Василь Вірастюк: «Я пам’ятаю, як ще «Бельведер» йшов «район на район» на «Бам»

Нещодавно рідне місто відвідав Василь Вірастюк – стронгмен, актор та найсильніша людина світу станом на 2004 рік. В Івано-Франківську Вірастюк буває два –три рази на рік, але ці візити переважно дуже короткі – на день, два. Цього разу Василь затримався на довше, перебував тут близько тижня, каже, що в останнє так надовго навідувався мабуть десять років тому. «Вежі» вдалось поспілкуватись з легендарним спортсменом. Отож про спів у хорі, походи «район на район», зйомки у кіно та власні татуювання читайте у нашому матеріалі.


ПРО ДИТИНСТВО

Я народився в нашому центральному пологовому будинку, що на колишній вулиці Пушкіна, тепер Чорновола. Зростав на вулиці Фрунзе, тепер це Короля Данила. Мені було зручно, бо сусідній будинок був моїм садком «Сонечко», а буквально через одну вулицю навчався у 4 школі. Чи були походи «район на район» у Франківську? Було, було, але трішечки до мене. Я пам’ятаю, як там ще «Бельведер» йшов районом на «Бам», або ходили на Загвіздя вчити людей жити правильно (сміється). Я тоді був ще маленький, не брав у цьому участі. В основному в цьому брали участь хлопці народжені на початку 60х, вони тоді якраз були підлітками.

Василь та Роман Вірастюки у дитинстві


ПРО СПІВ

З дитинства співав у хорі. Тоді для дітей це було звичною повсякденністю, і ми з братом були членами цього гуртка співу. Одного разу навіть співали радянські пісні у філармонії. На той час всі хотіли бути жовтенятками, піонерами, комсомольцями і я тому не виключення. Тому пісні були саме такого радянського напрямку. Пригадую, як співали: «Не хочеться думать о смерти в шестнадцать мальчишетских лет!» Або ще була така хорова: «Легендарный Севастополь, недоступен для врагов. Севастополь, Севастополь город русских моряков» (сміється)
Співали і для себе українські. Приходили сусіди, і кожне таке застілля закінчувалось якимось співами. Звісно, ми їх підслуховували! Але так щоб спеціально батьки нас вчили – такого не було.
Вже зараз, старшому сину перед сном співав українські пісні. Це всім відомі й улюблені, як наприклад, і Гімн України. Середній син вже не хотів засинати під ці «колискові». Взагалі я мав такі три хіти: «Пісня про Довбуша», «Гімн України» і «Пісня про Січових Стрільців». Ось так, і під ці пісні мої діти добре спали (сміється).
Чи хотів би співати на серйозному рівні? Я цим не хворію, я своїх пісень не пишу. Було правда, що мій брат Роман написав дві пісні, але я не бачив сенсу аби записати їх і видати в альбом. Треба бути надзвичайно популярним в Україні, щоб це робити. Я співаю у своє задоволення, я не роблю це професійно. Саме тому не збираюсь поєднувати своє життя з шоу-бізнесом у сфері пісні. Де-не-де, щоправда, я це роблю. Нещодавно знявся у фільмі, де виконував пісню. Це було не очікувано, бо навіть режисер не чув, як я співаю, проте пісня лягла мені й вже за годину була записана. Фільм вийде в грудні 2018, називатиметься «Груднева Казка». Мій персонаж там – злодій.


ПРО РІДНИЙ ФІЗКУЛЬТУРНИЙ ТЕХНІКУМ

Перед тим, як їхати до вас, я подзвонив сину свого тренера і заїхав у фізкультурний манеж, що по вул. Мазепи. Ностальгія пробиває інколи. Звісно, дивно дивитися на цей манеж тепер, на умови, у яких тренуються діти. Треба бути великим ентузіастом спорту, щоб займатись у таких умовах. Люди терплять. Сподіваються, що щось зміниться, але бачу, що з мого часу абсолютно нічого не змінилось. Тому навряд чи щось зміниться взагалі.


ПРО ВІДЧУТТЯ ДО ФРАНКІВСЬКА

“Богатирські ігри” у Івано-Франківську. 2007 р.

Не буду приховувати, для мене зараз рідним містом став Київ. Я проживаю там вже більше десятка років. Івано-Франківськ залишився містом, де народився, де проживає моя мама, де все ще є мої друзі, яких я відвідую час від часу. Не більше. Якщо ви хочете спитати, чи щемить у мене серце, коли я заїжджаю у Франківськ, то ні. Такого вже не має років з десять. Коли я заїжджаю у місто, у мене нема хвилювання, навпаки стає сумно. За тиждень, поки тут перебував, то все більше переконуюсь – місто є сірим, особливо це стосується проїжджої частини. Вона, як і тротуари, у жахливому стані. Тротуари не чистяться, люди ходять по калюжах. Від цього мені стає сумно.


ПРО ФРАНКІВСЬКУ ДІАСПОРУ В КИЄВІ

Найчастіше кого я бачу з минулих франківців це – Юра Горбунов. Ми з ним часто перетинаємось, і не тільки на телебаченні, але в деяких місцях, які любимо обоє відвідувати. А так, щоб я відвідував якісь акції нашої діаспори, то ні. У мене троє дітей, свої справи, тренування, мене просто не вистачає на все. Хоча можу сказати, що в моєму будинку живе чоловік, який очолює Івано-Франківську діаспору чи то земляцтво в столиці. Він мене неодноразово запрошував на їхні заходи, але я вимушений відмовитись. Переважно ці акції відбуваються по вихідним дням, а я в основному тоді десь на виїздах чи у якихось відрядженнях.

Франківці Юрій Горбунов та Василь Вірастюк під час зйомок мюзиклу. 2014 р.


ПРО МЕМИ НА ВІРАСТЮКА В ІНТЕРНЕТІ

Можете не хвилюватись, я це все бачу і на це не ображаюсь. Мені навпаки приємно. Це нормальна народна творчість, якщо на тебе пишуть карикатури, роблять меми – означає те, що про тебе пам’ятають. І ти на якомусь рівні популярності. (сміється).

 

ПРО ЗУСТРІЧ З ІВО БОБУЛОМ

Можу сказати, що після того нашумілого мого відеоролика, я не шукаю з ним зустрічі. Мені цього в принципі і не потрібно. Я не горю бажанням познайомитись з ним, потиснути руку чи попросити вибачення. Навпаки, я вважаю, що немає за що просити вибачення. Одного разу ми зустрілись на пероні, я якраз їхав зі своїми хлопцями-спортсменами. Це була 6 ранку. І я хлопцям жартома кажу: «Дивіться, Іво Васильович стоїть на пероні. А може то підійти і привітатися», але потім зловив себе на думці, що не буду цього робити. І ось так ми і розійшлись.


ПРО ЗЙОМКИ У ФІЛЬМАХ

Основне для мене це спорт, хоч я вже і впродовж десяти років не виступаю. Та все ж таки разом із Сергієм Конюшком, який є президентом Федерації стронгмену України, а я є там почесним президентом. Ми разом проводимо багато заходів. В середньому 12-15 подій на рік. Це дуже багато, враховуючи що наш сезон відкривається з кінця весни і десь так до жовтня місяця. Це саме той час, коли можна проводити такі акції на центральних площах чи вулицях. Тому все одно, для мене основним залишається спорт.

Василь Вірастюк в 2016 р. під час змагань у Львові.

А все решта, всі ці зйомки чи озвучка – це захоплення. Мені просто повезло в житті. Я не можу сказати, що йшов цілеспрямовано до цього, щоб стати актором. Мене просто, як то кажуть, «поперло». У 2012 про мене згадав Віктор Андрієнко і запросив до зйомок для однієї з ролей фільму «Іван Сила». Тоді мене більше побачили, я став більше на слуху і до тепер час від часу запрошують на кастинги. Інколи це не те, що мені б хотілося, бо переважно запрошують на третьорядну роль, десь там постояти мовчазним охоронцем, що просто стоїть у костюмі із суворим обличчям. Коли телефонують і запрошують, я запитую: «В мене є хоч якийсь текст? Немає? Ну тоді мене це не цікавить». Я одразу ці варіанти відкидаю, бо хочу яку не яку, хоч маленьку, але повноцінну роль. Тому на моєму рахунку вже більше десяти робіт у кіно. Також відзнявся у кліпі гурту «Бумбокс».

Вірастюк озвучив одного з персонажів нового українського мультфільму «Викрадена принцеса»


ПРО ТАТУЮВАННЯ НА РУКАХ

Кожне татуювання на моєму тілі має значення. На руках напис «Козацькому роду немає переводу» і внизу ініціали: А, О і О. Це: Адам, Олег і Олександр. Імена трьох моїх синів. Коли ми ходили утретє вагітні, я собі дав обіцянку, що якщо все буде добре, ми народимо здорового сина, тоді я обов’язково зроблю таке татуювання. Так і відбулося, 22 квітня народився мій третій син, і вже через тиждень я дотримав собі свою обіцянку. Мама це одобрила, воно ж не вульгарне і без всяких знаків (посміхається).


ЩО ВАРТО ЗМІНИТИ У ФРАНКІВСЬКУ

А я не знаю, якось ніколи не думав про це. Я б поміняв шифер на маминій хаті, але якраз зараз цим і майстри займаються від сьогоднішнього ранку (сміється). Ну, але якщо серйозно, то б облагородив мости, зробив хороші дороги, провів би хоча б ямковий ремонт. Я б цей сірий Івано-Франківськ змінив на яскравий. Дуже добре пам’ятаю, як колись відновили центральну частину, тоді всі будинки стали кольоровими. Ось тоді місто зажило! Проте як би там не було, хотів би побажати всім землякам радості, весни та звісно миру!

Тарас Зень, Оксана Пасічна, ВЕЖА


Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410