Вічна і незагоєна рана

 

        Багато років не хотілось зачіпати болючу тему відносин між українцями і поляками, якби останні, під негласним впливом шовіністичного сусіда у двадцять першому столітті,  не видали на верх свою приховану споконвічну мету - володіння територією від "можа до можа", користуючись через сімдесят років трагічною історією "волинських подій". На жаль історія повторюється з негативними наслідками але треба стояти на колінах і зберігати пам"ять про жертви невинно убієнних у результаті усвідомлених та стихійно спровокованих катаклізмів з усіх боків.

        Давайте подумаємо у ширшому плані  і не тільки щодо поляків, хоч у даний час  вони є причиною нагнітання ситуації, трублячи про свою євроінтеграцію і адвокатське партнерство з Україною на цьому шляху.

        Колись один канадець українського походження з Галичини, який мав безпосереднє відношення до руху за відновлення пам"яті і вшанування жертв Голокосту мені розказував, як він у Тель-Авіві задавав питання юдеям:  чому на Алеї пам"яті немає посадженого дерева на честь митрополита  греко-католицької церкви А.Шептицького, який рятував євреїв від їх знищення німцями і не організовував провокаційні хресні ходи, як це зараз робить імперська церква. На це питання йому не дали відповіді  і скромно промовчали.

        Українець сам дав відповідь на запитання: закономірно, об"єктивно були підстави ненависті і обгрунтування, чому так жорстоко українські повстанці  у часи "гайдамаків і коліївщини"  поводились із тими хто їх, на своїй землі, гнобив, знущався, пригнічував або мовчки підтримував  окупаційну владу. В історії світу це приклад спротиву не тільки з боку  українців.

         Інший приклад, як підтвердження. Відомий національний герой теперішньої незалежної держави юдеїв, один із основних керівників визвольного руху, що відновив  державність Ізраїлю, народжений в Одесі, пізніше, у якійсь мірі соратник Симона Петлюри (який на жаль здав полякам ЗУНР і армія Галичини змушена була поступитись їм та вийти з України на територію Румунії, а потім Західної Європи) - Жаботинський - запитував у дитинстві своїх батьків-євреїв: чому ми не любимо, чи так погано відносимось до народу на чиїй землі ми, представники іншої нації, живемо?  Тисячолітня історія так пов"язала  нації  і народи, що відповідь на такі питання очевидна і не підлягає тлумаченню. Треба жити в мирі - альтернативи немає. Нащадки не винні у легенді Агасфера.

        При цьому,  полякам можна задати питання, яку вони мету переслідували під Берестечком, знищивши тисячі українців, чи "огнєм і мечем" спалили людей і землю на шляху від Волині до Лубен, чи це була їхня "зємля", чи це був "Апієв шлях" римлян, як писала Ліна Костенко, чи її словами говорила Маруся Чурай і про що не хоче згадувати польська історія?!  У контексті ідеології названої героїні треба сказати: "Може не варто молитись у печерах і вважати себе святими, а впливати активно на світові процеси позитивного об"єднання людей, які приречені жити спільно на одній планеті".  Глас одинокого у пустелі розчиняється у її просторі без наслідків. Шкода, що Україна політично так і не виходить із пустелі. Вина у цьому - меркантильні інтереси старих і нових владних політиків, а не національні,  хіба що гасла.

        У цьому аспекті полякам хочеться нагадати і інше. У них був не тільки Г.Сінкевич  і  Володийовський  із " огнєм і мєчєм",  але був і Болеслав Прус, і Адам Міцкевич, були, у другу світову війну, що почалась із території Польщі , трагічні Варшава і Краків, і поділ територій, знищення мільйонів євреїв, і була сучасна авіакатастрофа під Смоленськом!!!

        У продовження теми. Якщо Волинські події вважати геноцидом, то як назвати сумнозвісну операцію "Вісла" у результаті якої близько мільйона українців-лемків, мабуть на завжди, позбавили батьківщини, вигнали із своєї рідної землі. Бескиди, де споконвіку проживали лемки, ніколи не були польськими.

        Дуже прикро, що ультранаціональні  поляки  купились на фарисейські ідеї сусіда, у брудній  політиці якого фантазій немає меж.  Як приклад, прихована військова  агресія  проти України  (світ, боячись ядерної орди, робить вигляд, що цього не відбувається).

         Задайте собі питання, чому за сотні років у світових конфліктах участь гласно і негласно приймала Росія, завойовуючи чужі землі, що тепер називаються "ісконно русскімі", що це за народ, який вважає, що весь світ належить йому, або не може існувати без його втручання?

        Не кажучи про Україну, без якої у них ситуація, ще при Леніну, була "смєрті подобною" (як без хліба) - ісконно їхня "Сибір нєісходіма", Сахалін, Камчатка, Чукотка, Кавказ, Карелія і Фінляндія. А якщо говорити про світ, список участі і впливу можна продовжувати до безконечності (Куба,Чилі, Афганістан, Сирія, Єгипет, В"єтнам,  Аляска, до тепер "русская Амєрика" у Каліфорнії і т.д.).

        Тепер на фоні цих процесів задамо питання усім суб"єктам навколо  України: кого завоювала вона? Старший брат забрав, при мовчазному неспротиву української влади, Крим, що ніколи не завойовувався Україною, а тепер нарощує гібридну експансію на Донбасі.

        Україна у всі часи тільки страждала від перерозподілу територій у світі, навіть останнього, після другої світової війни, вона знову постраждала, оскільки українці не були суб"єктом впливу на ці процеси, як у часи Антанти, так званого Брестського миру і Лінії Керзона, негативні наслідки якої до тепер висять над над українцями як Дамоклів Меч.

        Зокрема українці втратили назване Закерзоння, українську територію лемків, а словаки і поляки дістали ці землі. Поляки, крім того, частину німецької Прибалтики, куди вони, не маючи гарантії перспективи володіння територією заселили поляків із Галичини і лемків, які не захотіли виселятись у радянський комунізм, не кажучи про тих, кого із лемків  насильно спровадили в опустошені німецькі концтабори на території Польщі.

        Названі території, для нагнітання ненависті між сусідами, які впродовж багатьох років жили більш-менш мирно, Йосиф Сталін віддав полякам і словакам. "Раздєляй и властвуй"!  Слава богу тирана забрало пекло, що чекає і подібних.

        Виникає запитання, оскільки далі треба зачепити тему державного невдалого перевороту у Туреччині. Кого наступного, після поляків, спровокує північний сусід для дестабілізації, розчленування України - словаків, угорців, румунів тощо?

                Невдала спроба перевороту у Туреччині тільки зміцнила зв"язки  України з цією державою. У іншому випадку це для нас мало б катастрофічні наслідки, так як дехто практично повністю контролював би Чорноморський басейн із своїм ядерним флотом, включаючи  Босфор та Дарданелли (замало замкнутого моря).

        Слід зазначити, невдалий названий переворот приніс акції українській владі, так як будь-яка спроба чергового Майдану  зараз в Україні  буде розцінюватись, як антиконституційні дії ( не було би щастя, то нещастя помогло).  Треба надіятись, що висновки будуть зроблені на користь суспільства. Про Туреччину пишу зважаючи, що європейські гарантії свободи похитнулись від сусідського голосування у сеймі. На черзі - мильна булька безвізового режиму.

        Повернемось до поляків. Може їм для здорового глузду вернути святого Папу - найкращого за всіх часів і народів християнства. Як пророк - Він сказав, коли його спитали про становлення незалежності України: "Але назад дороги немає". Добре, що є боже проведіння із уст польського Папи.  Поляки опустіться на землю.

        Для українців і поляків. Ми не повинні воювати, зараз у нас не має бути двох світів, маючи демократичні європейські устремління. Щодо інших світових і європейських сусідів.  На жаль від доброго життя (не хочу сказати від ринкового бізнесу) світ розслабився і не хоче розуміти інших і свою перспективну небезпеку. Це є причиною нерозуміння сусідських відносин. Основою дипломатичного співжиття між націями має бути збереження людських цінностей. Ми повинні поважати тих хто сьогодні ходить у церкву, у костел, сінагогу, мечеть чи інший святий храм, залежно від віри у єдиного Бога.  Якщо не так, то може  світ знову іде  до Содоми і Гомори,  але уже без Ноєвого Ковчегу.

 

26 липня 2016 року 


28.07.2016 Антон Костишин 1883 1
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413