Українців закликають готуватися до найхолоднішої за останні сто років зими

 

/data/blog/41319/34ecce83f1c56e7243dfd412e01adc72.jpg

Фото: stopallergy.ru

 

Частина європейських та американських синоптиків закликає Європу готуватися до найхолоднішої за останні сто років зими.

 

Зокрема, про це говорить американський метеоролог Джо Бастарді, пояснюючи це тим, що континент накриє так званий "блокувальний циклон", а також цьому сприятиме зниження активності Сонця. Аналогічної думки дотримується й німецький синоптик Домінік Юнг.

 

Проте прогнози українських експертів, опитаних ТСН.ua, виявилися різними: одні погоджуються із Бастарді та Юнгом, інші – вважають такі висновки безпідставними.


Приводу для паніки немає

 

Лякати людей тим, що ця зима буде більш суворою, ніж у попередні роки, немає жодних підстав, переконаний заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко. Тому що, за його словами, взагалі майже неможливо створити точний прогноз погоди на період більший, ніж десять днів. Зокрема, Український гідрометцентр дає прогнози погоди на період до десяти днів.

 

"Більш віддалені прогнози робити важко, бо все швидко змінюється, і прогнози не справджуються", – наголосив Прокопенко.

 

Коментуючи заяви американського та німецького колег, Анатолій Прокопенко зауважив, що, крім їхніх думок, існує думка швейцарського синоптика Йорга Качельманна, який називає такі прогнози "шарлатанськими".

 

"Крім того, директор Росгідромету спростував повідомлення про те, що майбутня зима буде в Європі найхолоднішою за останні роки. І я підтримую думку російського колеги. Зараз лякати людей найбільш суворою зимою немає підстав. Бо немає таких прогнозів, які б настільки завчасно могли б точно сказати те, на чому вони (Бастарді та Юнг. – Ред) наполягають", – зазначив метеоролог.

 

Він додав, що у цих вчених – свої методики, за якими вони вибудовують прогнози. Але ці прогнози не відображають офіційну позицію метеослужби Америки або Німеччини – це, за словами Прокопенка, думки "окремих вчених, які не несуть за них жодної відповідальності".

 

Сніжна й дощова зима

 

Координатор програми щодо зміни клімату Національного екологічного центру України Марія Сторчило запевнила, що ця зима буде суворою не стільки в сенсі температури, скільки в сенсі опадів.

 

"Очікується надзвичайна кількість опадів – снігів, дощів, а також сильні вітри. Але підстав очікувати дуже низьких температур та сильних морозів немає", – зазначила експерт.

 

Крім того, за словами Сторчило, якщо говорити про загальну температуру по Україні, то вона поступово зростає: глобально температура в країні з 1960 року зросла на один градус, і тенденція зберігатиметься.

 

До 2018 року зими ставатимуть холоднішими

 

Найближчий за своїм прогнозом до думки американського та німецького метеорологів український народний синоптик Валерій Некрасов, який вибудовує власні прогнози погоди, спираючись на вивчення сонячної активності.

 

"До цього ми знаходилися на піку сонячної активності, а тепер поступово почали падати, тобто сонячна активність починає стрімко валитися. Тож у 2014 році сонячної енергії буде набагато менше. Відповідно зими ставатимуть холоднішими, але не настільки холодними, що ніби кінець світу", – зазначив Некрасов.

 

Зокрема, за його словами, заморозки на ґрунті можна очікувати в середині листопада, а морози почнуться наприкінці листопада. Зима ж прийде 4 грудня. "До цього утримуватиметься плюсова температура – хоч противно, але "плюс". 4 грудня різко зміниться погода, піде сніг, буде холодно, можлива й ожеледиця. Загалом грудень буде похмурим, малосніжним, особливо холодним – у другій половині", – розповів синоптик.

 

До Нового року, за прогнозом Валерія Некрасова, весь сніг розтане, і свято, як і протягом кількох останніх років, ми зустрінемо із мокрим снігом та слабеньким морозом.

 

"А справжня зима прийде як у Пушкіна: "На третью ночь, проснувшись рано, в окно увидела Татьяна на утро побелевший двор…".

 

Тобто приблизно в середині січня", – зазначив синоптик. Максимальні морози у січні будуть до -15 градусів, а в лютому – до -20 градусів. "Загалом, ця зима буде більш сніжна, ніж попередня, а також доволі довга. Так, 23 лютого буде сипати сніг, 8 березня зранку буде гарний морозець, тобто квіти дівчатам нестимуть в обгортках. А вже після 10 березня поступово почнемо рухатися до весни. Але все одно буде холодно. Тільки в третій декаді квітня прийде тепло, а 1 травня буде навіть спекотно", – прогнозує Некрасов.

 

Крім того, якщо дивитися на криву сонячної активності, то вона спадатиме до 2018-2019 років, відповідно до того зими ставатимуть все більш холоднішими та тривалими з року в рік, проте не буде такої сльоти, як була до того, вважає синоптик.

 

Літа, за його словами, будуть нежаркими, проте врожаї очікуються шалені. "Літо 2014 року триватиме не п'ять місяців, а чотири, тобто все повернеться на свої місця, та пори року будуть за календарем: вересень, жовтень, листопад – осінь, в грудні – зима тощо. Тобто все нормалізується: гарний врожай, не спекотне й не засушливе літо, не так холодно зимою", – підсумував Некрасов.


30.09.2013 395 1
Коментарі (1)

НИК 2013.09.30, 20:49
І НІ ОДНОГО СЛОВА ПРО ЗАГАСЛИЙ ГОЛЬФСТРІМ, ТАНУЧІ ЛЬОДИ І т.п. На сонци -зміна магн. полюсів. щоби у гоїв не було паніки. Про се від спеців, на сайті ДЗВОН: http://www.za-nauku.ru//index.php?option=com_content&task=view&id=7593&Itemid=39 Л.К. Фионова. Климатический ад нового мирового порядка.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3667
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421