є нашими. Окремі з них пережиток минулого, інші західного зразка з роками все більше культивуються. В таких датах на перший погляд ніби нічого поганого не має, але вони через сильну рекламу медіа витісняють наші рідні свята, які з кожним роком забуваються. Цьому сильно сприяють центральні ЗМІ, які в основному, є теж не нашими.

Мені, наприклад, симпатичніше за 8 березня інше весняне свято - День матері. А взагалі то про жінок, мамерів, сестер, доньок треба пам’ятати кожного дня, а не в один день весни. 

Пам’ятаю, коли ще був студентом, то ми з хлопцями-одногрупниками спеціально вітали дівчат на день пізніше або раніше. Щоб і дівчата не образились, хто святкує і ми не порушили своїх принципів. А вітали жартома або з днем народження Шевченка (9 березня) або зі святом приходу весни (7 березня).


Дорогі жінки, попри усі «за» і «проти» святкування Міжнародного жіночого дня, прийміть найщиріші вітання із Святом весни від колективу АН «Фіртка»! Будьте завжди щасливими, веселими, успішними, багатими. І просто - неперевершеними:)


08.03.2018 3967
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410