Від тисяч відвідувачів до порожніх залів: як франківські ресторани впоралися із карантинним стрес-тестом

«У нас немає вільних місць! Столики тільки за бронюванням! Вибачте, щоб присісти Вам доведеться зачекати!» - вже понад два місяці ці, раніше щоденні, фрази ніхто не говорить. А все через карантин.

З березня місяця ресторани, кав’ярні та бари опинилися в ситуації, коли кількість відвідувачів скоротилася з кількох тисяч до нуля. Люди без роботи, ресторатори рахують збитки, а любителі смачно поїсти та відпочити, роблять це у себе на кухні.

Вже сьогодні заклади громадського харчування відкриють двері для відвідувачів. Та не всі ресторатори змогли пройти карантинний стрес-тест.

Що відбулося із ресторанами в Івано-Франківську? Чи змогли вони втриматися на плаву? Як налаштовані працювати далі? Про це Фіртка розпитала у франківських власників ресторанного бізнесу.


Андрій Кодак, заступник директора мережі "Сім'я ресторанів "Лейбова гора"

Чи вдалося «Сім'ї ресторанів Лейбова гора» зберегти всі свої заклади? Як карантин вплинув на бізнес?

Нам вдалося наразі втримати всі наші заклади і якщо все швидко відновиться, то ми зможемо успішно працювати. Зараз ми не працюємо на прибуток, важливо втримати людей та зберегти ті напрацювання, на які витратили не один рік до цього.

Як реорганізували команду - що відбулося з вашими працівниками?

За два місяці ми не звільнили жодного працівника. У нас є частина людей, які сьогодні й самі не бажають виходити на роботу і ті, які хочуть працювати. Тому між працівниками ми намагаємося робити «здорову» ротацію, щоб всі по трошки працювали. Зрозуміло, що зараз не можливо заробити таких грошей, як раніше, але все ж таки хоч щось буде йти людям у зарплату відповідно до днів, у які вони виходили. Ми жодних ставок їм не врізали, але фактично кількість робочого часу зменшилася.

У якому режимі працюють заклади під час карантину? Чи вдалося знайти варіанти хоча б якось заробляти у період карантину і на скільки відсотків це покриває витрати?

«Перше-друге» та «Шеф клуб» працювали у режимі доставки постійно, так продовжують робити і зараз. «Кавоварка» працювала у режимі «навиніс». Ми вже відкрили літній майданчик на «Перше-друге», «Шеф клуб» та чарочної «Артур Бернс». «Брамборак» закритий, там ми плануємо відкрити новий заклад. «Лейбова гора» теж не працює.

Що ж до заробітків, то вони коливаються на позначці нуля та легенького мінуса.

Очікуєте на допомогу від держави?

Однозначно "ні", у таке чудо я не вірю! Забрали частинку податків, але це незначні суми, які не відіграють великої ролі. У нас дуже багато персоналу і податки за працівників все одно потрібно сплачувати.

Як ставитеся до нових умов роботи, які хочуть запровадити для працівників ресторанів?

У нас вже весь персонал "пристосований", адже ми не повністю закривалися під час карантину. Рукавички, маски, дезінфектори, температурний скринінг, дотримання дистанції - це все вже ввійшло у звичку. Всі ці вимоги та норми стали буденними і ні в кого немає проблем із їх виконанням та дотриманням. Це було, є і буде, ми дотримуватимемося всіх правил, поки їх не скасують.

Скільки часу потрібно, щоб ресторанний бізнес відновив свою роботу до того рівня, який був раніше, до карантину.

Все залежить від того, наскільки довго затягнуться ці карантинні обмеження. Після їх повного скасування звичайно потрібен буде ще свого роду «буферний період», щоб відновити довіру людей. Адже не секрет, що люди поділилися, умовно кажучи на три групи: фанатики, які надзвичайно бояться коронавірусу; ті, хто побоюється захворювання, але не впадають у паніку, такі собі середнячки та скептики, які не вірять у всі ті речі, які відбуваються зараз у світі. І коли знову люди повернутися до нормального ритму життя та будуть без остраху відвідувати ресторани та їдальні, тоді ми зможемо говорити про якісь прогнози та аналізувати ситуацію.


Маргарита Бойко, генеральна директорка фірми “Надія”

Як карантин вплинув на ваш ресторанний бізнес?

Як і усі колеги даної сфери послуг ми були вимушені тимчасово зачинитись. Багато замовлень ми змогли перенести на кращі часи (весілля, дні народження, хрестини). Нам приємно, що гості не скасували свої урочисті події, а погодились чекати, щоб все одно відзначити їх у нас. Але в будь-якій ситуації можна знайти позитив - карантин дозволив нам провести деякі ремонтні роботи, покращити, удосконалити технології, скласти нові меню. Наприклад, за час карантину ми розробили лінійку морозива власного виробництва NADIYA GELATO, виключно з натуральних продуктів. Морозиво вже представлено в магазинах "Делікатес" в скляних герметичних банках, а після карантину родзинкою стане відвідання лабораторії морозива з дегустацією на місці.

Як реорганізували команду - що відбулося з Вашими працівниками?

Під час карантину ми були постійно на зв’язку з нашими працівниками, підтримували їх морально, спілкувалися в режимі онлайн, ділилися ідеями. Значну увагу приділили саморозвитку та вдосконаленню, вивчали нові рецепти.

У якому режимі працював заклад під час карантину? Чи вдалося знайти варіанти хоча б якось заробляти?

Ми активно розвивали наш інтернет-магазин доставки їжі та продуктів – www.delikates.ua, який став дуже популярним серед франківчан. Частина працівників ресторану була залучена до роботи в інтернет-магазині та працювала на доставці. У даний час вже працює затишна літня тераса ресторану “Надія”, поруч розташований дитячий майданчик для маленьких відвідувачів, це створює атмосферу пікніка серед міста, за якою люди дуже скучили. Ми втратили дуже багато, фінансово, морально, але не втратили надію, що ситуація скоро зміниться на краще.

Чи очікуєте на допомогу від держави? Як ставитеся до нових умов роботи, які хочуть запровадити для працівників ресторанів?

Ми позитивно сприйняли вимоги щодо організації роботи ресторанів під час виходу з карантину, адже безпека гостей і персоналу понад усе! Дотримуємося максимально безпечних умов обслуговування гостей на літній терасі ресторану “Надія” - столики розміщені на відстані більше 2 м один від одного, кухарі та офіціанти працюють в масках та рукавичках, при вході стоять дезінфектори, проводиться скринінг температури в працівників та гостей закладу. Будь-яку рекомендацію чи підтримку від держави приймемо з вдячністю.

Скільки часу потрібно щоб ресторанний бізнес відновив свою роботу?

Теперішні обставини не вічні, ми переможемо їх і скоро разом повернемось до звичного життя, здоровими і повними сил. Останнім часом класичні ресторани і кафе замінила доставка їжі. І тут питання, чи зголоднілий світ після пандемії відновить інтерес до класичного методу споживання їжі в ресторані, з атмосферою, розвагами, соціалізацією? Думаю, що так. Тоді стане можливим, за рік, максимум два, надолужити втрачене. Якими стануть після пандемічні тренди в ресторанному бізнесі, час покаже.


Також, Фіртка знайшла сміливця, який наважився запустити ресторан у час карантину.

Денис Кирилів, власник закладу SushiWok

Як карантин вплинув на ваш ресторанний бізнес?

Ми відкрилися 14 травня, тому не можу сказати, як карантин вплинув на наш ресторанний бізнес, бо не працювали до карантину. На жаль, відкриття в умовах карантину відбудеться без можливості скуштувати наші смачні роли та вок всередині закладу.

Тому, для нас однією з негативних сторін карантину є те, що клієнти не мають можливості розташуватися всередині і провести час в нашому новому та затишному кафе.

Як організували роботу команди?

Проблем з набором персоналу в принципі не було, оскільки на цей час дуже сприятлива ситуація щодо підбору персоналу.

У якому режимі працював заклад під час карантину і чи вдалося хоч щось заробити?

Ми відкрились якраз саме на доставку та самовиніс, замовлення приймали через сайт мережі Sushiwok.ua, додаток чи у телефонному режимі.

На скільки це покриває витрати наразі складно сказати, оскільки працюємо менш як місяць.

Чи очікуєте на допомогу від держави? Як ставитеся до нових умов роботи, які хочуть запровадити для працівників ресторанів?

Ні, не очікуємо на допомогу від держави. До нових умов роботи в принципі ставимося адекватно, оскільки одразу після відкриття працюємо за всіма європейськими стандартами поводження з продуктами харчування та клієнтами.

Скільки часу потрібно, щоб ресторанний бізнес відновив свою роботу?

На цей момент, враховуючи в якому стані ресторанний бізнес, не раніше жовтня-листопада місяця.


Сподіваємося, що вже скоро ресторатори забудуть про карантин, як про страшний сон, а відвідувачі зможуть насолоджуватися своїми улюбленими стравами та розслабитися у комфортній атмосфері.


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413