Юридичному інституту ПНУ — 20 років!

 

Якщо дерево пізнається за плодами, то навчальний заклад — за випускниками. Серед урочистих заходів, якими Юридичний інститут Прикарпатського університету імені Василя Стефаника відзначатиме своє 20-річчя, одним з найвагоміших буде вручення подяк школам та батькам, які виховали й підготували найкращих студентів для Інституту, чиї імена сьогодні відомі далеко за межами Івано-Франківщини.

 

Але не лише випускниками сьогодні може похвалитися Юрінститут. Про здобутки і перспективи Юридичного інституту «ГК» розмовляє з директором закладу, завідувачем кафедри цивільного права, доктором юридичних наук, професором Валентиною Васильєвою.

 

- Двадцять років тому все починалося з правничого відділення, яке згодом переросло в інститут. Ці перетворення виправдали себе?

Особисто для мене знаковим є те, що на Прикарпатті юридичний факультет, який формувався як правниче відділення при історичному факультеті, відкрився одночасно зі здобуттям незалежності України. Перетворення відділення спочатку на факультет, а потім в інститутську структуру — це не є формальна ознака чи зміна назви. Адже йдеться про великий змістовний ріст і значно складнішу внутрішню структуру інституту, порівняно з факультетом. Інститут містить наукові лабораторії, аналітичні дослідницькі центри, юридичний коледж, який випускає молодших спеціалістів, ще й цілий ряд практик, до прикладу, юридичну клініку.

Усі ці перетворення виправдали себе повною мірою. За 20 років роботи ми відбулися не лише де юре, тобто не просто змінили назву, а відбулися й де факто. Сьогодні Прикарпатський юридичний інститут є знаним в Україні. Коли їдеш і спілкуєшся з колегами з різних вузів України, які є відомими і давніми, то тебе ідентифікують з конкретним навчальним закладом, з особистостями, з професорсько-викладацьким складом, відповідними зв'язками та іміджем. Це приємно, що за 20 років ми досягли такої якості і впізнаваності.

 

- Наскільки випускники Юридичного інституту сьогодні є конкурентоспроможними в своїй спеціальності, порівняно з випускниками інших вузів?

До 20-річчя ми якраз започаткували проект “Відомі правники Прикарпатської юридичної школи”. Стенд із фотографіями ще не завершений, ми ще ведемо пошук видатних, на нашу думку, правників, які свого часу закінчили Юрінститут, але багато імен цих випускників сьогодні знає, мабуть, кожен. Це голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич, народний депутат Ігор Зварич, начальник відділу представництва при виконанні судових рішень Генпрокуратури України Юрій Циган, заступник голови ІФОДА Василь Брус, начальник Державної податкової інспекції в Івано-Франківську Юрій Романюк, керуючий партнер юридичної компанії “Моріс Груп” Андрій Романчук, заступник голови Івано-Франківського окружного адміністративного суду Андрій Могила і багато інших. Посади цих людей свідчать про те, що вони є затребуваними юристами в усіх сферах.

 

- Якими ще здобутками сьогодні може похвалитися молодий Юридичний інститут?

Одним з основних здобутків інституту є велике наукове напрацювання. Маю на увазі не лише професорсько-викладацький склад та аспірантську підготовку, але й захист дисертацій аспірантами нашого інституту. Фактично, сьогодні інститут забезпечує себе висококваліфікованими кадрами, значна частина яких закінчувала наш заклад.

По-друге, сьогодні інститут має значно більше перспектив для розвитку, ніж мав на початку факультет. Ми не вважаємо, що досягли бажаного рівня розвитку і достатньо буде працювати далі за виробленими схемами. Навпаки, сьогодні маємо дуже важливі починання, які дозволяють інституту рухатися вперед і відкривають і перед викладачами, і перед студентами доволі широкі перспективи. Один з таких векторів — це зовнішні відносини з західними університетами. Сьогодні ми співпрацюємо з Колорадським університетом у галузі екології. Наші викладачі спільно з професурою Колорадського університету виконували проект з підготовки експертних висновків і аналізу українського законодавства, який вивчав можливості видобутку сланцевого газу на Прикарпатті.

Ще одним з найважливіших здобутків є співпраця з різними установами, які дають нашим студентам можливість проходити практику і підтримують їх власними стипендіями.

 

- Де сьогодні можуть попрактикуватися майбутні юристи, які навчаються в Юрінституті?

Сьогодні ми маємо низку договорів із юридичними компаніями, першою з яких була “Моріс груп”, яка, до речі, виступає нашим меценатом і підтримує всі іміджеві для інституту проекти, що виходять за рамки кошторису університету. Крім стипендій, видання наукової літератури, “Моріс груп” та кілька інших компаній допомагають нашим студентам підготуватися до практичної роботи. Вони проходять практику, беручи безпосередню участь у роботі компанії. Тому наші випускники закінчують інститут юристами, які первинні процесуальні документи не лише бачили, але й складали самостійно.

 

- А хто може претендувати на стипендії від юридичних компаній?

Оскільки одразу декілька компаній виявили бажання виділити стипендіальний фонд для наших студентів, ми розробили положення про рейтинг студента. Рейтинг — це не лише успішність. Рейтинг студента включає в себе різну діяльність і визначає загальну активність студента в Юридичному інституті. 50% рейтингу складає успішність у навчанні, інша частина — це наукова робота (виступи на наукових семінарах, участь у конференціях та круглих столах, публікації в наукових журналах), громадська активність (старостування, студентський сенат, самоврядування, участь у спортивних змаганнях, творчі гуртки тощо). Все в результаті дає загальну картину про активність студента, найкращі за цим рейтингом отримують щомісячні стипендії. Найвища стипендія — 1200 гривень. До речі, ми рекомендуємо до стипендій здебільшого найкращих студентів, які вчаться на комерційній формі навчання. Державники отримують стипендію від держави, а ми хочемо стимулювати до навчання також платників, щоб не побутувала думка, мовляв, я заплатив і мені достатньо трійки.

 

- Нещодавно інститут започаткував практику “подвійних дипломів” із Краківською академією. Що це дає студентам?

Диплом називається подвійним, бо після закінчення навчання студенти й справді отримують два дипломи — вітчизняний, про закінчення Юридичного інституту, і європейський, який визнається в цілому світі. Завершуючи бакалавратську підготовку в нашому інституті, усі охочі студенти мають можливість продовжити навчання в магістратурі Краківської академії за спеціальністю “Судове управління”. Фактично, вони одночасно здобувають диплом магістра Краківської академії і диплом Юридичного інституту. Це дає випускникам можливість працювати в Україні або ж працевлаштуватися за кордоном не просто як допоміжний працівник, а як дипломований спеціаліст із дипломом престижного вузу країни ЄС. Щоб отримати два дипломи, студент здає екзамени і в Юрінституті, і в Краківській академії, його переводять на індивідуальний графік здачі екзаменів.

 

- Цього року зменшиться державне замовлення на кілька спеціальностей, зокрема юридичну. Крім того, збільшиться прохідна кількість балів у сертифікаті із профільного для правничих спеціальностей предмету — історії України. Це якось відіб'ється на вступній кампанії в Юридичному інституті?

Я сподіваюся, що цього року нам навіть збільшать державне замовлення, але це буде відомо в серпні. Справді, цього року ми прийматимемо абітурієнтів, які з історії України мають у сертифікаті не менше 140 балів. Раніше приймали сертифікати від 124 балів. У цій ситуації мені імпонує думка міністра, що необхідно ставити жорсткі рамки і в імперативному порядку формувати еліту й відроджувати престижність навчання у вищому навчальному закладі. Не обов’язково всі, хто може заплатити, мають отримувати вищу освіту. Таке рішення може болісно вдарити по набору в певні навчальні заклади, але я думаю, що ті заклади, які мають гарну базу і дають студентам якісні наукові та практичні знання, не відчують на собі браку вступників, бо все одно набирають найкращих.

Я не боюся за цьогорічний набір в Юридичний інститут, бо всі роки ми набирали повний ліцензований обсяг — 150 осіб із 800-900 поданих заяв. Більше того, навіть умовах кризового за кількістю випускників минулого року нам вдалося суттєво розширити географію абітурієнтів. Якщо ще п’ять років тому в нашому закладі здобували фах юриста переважно галичани, то сьогодні нам вдалося охопити й інші регіони України: частину Тернопільської та Львівської областей, Закарпатську, Хмельницьку області, є в нас студенти навіть з Вінниці, Житомира та Рівного. Особливо приємно те, що це студенти з областей, де є свої вузи, які готують юристів.


18.05.2012 1127 3
Коментарі (3)

555 2012.05.20, 20:02
Чи є в списках,для подяки люди, які першими сприяли з наданням приміщення,для юридичного факультету.який став інститутом.Це повинні знати де починалися перші лекції і хто надав і передав це приміщення! ПОБАЧИМО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗГАДУЄМО,,,,,,,,,,,,,,,,,
Оксана 2012.05.22, 11:58
Смішно таке читати. Моя донька навчається на третьому курсі платної форми і отримує стипендію 600 грн. від адвокатської фірми за рекомендацією інституту. Про хабарі взагалі мови не було ніколи. На четвертий курс записалась в польську групу щоб продовжити навчання паралельно і в Кракові. Вчитись треба, а не...
Знаючий 2012.05.22, 16:34
Про рівень знань, які дають в інституті свідчить друге загальнокомандне місце на Всеукраїнській олімпіаді з правознавства і той факт, що студентів інституту уже на 4-5 курсах запрошують на роботу адвокатські об’єднання регіону... Перелік може бути ще довгий...
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415