Версії: Незаконну забудову в Івано-Франківську на Мазепи 35а може бути демонтовано?

 

DSCN0718

 

Епопея з незаконним будівництвом в Івано-Франківську за адресою Мазепи 35а триває. Картина складається така, що кілька місяців боротьби з Василем Друком та підприємством «ПрогресБудІф» не дає позитивних результатів.

 

Погрози судовою тяганиною від Віктора Анушкевичуса досі не вплинули на забудовника, а меру так і не вдається довести, що він «ґазда в місті».

 

Підняття питання про звільнення керівника Державного архбудконтролю Василя Рудницького губернатором Прикарпаття Михайлом Вишиванюком також не налякало забудовника на Мазепи 35а.

 

Що вже говорити про мешканців, які навіть протестами та перекриттям доступу до будівництва залишилися не почуті – будівництво триває й сьогодні, після винесення низки заборон й доказів не на користь «ПрогресБудІф».

 

Про це свідчать зведені вісім поверхів (з допустимих трьох) та початок робіт по утепленню будівлі.

 

Наприкінці серпня поточного року Руслан Коцаба продемонстрував версіям скріни документів від головних установ, які не давали дозволу на зведення багатоповерхівки.

 

1. Відділ дозвільно-погоджувальних процедур м. Івано-Франківська від 21.08.2013 року:

«Приватне підприємство «Прогрес-буд ІФ» в Дозвільний центр м. Івано-Франківська за отримання вищезгаданих дозволів не зверталось» (підписано начальником відділу Надією Прокопів-Старчевською).

 

skan 001 [800x600]

 

2. Департамент містобудування та архітектури міськвиконкому від 09.07.2013 року:

«… дозвіл на розробку містобудівного обґрунтування для будівництва вищезгаданого об’єкту не надавався» (підписано в. о. директора Департаменту В. Гайдарем).

skan 003 [800x600]

3. Департамент містобудування та архітектури міськвиконкому від 20.08.2013 року:

«…не зареєстровані звернення ПП «Прогрес-Буд ІФ» щодо дозволу на розробку містобудівного обґрунтування…» (підписано головним архітектором міста В. Гайдарем).

skan 002 [800x600]

 

4. Архітектурно-Планувальне бюро управління архітектури і містобудування від 11.07.2013 року:

«ПП Прогрес-Буд ІФ» до АПБ за наданням містобудівних умов і обмежень» (підписано начальником АПБ Г. Качаном).

skan 004 [800x600]

Складається враження, що забудовник сам подумав, вирішив і зробив, й жодна влада не може здійснити якого-небудь тиску на нього, бо у нього «криша», про яку згадував у своєму ексклюзиві для «Версій» Руслан Коцаба:

«…відповіді від контролюючих спеціально уповноважених державних органів стверджують, що Василь Друк міг зухвало плювати на міську владу і громадян, бо мав "чісто канкрєтну кришу". І як слідує з відповіді прокурора Гаврюшенка, ця "криша" - прокурорська. Бо прокурор не просто не спромігся дати якісь запити, щоби встановити статус і законність забудови на вул.Мазепи 35 А, а останньою фразою "... за даних обставин заходів прокурорського реагування не вбачається" визнав свою можливо навіть  матеріальну зацікавленість у продовженні незаконної будови».

 

Проте, «казка» для Василя Друка повинна закінчитись, й закінчення буде досить банальним: забудова на Мазепи 35а може стати у Івано-Франківську першою демонтованою будівлею, яка, до того ж, на стадії завершення.

DSC_0294 [800x600]

В українській практиці вже були зафіксовані подібні випадки, коли незаконні забудови рішенням суду просто демонтували.

В 2011 році у Бернендинському дворику Львова у рекреаційній зоні було демонтовано незаконно побудований ресторан.

В червні 2013 року прокуратура Криму винесла рішення про демонтування самовільної забудови – триповерхового будинку – на пляжі «Льодяний» в місті Форосі.

А нещодавно, 17 вересня 2013 року, в Києві прийнято рішення про демонтування незаконно зведеного в парку Перемоги Храму святих воїнів. Тут забудовник почав здійснювати зведення храму без жодного з потрібних дозволів ще кілька років тому.

IMG_6110

За даними «Версій», сьогодні вже й прокуратура неоднозначно дивиться на забудовника.

 

Через численний тиск, ймовірно, забудовника таки змусять демонтувати восьмиповерхову будівлю, котра знаходиться на розі доріг на Мазепи, й цілковито закриває як пішоходам, так і водіям, оглядовість.

 

Версії


26.09.2013 662 6
Коментарі (6)

Парус 2013.09.26, 08:25
Ніхто зносити не буде, занадно багато коштів вкладено. Протестувати більше треба було на початковій стадії будівництва, підключати більше пресу, телебачення. Поступово протести стихнуть, будову можливо на деякий час заморозять, а потім коли резонанс стихне, тихо відновлять.
Я 2013.09.26, 11:03
Та справа уже не в самій будові. Я так розумію, що забудовник - це структура, яка бере кошти у інвестора (людей, які віддали гроші за майбутні квартири), докладає свої кошти й будує. Завершити будівництво він повинен передачею об'єкту в експлуатацію. В умовах того шуму, який піднятий зараз навколо цієї будови, жодна комісія не підпише акт введення будинку в експлуатацію, ні водоканал, ні газовики, ні енергетики не дозволять під'єднання його до мереж. Але забудовник просто вмиє руки - я вам, панове інвестори, збудував? Збудував... Далі - ваші проблеми. Жодних паспортів на квартири їх власники не отримають, бо ОБТІ без акту введення в експлуатацію нікому нічого не зробить. Звідси висновок... Інвестори будуть тиснути на забудовника, щоб він будь-якою ціною продовжуквав будівництво і вводив його в експлуатацію. І на державні органи будуть тиснути. А от хто там в інвесторах - це вже цікаве питання.
Дух Мережі 2013.09.26, 12:26
Парус, молодець. Ти прям вершина толерантності і розуму. Не здивувався би якби ти був до цього причетний. Тому поясню тобі ситуацію інакше: Проведу анологію від трохи іншого але якщо хоч щось в твоїй голові є то зрозумієш. Я ото другий рік живу та працюю в Європі. Від багато кого чув про те що тут люди "не такі". А так і є. В мене раз на зупинці чек випав з кишені, я й не помітив. А інший чоловік підійшов, мовчки підняв, і викинув в смітник. Знаєш як соромно було? Навіть розуміючи що він зла не тримає. В наших же людей (більшості) тільки би гадити. "Всі ж так роблять". Мораль наступна: доки не змінишся сам, нічого навколо теж не зміниться.
Станіслав 2013.09.26, 12:28
Демонтувати 8 поверхову будівлю!? Говорити, а писати тим більше смішно... Будинок добудують, з часом здадуть в експлуатацію. Це факт! Не робіть сенсацію із звичайних подій (в нашому місті будівельний бум і хаос, поки ми вкладаємо в нерухомість - доти буде така ситуація). "Якщо є попит, то пропозиція обов'язково буде!" P.S. Краще організовуйте боротьбу із видобутком сланцевих! Рекомендую переглянути фільм "Gasland", щоб побачити яке нас чекає майбутнє...
Парус 2013.09.26, 13:18
До Духа Мережі. Мав на увазі що призупинення ймовірно було можливе на початковій стадії, але не зараз. І якщо забудовник практично звів уже будинок, то із дозволами у нього все гаразд і відсутність якихось звернень нематиме суттєвого значення.
Дух Мережі 2013.09.27, 09:30
Парус, судячи з статті дозволів в нього ні на що нема. А поки не почнуть щось робити з такими будівлями їх продовжать будувати. Тому демонтаж необхідний!
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3667
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421