"Тріснута" дитяча поліклініка

 

Як вже повідомляла "Фіртка", за інформацією, отриманою у міськвиконкомі, цієї зими тріснув фундамент міської дитячої поліклініки по вул. Тичини, 4.

 

 

До речі, кудись поділися дві букви «І» у її назві на фасаді поліклініки, і зникла вивіска про назву і підпорядкування даного закладу охорони здоров’я. Про те, що тротуарна плитка на підході до закладу, у такому стані, що можна ноги поламати, мовчимо… 

 

Отож, з приводу появи тріщин у фундаменті поліклініки редакція провела своє журналістське розслідування.

 

За останні роки вулиця Тичини перетворилася на суцільний будівельний майданчик. Старі одноповерхові будинки викупають багаті забудовники. Потім їх зносять і натомість виростають нові «красені» торгові центри, переважно чорно-білі коробкоподібні потвори зі скла і бетону. Один з таких торгових центрів, (правда на відміну від сусідніх, досить пристойний на вигляд), виріс ліворуч за 30-40 метрів від будівлі дитячої поліклініки.

 

Будівництво по сусідству спричиняло чимало, м’яко кажучи, незручностей відвідувачам і працівникам цього лікувально-профілактичного закладу, особливо при завезенні і розвантаженні будівельних матеріалів з боку вулиці Панаса Мирного. Але минув час, і десь близько двох років тому, об’єкт здали в експлуатацію, і все, як то кажуть, внормувалося.

 

 

В компенсацію за користування чужою територією, постійний шум і болото на вулиці навколо, і інші негаразди, забудовник вніс на рахунок поліклініки благодійну пожертву у сумі 11 тис. грн., (при потрібних 36 тис.) для ремонту коридорів на четвертому поверсі.

 

Паралельно у той самий час «розквасили» будівництво з іншого, вже правого боку поліклініки.

 

Якщо сусідів зліва адміністрація поліклініки знала, підтримувала хоч якийсь контакт, то будівництво справа, яке розпочалось приблизно у той самий час, і триває досі, вкрите завісою таємничості. Даних забудовників ніхто, за словами представників адміністрації, ніколи не бачив.

 

 

Крім того, за нашими даними, тут вже мінялися власник, замовник і кілька разів підрядчик. Довгий час в порожнині виритого котловану стояла вода, будівництво періодично затухає і знову відновлюється.

 

А найголовніше це будівництво розміщується на віддалі 10-15 метрів від поліклініки, від його правого крила, де розміщується відділення парафінолікування…

 

 

Тепер саме настав час повернутися до тріщин у фундаменті поліклініки. За даними експертів в усіх перегородках цокольного поверху у правому його крилі, (котре прилягає до вище описаного будівництва), утворились похило - горизонтальні наскрізні тріщини, розкритгя яких у місцях найбільшого просідання основи сягає 20-25 мм, створюючи, небезпеку не тільки для персоналу і пацієнтів парафіновідділення, але й для всієї поліклініки.

 

 

 

 

 

В зв’язку з тим, що просів фундамент виникла загроза падіння двох перегородок, тому їх терміново розібрали.

 

Слід зазначити, що тріщини у фундаменті з’явилися не цієї зими, а кілька років тому. Цієї зими тріщини тільки поглибилися і перегородки могли вже впасти комусь на голову…

 

Версії причин деформації перегородок і просідання підлог існують різні. Одні спеціалісти кажуть, що просідання підлог на 30-50-80 мм виникло внаслідок підтоплення насипного та ілистого-торфянистого прошарків ґрунту «поверхневими» та «дощовими» водами, які проникають у ґрунт через, нібито щілини осілого вимощення вздовж зовнішніх стін.

 

Інші спеціалісти наголошують на тому, що до того часу, поки поруч поліклініки стояв одноповерховий будинок з городом і сараєм, ніяких проблем з «дощовими» і «іншими водами» не було, і вони якось «минали» цю споруду. Відколи ж з’явилося сусіднє будівництво, спочатку у вигляді котловану з водою, а тепер багатоповерхової споруди, то у будівлі поліклініки з’явилися проблеми. І води звідкись стали «підтікати» і фундамент «став раптом просідати», і всі згадали, що будівля побудована аж у … 1976 році. Зауважте, дала тріщину будівля, яка до цього часу не тріскала і не просідала, і яка побудована не у 1876 році, а 36 років назад. Спостережливі люди зауважили, що у деяких наших житлових будинках, 1962-1970 рр. побудови, роками у підвалі стоїть вода і вони не тріскають. А тут на цокольному поверсі, у відділенні парафінолікування, де десятиліттями лікувалися діти, і ніколи не було підтоплень, з’явилися «води, які проникають у ґрунт через, щілини осілого вимощення вздовж зовнішніх стін» і фундамент тріснув…

 

26.01.2012 р. комісія по нагляду за будівлями відмітила розширення тріщин в перегородках цокольного поверху до 30-35 мм, збільшення вигину стіни допоміжного приміщення. Вже розроблено відповідний проект щодо укріплення фундаменту, вартість, якого складає близько 400 тис., але грошей у міському бюджеті на ремонт немає. Їх можна буде знайти тільки шляхом зняття коштів з інших об’єктів будівництва чи капітального ремонту.

 

Наприклад. Може зняти гроші з міської поліклініки №2 у якій вже 10 років відсутня гаряча вода, температура в приміщеннях взимку не піднімається вище 10 градусів тепла, а цього року під час морозів були заморожені стояки холодної води і каналізаційна мережа. Чи може зняти гроші з філії даної поліклініки, з педіатричного відділення №4, (вул. В.Стуса, 2), що перебуває у жахливих санітарних умовах і де приміщення не провітрюються через те, що роками не відкриваються вікна?

 

А ми мабуть знайшли ще одне джерело можливого фінансування укріплення фундаменту поліклініки. Нам здається, що хоч колись, а все-таки забудовники мають почати нести відповідальність за свої дії. А інакше у нас будуть з’являтися нові «Крематорії» і ще не один раз тріскатимуть фундаменти поліклінік, шкіл і житлових будинків.

 

Довідка. Міська дитяча поліклініка, що по вул. Тичини, 4 працює у дві зміни і разом з шістьма своїми філіалами обслуговує близько 42 тисчі дітей і підлітків. Вона була побудована в 1976 році. У цокольному поверсі розташоване відділення грязелікування, яке нині перепрофільоване на парафінолікування.

 

 

Тетяна Суха для агенції новин «Фіртка»


12.04.2012 Тетяна Суха 2648 10
Коментарі (10)

Василь Кузьмич 2012.04.12, 12:35
Добре що приїхала Татяна Суха і написала кілька статей про проблеми Івано-Франківська. Бо немає що читати все про політику та політику.
gryc 2012.04.12, 18:27
Гроші із заб(ий)дівникиів збирати, звісно, треба. І то не малі! І в будь-якому випадку! Але то не факт, що тут вони винні.
фщек 2012.04.12, 20:58
Фото надсилати за адресою firtka.if.ua@i.ua
Ну 2012.04.13, 14:37
Звикайте потроху вже зараз. Щоб потiм рокiв через 10, коли наша краiна остаточно перетвориться на щось типу Сомалi або Зiмбабве, не дивуватись - а як так сталося? Мiська лiкарня на Мазепи теж не айс. Там купу державних грошей вiдмили на ремонтi.
Вересова 2012.04.13, 19:51
Медична галузь у Франківську взагалі занедбана. Тут тріщина, там прорвало... Жах. Чим займається влада. Що не можна плитку перед дитячою поліклінікою покласти? Йдеш після дощу з під уламків плитки порскає вода.
ЛАРА 2012.04.15, 11:42
эТО ЦЕЛАЯ СИСТЕМА ОБРАЗОВАЛАСЬ И В ЭТОМ ЕСТЬ ЧЬЯ ТО ЗАИНТЕРЕСОВАННОСТЬ иЗ ВЕРХОВ ЭТИМ ЗАНИМАТЬСЯ НИКТО НЕ БУДЕТЁ вСЯ СИСТЕМА ВЫЛОЖЕНА ПОД них мЕНЯТЬ НАДО ВСЕХ И ВСЯ
Гниль 2012.04.15, 16:56
Ну тріслуло трохи, то й що. Ще сто років простоїть. Слава Ісусу Христу.
Андрес 2012.04.17, 09:39
Наш старий-новий Франківськ перетворюється на мотлох з новими будинками. Влада не вміло розбудовує місто, забудовуючи хаотично іторичні будинки!!!! Що в Києві робиться!, то що вже говорить про обласні центри. От вам і бізнес у владі. А ми Франківці лохи бо все оце ковтаємо і чемно кивеємо головами!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А Ви журналісти!!! чому мовчите???? сором!!!!! боїтесь???? (вибачте за можливу різкість висловлювань..... наболіло)
паучок 2012.04.19, 12:33
Цікаво , а хто так щиро це описав, можливо і в цьому хтозь зацікавлений??? не думали?
паучок 2012.04.19, 12:38
Також приходиш до думки переглядаючи фото, що пані Тетяна Суха не погано по процювала , адже такі детальні фото не без того, що не просто навмання зроблені, можливо також якись інтерес????
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415