У гонитві за премією: ініціатива Марцінківа закінчилася для чоловіка розбірками з поліцією

До редакції АН "Фіртка" звернувся прикарпатець зі скаргою на те, що його побили патрульні, коли він намагався зберегти комунальне майно. У поліції ж запевняють, що чоловік здійснив спробу крадіжки каналізаційного люка.

Інцидент трапився 14 листопада на вулиці Стуса в Івано-Франківську.

"Приблизно о 10 год 30 хв по вул. Cтуса, працівниками УПП в Івано-Франківській області були нанесені тілесні ушкодження у вигляді забійної рани обличчя та двох губ, забійних ран грудної клітки та правої кисті при застосуванні кайданок", - говорить потерпілий Богдан.

Чоловік, за його словами, є власником міжміського маршруту "Івано-Франківськ - Городенка". Близько 10:00 год він прибув з рейсу і висадив пасажирів на залізничному вокзалі, ще декількох підвіз на вулицю Стуса.

Пан Богдан каже, що, побачивши на смітнику металевий каналізаційний люк, вирішив повідомити про це у КП "Івано-Франківськводоекотехпром", бо чув, "що мер дає премію". Щоправда, за його словами, подзвонив не на гарячу лінію, а родичу Ярославу, який працює на підприємстві.

"Між водіями на вокзалі була розмова, що мер міста пообіцяв премію за виявлення тих, хто краде люки. Під'їжджаю на Каскад, дивлюся люк стоїть припертий до паркана. Адреса Стуса,15. Там, до речі, є камера вуличного спостереження. На ній мало б бути видно, як я зупинився і ми пішли попити кави ще з одним чоловіком. Дивлюся люк. Кажу, до того чоловіка, що був зі мною - допоможи, кинемо у багажник, буде якась премія чи могорич. Підносимо до багажника, кладемо, набираю родича, який працює у водоканалі. Кажу: хресний з тебе могорич і в цю ж мить мені починають заламувати руки. Дивлюся - п'ятеро чоловік. Це було 14-го числа десь о 10.20", - розповідає Богдан.

Між чоловіком та інспекторами Муніципальної варти виник конфлікт. Обидві сторони викликали поліцейських.

"Вони до мене, давай питати, звідки я вкрав люк і куди везу. Я їм: куди везу - премію заробляю! Почалася шарпанина, тягання. Почали викликати поліцію. Правда, я з ними трохи перегарячкував. Приїхали два екіпажі поліції. Я показав техпаспорт, посвідчення водія. Все подивилися, занотували, дані переписали. Сказали, що чекають слідчо-оперативну групу. Почали мене допитувати за люк. Так, я люк грузив у багажник, але ви подивіться все відео - звідки я взяв той люк. Звернув їхню увагу на камеру відеоспостереження, а не на той уривок відео, яке зняла Муніципальна варта. Почали мене заломлювати, коліном раз у голову, раз у груди. Почалася перепалка. Протримали вони мене у наручниках десь від 10.30 до 12.00, поки не приїхала слідча. З мене зняли наручники, я відкрив автобус - слідча все оглянула", - пояснює Богдан.

Пан Богдан каже, що ще поки перебував у наручниках, то поліцейські оглянули його кишені і без його згоди "фотографували на свої телефони дані з водійських прав".

"Я ще в наручниках був, то поліцейські перевірили мої кишені, я переживав, щоб мені ще щось не підкинули. Витягнули моє посвідчення водія і сфотографували на свої мобільні телефони. Я почав казати, що вони такого не мають права робити. Кажуть, ми мусимо вас відвезти на освідчення, бо ви себе неадекватно ведете. А як я себе можу адекватно вести, коли їх п'ятеро навалилося на мене одного? Вони мене силою запхали у поліцейську машину. Є протокол, що алкогольного сп'яніння не виявлено. Після того кажу їм, якщо нічого не виявили, то відвезіть мене до автобуса і я їду на роботу. У відповідь: "Ні, ми вас не відвеземо, ми вас веземо у відділок". Привезли у відділок, приставили до мене опера. Протримали мене до 14.30.  Нічого на мене не складали, не писали, не опитували. Просто видворили з участка", - продовжує пояснювати ситуацію чоловік.

У патрульній поліції підтверджують факт виклику екіпажу на місце інциденту і не заперечують, що до чоловіка було застосовано силу, оскільки той поводився агресивно і чинив супротив поліцейським.

"Було затримано чоловіка, який здійснив крадіжку комунального майна, а саме люка. Муніципали показали відео, на якому вони знімають як двоє чоловіків несуть люк і вантажать його у рейсовий автобус. Водій рейсового автобуса повідомив, що він знайшов каналізаційний люк біля смітника і погрузив його в автобус, щоб відвезти на Водоекотехпром. Чоловік поводився агресивно, на зауваження працівників поліції не реагував, перешкоджав роботі, не давав змоги виконувати їхні законні обов'язки, внаслідок чого патрульні прийняли рішення застосувати до нього кайданки. При затриманні він чинив опір - його затримували троє поліцейських", - коментує ситуацію речник Патрульної поліції Івано-Франківської області Микола Гурак.

Поліцейський додає, що було викликано слідчо-оперативну групу, яка зняла кайданки і направила чоловіка на огляд до медзакладу.

"Ми це розглядаємо як дії, спрямовані на уникнення відповідальності. Чоловік сказав, що якщо ми зараз його відпустимо і він ще встигне на роботу, то нічого не буде казати, але якщо не встигне, то будуть проблеми. Патрульні доставили його у міський відділ поліції, де передали слідчому", - додав М.Гурак.

Наразі, за даним фактом триває слідство.

Чоловік написав заяву в обласну прокуратуру, а також на ім'я начальника Управління патрульної поліції області. Він просить провести службову перевірку щодо дій поліцейських.

До слова, нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків сказав, що готовий дати премію тому, хто затримає крадіїв комунального майна, а саме – люків та дощівок. Мова йшла не тільки про поліцейських, чи працівників муніципальної варти, але й пересічних франківців. І, схоже, що у даному випадку премію хотіли усі.

Фотогалерея


16.11.2018 4704 3
Коментарі (3)

Віталій 2018.11.19, 11:25

Зі слів речника УПП в Івано-Франківській області кожного разу випливає, що працівники УПП праві,скільки було випадків побиття працівниками УПП людей і всі факти не на користь потерпілих,таке враження, що працівники УПП БЕЗНАКАРАННІ і можуть робити,бити кого хзотять і коли хотять тому,що вони працівники поліції, керівники УПП прикривають своїх "чотирьох"місячних працівників мотивуючи ценехваткою кадрів, прокуратура спускає все на тормозах, щоб не роздувати обурення серед збідованого населення і потерпілий залишається сам на сам зі своїми проблемами.Ось вам і рекформа

Сергей 2018.11.28, 16:45

Короче, мало мужику вломили.... Не бикував би, було б все спокiйно... 

Вы все, обратите внимание, как относятся к полиции, где хоть капля уважения к представителям власти?  

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2775
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413