Вчена рада – не концерт, а внутрішня розбірка?

 

 

Коли в листопаді 2004 року колона з тисячі студентів у помаранчевих шарфах і пов'язках наближалася до адмінкорпусу Прикарпатського університету, погрожуючи винести з кабінету «вічного ректора» й «динозавра кучмівської епохи» Віталія Кононенка, здавалося, що в альма-матер входить сама надія - на зміни, на відкритість, на студентське самоврядування, на якісну освіту без самодурства і хабарів. Революційна хвиля винесла на високу ректорську посаду Богдана Остафійчука, професора-фізика з довгим помаранчевим шарфом, але, як згодом виявилося, з короткою пам'яттю. Та хвиля, на жаль, багато всякого винесла...

 

Пересвідчитися, що зміна керівництва університету сім років тому означала зовсім не прихід нової епохи, а звичну вітчизняну ротацію шила на мило, можна було минулого четверга. Того дня вчена рада ПНУ зібралася для «роботи над помилками»: в університеті щойно закінчилася десятиденна комплексна перевірка. За дорученням Міносвіти, десант з півтора десятка науковців з інших вишів і функціонерів міністерства вивчали й аналізували роботу інститутів, факультетів і кафедр ПНУ. Результатом перевірки став акт з переліком виявлених порушень, з яким ректорат начебто й збирався ознайомити вчену раду. «Ну є акт, тепер цей акт треба розглянути», - пояснив, як міг, Богдан Остафійчук причину зібрання. А тут така халепа - на раду прийшли журналісти. Здавалося б, ректору тільки б порадіти: обіцяні ним на початку каденції принципи відкритості й прозорості роботи просто тут і тепер втілюються в життя...

 

«Це засідання не є концерт..., а є розбірка наша, наших питань внутрішніх, і тому я вважаю, що не треба це робити, щоб не крутили по телебаченнях всюди, розумієте, показували в своєму світлі», - звернувся ректор до поважної ради, помітивши камеру власкора каналу "ЗІК" Руслана Коцаби. І рада його зрозуміла. В єдиному пориві сивочолі професори й догідливі доценти зривалися на рівні з палкими закликами - прогнати, "видалити", не виносити сміття з хати, не чіпати нашої великої університетської родини... Спроби журналіста нагадати високоосвіченому панству, що їхні родини - у них вдома, а університет - це державний заклад, що утримується держбюджетом та ще грошима тисяч студентів-платників, успіху не мала. Ректор оголосив перерву - допоки журналіст не вийде. Зрештою, фарс затягувався, і Руслан Коцаба таки пішов. Журналістку «Галицького кореспондента» Марію Гаврилюк збуджені боротьбою з впертим телевізійником вчені засікли не одразу. Так-от.

 

У вступній промові Остафійчука - якщо так можна назвати на диво незв'язний, як на члена-кореспондента НАНУ, потік мовлення - можна було виокремити дві основні тези.

 

Перша: перевірка - невипадкова, це диверсія ворожих сил проти нього та їхньої великої родини з метою «очорнити університет». «Я не вмішувався і навіть ніколи не заходив там, до цієї комісії. Кажу, працюйте, а вони всі отримали команду «фас!» і боялися чаю випити, а про каву навіть нема мови!» - нагнітав ректор, не помічаючи комічності своїх претензій.

 

Теза друга: «але все пройшло», «не найшли і не могли найти», бо «в такого сильного колективу не можна нічо найти», а в самого ректора, як не зовсім скромно нагадав Остафійчук, днями он сам Михайло Васильович (Вишиванюк, голова ОДА - «ГК») на нараді вчитися працювати наказав - «привселюдно»!...

 

Втім, акт перевірки засвідчив радше протилежне. Це ще й при тому, що проректор Володимир Чобанюк, ймовірно, зачитав не увесь текст. Список порушень - різної ваги - довгий: від неакредитованих спеціальностей, плутанини й неточностей в навчальних планах до «відхилень у логічній схемі викладання дисциплін». Від порушень при оцінюванні знань студентів до зловживань у кадровій політиці.

 

Так, комісія виявила майже 200 випадків прийому на роботу без передбаченого законом конкурсу, на посади потрапляли люди без наукових звань - достатньо благословення ректора? - десятки працівників не підвищували кваліфікацію за останніх 5 років. Впала кількість науково-дослідних робіт... «Викладене свідчить про суттєві прорахунки у роботі з підбору і розстановки кадрового розкладу», - узагальнюється в акті. Якщо це не суспільно значуща інформація, то що? Невже це не варто знати батькам, які сплачують шалені гроші за навчання своїх дітей? Абітурієнтам, які ще визначаються, куди вступати? Усій громаді, зрештою, яка могла б тверезіше оцінити рівень управління закладом, що претендує на звання храму науки і культури, й повернути його керівництво до тями?

 

...І раптом на другій годині засідання монолог Чобанюка перервали істеричні вигуки - «Ще один! Ще один журналіст!» Якісь пильні жіночки з безперечними науковими доробками нарешті вирахували чужого на родинній розбірці. Нашу журналістку вивів із залу особисто директор Інституту туризму Володимир Великочий. Він, до речі, вважається, просунутим і перспективним. Куди просунутим?

 

«Світ складний, не простий», - глибокодумно зітхнув Остафійчук у своїй промові. А то! Кому ж, як не без п'яти хвилин академіку це знати. Тільки ж навіщо так вперто і наполегливо цей складний світ ще більше ускладнювати безглуздими вчинками? Така впертість у парі зі священною впевненістю у власній правоті давно має свою назву. Слово не зовсім для друку, але ввічливих синонімів не має - мудак. Не бути мудаком - одне з простих і надійних правил нормального співжиття гомо сапієнсів у соціальних групах. Це не так і складно - досить визнати свої помилки і припинити їх повторювати. Оприлюднити звіт, наприклад. Не ховатися від людей, за кошт яких живеш. Тож сподіваємося, що з наступної вченої ради нікого не виганятимуть. І тисячі, десятки тисяч прикарпатців зможуть щиро порадіти за успіхи університету, якому довірили дітей, чи перейнятися його клопотами. А там, гляди, може, й надія, майже втрачена, повернеться.

 

Андрій СОВА,

Галицький кореспондент

 

Попередні матеріали по темі:                  

Ректоріада-2 або Присмерки невдалого царювання

Фактом ЦЕНЗУРИ в Прикарпатському унверситеті зацікавився телеканал ТВі

ЦЕНЗУРА по-університетськи у Франківську (додано відео)

Ректоріада

 

 

 

 

 

 


18.12.2011 Андрій СОВА 1312 9
Коментарі (9)

Акк 2011.12.18, 20:55
Отака у нас і вся наука, поробили собі звання і "мудрують". Типу велика інтелігенція, а от, коли приходить час години ділити, то вся ця псевдоінтелігенція зводиться нанівці... горло перегризуть один одному за копійку.
Влад 2011.12.18, 21:01
Видно, що автор статті має віддалене уявлення про життя універа і про суть проблем
студент 2011.12.18, 21:28
треба молодого ректора.
Українець 2011.12.19, 10:58
Треба батькам думати куди дітей віддавати. Якщо випускники називають Прикарпатський бурсою, то до цього треба прислухатись. А найстрашніше що різні оСТАФІЙЧУКИ кидають тінь на цілком хороших викладачів.
Вітер 2011.12.19, 11:44
У ВНЗ України склалася нездорова ситуація. Ректори поробилися маленьким князами, незалежними не від кого (хіба-що від міністра). Оточують себе підлабузниками, всілякі ради наповнюють своїми людьми, які голосують за них на різних конференціях.Наукові ступені і звання отримують свої люди. Подивіться, скільки у вишах працює родичів,які попали в аспірантуру і захистили дисертації завдяки своїм родинним звязкам.Рівень технічного і наукового оснащення прямує до нуля. Тому цінність більшості технічних наукових робіт (за рідким винятком)рівний нулю.Інтернет заповнений пропозиціями щодо виконання кандилатських і докторських дисертацій. Якщо добре копнути, то виявиться багато науковців типу Слюсарчука(див. "Експрес"). Процвітає хабарництво, значна частина студентів отримує дипломи за ніщо. І т.д і т.п.
Журналіст 2011.12.19, 14:47
До адвокатів Остафійчука. Університет - це державний заклад, який фінансується народом України через державний бюджет, і входить в підпорядкування Міністерства освіти України. І будь-який орган, що фінансується бюджетом вже за визначенням має бути відкритим (як це і обіцяв остафійчук на початку своєї ректорської кар'єри). І не треба порівнювати його з нарадою в міліції чи СБУ, куди адвокати остафійчука направляють журналстів. Бо ці наради якраз законом закриті - там йде мова про таємницю слідства і про державні таємниці. А Вчена рада - що там закривати від оточуючого світу, крім власної недолугості і зловживань? Це бюджетна установа, які Я, як платник податкв, фінансую. І Я маю право знати, що там відбувається за МОЇ роші. Ферштейн, адвокати остафійчука? А ще для тих, хто вбачає конспіролоічний (замовний) підтекст в тому, що журналісти пішли на Вчену раду, а не на якийсь інший захід пояснюю як це відбувається в ЗМІ. Руслан Коцаба повідомляє свою львівську редакцію, що "в такий то день в Івано-Франківську буде (умовно) 15 подій потеційно цікавих для ЗМІ: майстер-клас з орігамі, презентація молодіжного журналу, колегія ОДА, Вчена раду ПНУ і 5-10 інших подій". І Коцаба коротко резюмує ці події. Щодо вченої ради це буде щось таке: в лютому наступного року в ПНУ обиратиметься новий ректор, щойно пройшла міністерська комісія, яка накопала масу зловживань... І редактор тоді вибирає найважливіше і націкаваіше - і ставить журналісту редакційне завдання: відвідати Вчену раду, Колегію ОДІ і ще щось, решту - 10 подій ігнорувати як недостатньо соціально важливі. І Коцаба приходить в БЮДЖЕТНУ УСТАНОВУ на ВІДКРИТУ Вчену раду. А далі "прозорий" сім років тому, але за сім років помутнілий ректор-алконавт каже "нє!" І в цій всій історії дивно якраз те, які ми українці дурні (а відповідно - бідні), бо такої кількості адвокатів університетського маразму, а значить маразму загалом..................((((((((((( Яка там Європа?????????????
да уж 2011.12.19, 20:03
хтось скаже, що я знову плачу, але на жаль так всюди.... і янукович зі своїми регіонами їм нічого не можуть зробити .... а ви кажете Є В Р О П А.....сумно, дуже сумно.....
Гаплик 2011.12.21, 12:36
Остафічук дохазяйнувався вже до ручки. Вчора за борги в універі відключили світло. Це при стомільйонному бюджеті університету!!!!!!!!!! Капєц, дійсноя як десь писали - присмерки невдалого царювання ректоря Остафійчука.
свята простота 2011.12.21, 20:59
я в цьому універі вже 12-й рік (включно зі студентськими 5 роками)і знаю те, що відомо будь-якому студентові й рядовому викладачеві - все якесь недолуге. недороблене, недоосвічене, з чисто западенською манорією викаблучуватися перед іншими, а в загрозливій для себе ситуації поливати всіх навколо ...чим там...ну... ви зрозуміли...з єдиною метою: переконати себе, що всі навколо - у 300 разів гірші, і саме з цієї причини ти сам заслуговуєш звання "високоповажного" тощо. Прикро, що й дітей так виховуємо, і моїх сил і сил інших здорових викладачів виявляється замало, щоб не дати студентським розумам заразитися цією гидотою... от на днях мої колишні студенти мені ж намагалися розказати, скільки давали моїм же "високоповажним" "колегам". так що навряд чи вся ця заворушка принципово щось змінить - треба міняти всю систему, в глобальних масштабах. Або ж дбати про те, щоб самому залишатися людиною за будь-яких обставин, а в моєму випадку - ще й гідним прикладом для студентів.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415