Вибори-2012 ставлять крапку на цілій епосі ілюзій. І нема на то ради

 

У системологів (вчених, що вивчають процеси і явища в контексті їхньої організації та самоорганізації) є поняття «події-моделі», тобто такої знакової події, котра – попри свою нібито незначущість – відображає у собі сутність певного ширшого і масштабнішого процесу.

 

Зазвичай, така подія відбувається у фінальній стадії даного процесу і не завжди (й не всіма) сприймається як знакова. Коли закінчились вибори-2012 ми чекали на таку «подію-модель». Напружено чекали, намагаючись передбачити: що ж воно таке станеться. Чекали-чекали і ось, нарешті, дочекалися. Зранку 9 листопада інформаційні агентства повідомили, що Лілія Григорович заявила про свій вихід з «Нашої України».

 

На перший погляд, нічого вікопомного не відбулося. Політик далеко не першого ешелону залишила ту політичну силу, у якій перебувала більше десятиліття і з якою пов’язані найбільш яскраві епізоди її відносно довгої політичної кар’єри («піком» якої стало «самоспалення» за Ющенка у Верховній Раді).  Таке у політиці трапляється. Й навіть часто трапляється. Проте, здається, саме в цьому випадку ми маємо «подію-модель», фокусне символічне відображення ситуації, до якої прийшла політична система України в результаті виборів-2012.

 

Те, що один із найвірніших «багнетів» Віктора Ющенка залишив фатально проріджені шеренги «політичної армії» третього президента України, говорить не лише про остаточне сходження з історичної арени бренду «Нашої України». Бренд «НУ» був останнім оплотом так званої націонал-демократії,  у якому намагалися схрестити заздалегідь непоєднувані речі:

 

-  ідейний націоналізм з ліберальними політичними принципами,

- ірраціональний вождизм з прагматичним реформаторством,

- ізоляціоністське мислення «трипілляфілів» з відкритістю глобалізаційним процесам.

 

Вибори-2012 ставлять крапку на цілій епосі ілюзій та пошуків чорних котів у темних кімнатах. Націонал-демократичний та націонал-ліберальний гібриди більше не стирчать примарами на обріях Великої Української Поразки. Хмари розвіялись, відкриваючи досить промовисту ситуацію. Спробуємо перерахувати її елементи:

 

1)    В Україні (як і у всіх пострадянських країнах) немає широкої соціальної бази для розвитку демократії. Швидше навпаки – є запит на «порядок» (читай авторитаризм). Певне «демократичне щеплення», здійснене на початку 90-их, більше не рятує від хвороб кланово-племінного устрою та тоталітарного реваншу;

 

2)    В Україні формуються дві перспективні системи влади: корпоративна клептократія і етнократія. Популістські бренди («Батьківщина», УДАР, КПУ) в найближче десятиліття зійдуть зі сцени, як зійшла «Наша Україна». Залишаться дві сили (два напрямки): тоталітарна технократична «партія олігархів» і тоталітарна «партія соціал-націоналістів». Вони або розірвуть країну на захід і схід, або знищать її і себе у безкінечних війнах за владу;

 

3)    Модернізації України не відбудеться, архаїчні структури будуть зберігати свій вплив в економіці і соціумі, а модерна «надбудова», зв’язана зі світовими процесами, житиме своїм життям у своєрідних «резерваціях»;

 

4)    Для боротьби з етнократами клептократи залучатимуть союзників з-за кордону. Тому країна й надалі залишатиметься напівколонією.

 

5)    І нема на то ради…

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (13)

Симпатик 2012.11.11, 17:27
Працювати треба! Іншого народу нема,немає інших політичних сил. Головне,щоби з політичної арени зійшли "противсіхи".
Оксана 2012.11.11, 18:09
100% згідна з Симпатиком. Противсіхи - гірші за тих, хто підтримує діючу владу (останні принаймні активні і відстоюють хоч і хибну, але певну позицію) А на рахунок популістських брендів - на рахунок УДАРу згідна, а з Батьківщиною автор трохи загнув. Ця сила не популістський бренд, а єдина РЕАЛЬНА опозиція на сьогоднішній час. Всі інші опозиційні партії - це її сателіти, без Батьківщини вони безсилі проти провладної мафії.
НИК 2012.11.11, 19:27
ПОАНАЛІТИКУЄМ. ОКСАНІ- БЮТ=ОПОЗИЦІЯ, АЛЕ ОЛІГАРХІЧНА, ТОМУ ЗА ВИЗНАЧЕННЯМ - ОХЛОКРАТИЧНА, ТО Є ПОПУЛІСТСКА. ФІРТЦІ- СНПУ ВІДІЙДЕ ЦІЛА НАЦ-ДЕМ. НІША. А СЕ ЩЕ В 2002р МАЛО 23%. ТОМУ НА ВИБОРАХ ПУ, ОЛІГАРХИ, КОТРІ БУДУТ НЕ ХТІТИ ЯНА, РОЗТЄГНУТ СВОЇ ГОЛОСИ В 1-ТУРІ, А ТОМУ В 2-ТУР З ЯНОМ ВИЙДЕ Т.БОК З 22%, І НАВІТЬ ВСІ НРУ З КУНом НЕ ЗМОЖУТ ВІДОРВАТИ ВІД НЕГО БІЛЬШЕ 1,5%. ЯК НІЧО НЕ РИСКУВАТИ, ТО ВЖЕ ЯСНО, ЩО 2015 ТРЕБА ПОЗДОРОВЛЯТИ КНР З НОВИМ СОЮЗНИКОМ. ЩО СЕ БУДЕ ОЗНАЧАТИ ТЕМА СТАТІ, А НЕ КОМЕНТУ.
adam 2012.11.12, 22:13
Касандра від "фіртки" звичайно безіменна пророкує український колапс-згадується безсмертне від М Твена"Чутки про мою смерть виявилися передчасними",проповідники від ПР та Вишиванюка як завжди помиляються-ще не вмерла Україна і пори ваше бажання невмре.
КНН 2012.11.12, 23:08
Из двух зол выбирают меньшее. В идеале что-то делать, по крайней мере это лучше чем в интернете заниматься демагогией и слюни разбрасывать. Вопрос когда оппозиционные силы распадутся через пять лет или через год разницы нет никакой. На сегодняшний день спасать Украину надо уже не сегодня, а как говориться вчера и предпринимать какие нибудь действия.
Маруся 2012.11.13, 09:59
До adam. Чого такі складні тексти читаєш, парніша? ПР - це і є корпоративна клептократія))))
до оксани === 2012.11.13, 12:28
йой оксано!та вже навіть пес не вважає батькіщину з юлькою якоюсь силою,то що притулили , до них удар і свободу,то на пять мінут.ще не вродивсі той,хто буде з жулькою.невже народ не розуміє,що ВАНА,це проєкт кремля,бо інакше юлька б сиділа,ще з часів кучми.наш люд має опиратися на патріотів,обєднюватися з партіями українськими,а не жидівським,які працюють на кремль.
Симпатик 2012.11.13, 14:11
Оксано! Я тобі вдячний! Ти розумна,а розумні люди завжди красиві...
XR 2012.11.13, 15:06
Якщо претендуєте на аналітичний матеріал, то будьте уважні з фактами, бо "Наша Україна" ще не має 8 років, а Ліля Григорович перебуває у ній більше десяти!
Магус до XF 2012.11.13, 15:19
Цитата з Вікіпедії: "У січні 2002 року було сформовано опозиційний до влади виборчий блок «Наша Україна», який очолив Віктор Ющенко. До складу блоку увійшли 10 партій правоцентристської орієнтації. На парламентських виборах у березні 2002 року в багатомандатному окрузі блок отримав 24,7 % голосів виборців (1-е місце серед партій і блоків) і сформував найбільшу фракцію у Верховній Раді". Тобто - бренду "НУ" вже майже 11 років. Ми про це. Дійсно НУ була формалізована в партійний проект в 2005 році. Але ми голосували за "Нашу Україну", включно з Ющем і Лілею Григорович ще на парламентських виборах 2002 року)))
симпатику-у-у 2012.11.13, 16:09
ти хлопче напевно наївся горіхів і ти хочеш дзюнь,дзюнь.....,як ти знаєш оксану,то нащо ти не йдеш і не робиш уха-ха,а якщо ти не знаєш,і це може бути стара кашолка,то про що ти говориш?між іншим Оксана прихильниця Юляськи і дуже хоче 2 рублі від неї,так що розберися,може і ти шось хапнеш,але якщо то стара баба,ото буде капец-мусиш тоді женитисі,бо посадять за глумлення над старими.....то теж дають багато ...опса=оп.
шева 2012.11.13, 16:29
отже нам кажуть - обирайте поміж бандитами і фашистами. приплили
ПротиВСІХ 2012.11.15, 16:34
ВРЬОШ - невозмьош!Ми є і будемо.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3666
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421