Вчасно чи у калюжі та дощ: Як цьогоріч на Прикарпатті ремонтуватимуть дороги

Бездоріжжя – один із найсерйозніших викликів, який стоїть перед кожною новою-старою владою в Україні. З року в рік, від виборів до виборів, українцям обіцяють дороги. І ось уже багато років тих доріг чомусь немає…

Десь ремонтують, десь латають, а десь стелять асфальт, який мав би простояти роки, але поки що кількість ям та вибоїн на дорожній карті України суттєво не зменшується.

Мережа автомобільних доріг загального користування України поділяється на дороги державного значення – 52,0 тис.км і дороги місцевого значення – 117,6 тис.км. 

Близько 90% автомобільних доріг загального користування не ремонтували понад 30 років. Особливо гостро ця проблема стоїть на місцях, де дороги з роками перетворилися на шляхи, якими ні пройти, ні проїхати. І саме дороги, а точніше їх жахливий стан, – це перше, з чим зіткнулася місцева влада у ході децентралізації.


«Велике будівництво»

З 1 березня в Україні стартував амбітний проект «Велике будівництво» - дітище Президента та Уряду, мета якого - побудувати необхідні об’єкти інфраструктури по всій Україні.

Програма розрахована на п'ять років і фінансується з Державного фонду регіонального розвитку та «Укравтодору».

Не оминули у програмі і питання доріг. За ці 5 років в експлуатацію має бути введено близько 24 тисяч кілометрів доріг.

Зокрема, у 2020 році планують оновити 4000 кілометрів автошляхів державного значення. На траси державного значення – 85 мільярдів. Також на 2,5 тисячі місцевих доріг виділять 22,2 мільярда гривень. За словами міністра інфраструктури, зокрема, з Дорожнього фонду буде спрямовано 31 мільярд 528 мільйонів 105 тисяч гривень.

Насамперед ремонтуватимуть найбільш зруйновані дороги та ті, ремонт яких розпочали у 2019 році. Мова йде про:

 М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка (через Вінницю);

Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка;

Будівництво південного обходу Дніпра;

Н-26 Чугуїв – Мілове (через Старобільськ);

Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя;

Н-14 Олександрівка – Кропивницький – Миколаїв;

Н-11 Дніпро – Миколаїв (через Кривий Ріг);

Н-03 Житомир – Чернівці.


На Прикарпатті Служба автомобільних доріг продовжить розпочаті у 2019 році поточні ремонтні роботи на дорогах та мостах.

Відтак, в області взялися за ремонт місцевих доріг. У 2019 році Агенція розвитку ОТГ спільно з тодішнім головою ОДА, а нині прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, запустила пілотний проект ремонту доріг у громадах. Його суть у тому, що фінансовий ресурс на ремонт виділяють завдяки реалізації концепції пропорційного розподілу коштів з Дорожнього фонду.


Хто за що відповідає в області

В Івано-Франківській області маємо  4 110,4 км. доріг загального користування. З них 995,3 км – автомобільні дороги державного значення та 3117,5 км – місцевого. З них обласного значення – 942,5 км, районного значення – 2 175,0 км. На дорогах знаходиться 813 мостів та шляхопроводів.

Управління автомобільними дорогами загального користування (тими, що знаходяться у державній власності) здійснює Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор), яке має органи управління на місцях – Служби автомобільних доріг. У свою чергу органи місцевого самоврядування здійснюють управління функціонуванням та розвитком вулиць і доріг міст, інших населених пунктів, які знаходяться у їх віданні.

Згідно минулорічного звіту Служби автомобільних доріг в області, обсяг оплачених робіт станом на 1 грудня 2019 року склав 923,7 млн. грн.

Зокрема, у 2019 на будівництво було витрачено 40,5 млн. грн.; капітальний ремонт – 24,5 млн. грн.; поточний середній ремонт – 658,0 млн. грн.; поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання – 185,9 млн. грн.

Також за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку виконано роботи з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Р-20 Снятин – Тязів на ділянці км 0+000 – км 108+063 (окремими ділянками) в сумі 12,6 млн. грн. (90 %).

З місцевих бюджетів витрачено 2,2 млн. гривень.

У рамках ініційованої державної програми "Велике будівництво" на мостах і дорогах державного значення Івано-Франківської області в 2020 році передбачено завершення будівництва мосту через річку Дністер біля села Сівка Войнилівська (км 9+442 а/д Т-09-10 Бурштин – Калуш).

«Роботи здійснюються у плановому режимі. Забетоновані вже залізобетонні монолітні плити на третьому і шостому прогонах. Одночасно ведуться роботи зі влаштування опалубки під залізобетонну монолітну плиту на четвертому і п’ятому прогонах», - розповідають у САД області.

Також має здійснюватися капітальний ремонт мосту через річку Луква на автодорозі Н-10 Стрий – Мамалига, км 82 +881, у селі Боднарів Калуського району.

«Після того, як буде організований рух однією частиною мосту, розберуть другу та розпочнуть будівництво другої черги нового мосту. Згідно проекту, на мосту передбачено влаштування тротуарів, бар’єрного огородження, нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та освітлення», - коментують у службі.

Далі - капітальний ремонт на дорозі державного значення Р-62 Криворівня — Чернівці в межах Івано-Франківської області, на км 0+000 – 13+000. У селі Рівня Верховинського району працівники підрядного підприємства влаштовують підпірні стінки з габіонних ящиків, здійснили розширення проїзної частини, а також організували перенесення високовольтної лінії електропередач. Розпочато підготовчі роботи під профілювання дороги, зміцнено основи методом холодного ресайклінгу, влаштування двох шарів асфальтобетону, нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та упорядкування смуг відведення.

А ще розпочато поточний середній ремонт а/д Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України за кошти Державного бюджету, спрямованих Укравтодором, на замовлення Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області підрядне підприємство продовжує розпочатий у 2019 році поточний середній ремонт на ділянці дороги Стаїще – Ільці (км 28+000 – 34+100). Уже влаштований вирівнюючий шар крупнозернистого асфальтобетону. Опісля ще буде шар щебенево-мастиковго асфальтобетону, а також нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та упорядкування смуг відведення.

Здійснюватиметься і поточний середній ремонт а/д Р-24 Татарів – Кам'янець-Подільськи, Н-09 Мукачево – Львів та Н-10 Стрий - Мамалига.


«Дороги Прикарпаття»

Із впровадженням реформи децентралізації, перше питання, з яким зіткнулися на місцях – хто ж має утримувати та ремонтувати дороги саме місцевого значення.

Децентралізація триває вже не перший рік, але механізму передачі доріг у власність ОТГ так і немає досі. Над цим працюють. Та із ситуації якось виходити потрібно.

Для цього у січні 2019 року в області було створено ДП «Дороги Прикарпаття», на яке покладено функції замовника робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на території області, здійснення технічного нагляду, подання уповноваженому органу управління пропозицій щодо визначення напрямів використання коштів, спрямованих на розвиток і утримання мережі автомобільних доріг, забезпечення приймання та контролю якості виконаних робіт, аналіз інформації про стан автомобільних доріг, здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти та інші.

Згідно, з річним звітом підприємства, підрядними організаціями у 2019 році було проведено поточний ремонт на 129,2 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення по районах: Богородчанський, Верховинський, Городенківський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський, Рожнятівський, Тисменицький та Болехівської міської ради.

Вартість робіт склала 6780,00 тис. гривень.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам відремонтовано 105,3 тис. м2 доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на суму 78252,00 тис. гривень.

Виконання інвестиційних проектів в рамках здійснення заходів по соціально-економічному розвитку окремих територій складає 37,2 тис. м2 на суму 27745,00 тис. гривень.

Є державний Дорожній фонд, звідки відбувається фінансування доріг за формулою. Тобто є наче прозорий механізм, згідно з яким можна прогнозувати обсяги робіт та розподіл коштів.

І якщо у минулому році питання розподілу було ще без чіткого розуміння формули – комусь виділяли кошти, а комусь ні і це викликало певні застереження від населених пунктів, які об’єднувалися в ОТГ, то цьогоріч ситуація мала б змінитися.


Пропорційно та справедливо

За результатами співпраці з обласною державною адміністрацією, наприкінці минулого року Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття запропонувала концепцію справедливого розподілу коштів з Дорожнього фонду на ремонт доріг, які проходять територією об’єднаних громад.

Ініціатива передбачає розподіл видатків пропорційно – за протяжністю усіх доріг ОТГ. Таку ідею після довгих дискусій підтримали у Кабінеті міністрів, а Івано-Франківська область стала пілотною з напрацювання цієї концепції. Також, у відповідності до концепції, громади беруть участь у покращенні дорожньої інфраструктури з бюджетів ОТГ у розмірі 10% від виділеної суми з Дорожнього фонду.

«Напрацьовуючи концепцію, у нас була позиція одностайна: територіальні громади повинні бути розпорядниками коштів, які виділяє держава на будівництво та ремонт доріг. Однак поки це законодавчо неможливо, оскільки ОТГ не є власниками доріг обласного і районного значення, які проходять їх територіями. Тому вирішено у цьому році, як експеримент, зупинитися на справедливому розподілі коштів на дороги, що проходять територією ОТГ. Наша область є єдиною в Україні, де обласна державна адміністрація здійснює розподіл коштів на дороги спільно з об’єднаними територіальними громадами», - пояснює глава правління Асоціації голів ОТГ Ігор Довірак.

На початку квітня голова ІФ ОДА Віталій Федорів, на підставі напрацьованої концепції, підписав розпорядження про розподіл цих коштів у 2020 році.

Згідно з документом, на ремонт доріг місцевого значення спрямують 423 мільйона гривень. За ці кошти відремонтують 57,5 кілометри доріг, 205 погонних метрів мостів, 23150 кв. метри вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах.

Планується капітально відремонтувати міст через Бистрицю Надвірнянську у с.Зелені Надвірнянського району - 3,96 млн., міст через річку Дубу в смт.Рожнятові - 2,85 млн., міст на автодорозі Яблунів - Делятин - 4,65 млн, міст через р.Сівку в с.Креховичі Рожнятівського району - 1,35 млн.

«Процес уже розпочався. Є чіткий розподіл, є розпорядження голови ОДА», - відзначають в Агенції розвитку ОТГ.

Також додають, що усі роботи умовно можна поділити на два типи: вартість яких вища 1,5 млн грн і на них потрібно оголошувати тендер і ті, які можна проводити без тендерних процедур, – вартістю до 1,5 млн. грн.

Ті, які були до 1,5 млн. грн, вже у більшості громад виконано. Зараз розпочався етап оголошення тендерів на більші проекти.

Але, як пояснюють в Агенції розвитку ОТГ, цьогоріч тендери будуть проведені раніше, а відповідно і ремонти планують закінчити до настання осені, а не як у нас зазвичай заведено – асфальт стелиться у калюжі під дощ.

"У рамках реалізації концепції ремонтні роботи вже здійснюються у Брошнів-Осадській, Дзвиняцькій, П’ядицькій, Печеніжинській, Рожнівській, Загвіздянській, а також Ямницькій територіальних громадах. У решті ОТГ реконструкцію доріг проведуть одразу ж після здійснення тендерних процедур. До слова, частина тендерів нині вже оголошена та оприлюднена", - відзначають в Агенції розвитку ОТГ.

А ще кажуть, що з огляду на ситуацію, котра склалась у нашій державі через COVID-19, ремонт доріг має сприяти підтримці місцевого економічного розвитку громад.


11.05.2020 Марія Лутчин 6888
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413