Вибори 2012 на Прикарпатті. Дерибан електорату

 

Чим ближче «час пік» в українському політичному житті – вибори до Верховної Ради України, тим за щораз збільшується кількість припущень, думок й прогнозів щодо можливого розкладу політичної гри восени 2012 року. Не є виключенням у цьому процесі й Прикарпаття.


Цьогоріч вибори відбуватимуться за дещо зміненим сценарієм. На зміну пропорційній системі прийшла нова-стара змішана – тобто половина складу ВРУ обиратиметься за партійними списками, а половина – голосуванням за окремих кандидатів, висунутих по мажоритарних округах.


В День Соборності українські опозиційні сили оголосили про спільність дій під час виборів до Верховної Ради України. Навіть спільну заяву привселюдно підписали. Однак, судячи з тих коментарів, що прозвучали опісля, стає зрозумілим, що амбіції політиків є поки що далекими від досягнення компромісу на практиці – на кону занадто великі ставки. Тим не менше, у заяві йдеться про формування на Парламентських виборах єдиного списку кандидатів від опозиції по мажоритарних округах.


Оскільки питання мажоритарної частини цьогорічних виборів є ще доволі відносним, спробуємо окреслити іншу сторону – загальні шанси політичних сил на Прикарпатті.
Нині маємо декілька більш-менш впливових політичних гравців, в планах яких 100% є бажання участі в роботі ВРУ наступного скликання.



Партія Регіонів. Провладна політична сила, яка, на фоні невдач в Східній Україні, безперечно, за минулий рік намагалася отримати бонуси в області. Свідчення того – максимальна прагматизація політики: дітям – садки, людям – гідне медичне обслуговування, селянам – казки про дотації.


Те, що «регіонали» максимально зосереджуються на Прикарпатті вже давно не секрет. Вступ впливових людей краю в члени партії (М. Вишиванюк, Р. Гусак) – тому свідчення. А нещодавно губернатор ввійшов до складу Політради ПР, що покликане символізувати вагу регіону у політиці партії. Як не як – будують «писанкове Прикарпаття».


Попри те, що губернатор відверто сказав, що участі у виборах не братиме, оскільки його царина тут – на місці. Його присутність у складі партії змушує голосувати за «регіонів» тих, хто симпатизує самому очільнику Франківщини.
Завдяки підсиленню свого бойового складу й вдало продуманій інформаційній політиці, навіть попри загальноукраїнську тенденцію до розчарування у владі, припустимо, що «біло-блакитні» свого тут не втратять.


БЮТ. Окрім гучного популізму, від БЮТ на Франківщині поки що користі мало. Політична сила, схоже, ніяк не може оговтатися від психологічного удару через арешт їхнього лідера. Чітко централізоване одноосібне керівництво Тимошенко далося взнаки після її арешту. А скорочення фінансування й відверта відсутність чіткої пропаганди, змушує задуматися над політикою партії в регіоні.


Поки йде пошук нового лідера-жінки (інакше й бути не може), прикарпатським «бютівцям», залишається хіба що виголошувати політичні заяви на сесіях місцевих рад й коментувати події, що відбуваються у Києві, чи то вже на Харківщині.
Хоча, не всім ще набрид цирк із в’язницею. Скривджених у нас, як правило, люблять. Безперечно, політсила матиме підтримку на майбутніх виборах, хоча, можливо й не таку переконливу як у 2007 році.


ВО «Свобода». Чи не єдина політична сила, яка, вдало спекулюючи на загострених національних почуваннях галичан, торує собі шлях до парламенту. Дозволяє їй у цьому своєрідний «адмінресурс» – «свободівці» становлять більшість у міській й обласній радах, що дає їм право вирішального голосу у прийнятті вагомих рішень місцевої господарки. А, як відомо, населення в першу чергу хвилюють питання насущного життя, а не аморфні обіцянки. Отож, «свободівці» таким чином осідлали виграшного для себе коня.


І навіть, попри інформаційну війну, яку, за словами представників ВО «Свобода» ведуть проти них місцеві мас-медіа, дана партія входить у трійку лідерів симпатій серед прикарпатців. Тепер головне не розгубити отриманих преференцій й отримавши голоси на виборах – не перетворитися на тушок.


Наша Україна. Бренд Нашої України на Прикарпатті переживає не найкращі часи. Тепер вона асоціюється виключно із окремими прізвищами, згадка яких, наштовхує на думку про їхнє нереалізоване партійно-владне минуле.
Неодноразово говорилося про ребрендинг цієї політичної сили. Проте, поки що до нього руки в очільників партії не доходять.


Щодо партійних шансів, то вони виглядають доволі аморфними. Розчарування й асоціативна складова партії із помаранчевим минулим є доволі відчутною. Успіх їй можуть принести хіба що відомі прізвища з партійного списку, які своїм авторитетом і діяльністю визначають рівень громадської прихильності.



Фронт змін. У той час, коли центральний осередок партії на чолі з Арсенієм Яценюком асоціює себе як головного опозиціонера країни, місцеві ж партійці тихо відсиджуюся в тіні. Єдиними, хто на фоні затишшя хоч якось проявляє себе – є молодіжне крило партії. Вже доволі давно вони активно «прочищають» вухо влади. Поки що безрезультатно.
Партійці, однозначно, за умови активної передвиборчої пропаганди матимуть підтримку серед виборців. Зіграє роль й особа лідера партії, яка серед пересічних франківців ще викликає симпатію. Окрім того, у партії є ряд впливових членів, які можуть посилити участь партії у майбутньому складі ВРУ.


УДАР. «УДАР Віталія Кличка» - своєрідне відкриття в прикарпатському політичному просторі 2010 року. Тоді, вдало організована передвиборча агітаційна робота практично за місяць дала доволі позитивний результат новоствореній партії на виборах до місцевих рад. Зараз же, політична сила, електорат якої – молоді прикарпатці, апелює до необхідності оновлення політичної еліти, альтернативу якій пропонує своїми партійцями. Нещодавнє підсилення її складу  амбітним політиком – Юрієм Соловєм – тому наочний доказ. В принципі, зиск від цієї угоди повинні мати обидва політичні актори.



Громадська позиція. Ще одна політична сила, яка, однак, на Прикарпатті ще не має численних прихильників. Обличчя партії – її лідер – Анатолій Гриценко – людина доволі розумна, виважена й не без досвіду. І, в принципі, усі асоціації в краї, поки що пов’язані тільки з ним.


За півроку до виборів маємо такий стан справ на Івано-Франківщині. Хоча, це тільки початок. Більшість політичних сил зараз акумулюють усі свої резерви, щоб у визначений час активно включитися у передвиборчі змагання.
Однак, хотілось би зазначити, що для нині опозиційних політичних сил вигідніше було б об’єднатися й розподілити сфери впливу в мажоритарних округах. Про що зараз і йдуть перемовини.


До слова, вже з’явилася попередня інформація про те, що  визначилася трійка головних претендентів на поділ мажоритарних округів в області. Проте, все це питання часу. На разі, ми можемо висловлювати тільки припущення.


Коментарі (2)

Ghbrhf 2012.01.25, 13:29
Свободівці входять у більшість обласної ради своїми 18-ма мандатами, а не становлять більшість! Будьте уважні
675 2012.01.27, 07:59
А трійка лідерів це хто, невдахо? Лідерство партій пожна оцінювати по результатах які показав список, але аж ніяк не пенсіонери з нашої україни, партії Литвина та інших привидів. Стаття - бездарне замовне барахло проти молодих лідерів.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

921
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1908
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3642
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6800 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6751 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3369
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415