ТОП-10 незвичних традицій святкування Нового року

Прихід Нового року - чудова нагода для святкування. Його радо вітають у будь-якій точці світу. Залежно від культури, свято супроводжується різними традиціями й іноді прощання зі Старим роком відбувається в зовсім інший день у різних куточках країни.

Тож разом з Фірткою дізнаємося про новорічні традиції з різних куточків світу.


В сусідній Європі існує багато надзвичайних новорічних традицій. Іспанці мають звичку з’їдати 12 виноградинок опівночі, щоб забезпечити своє щастя та процвітання, данці розбивають тарілки біля дверей своїх друзів, що має бути доказом великої кількості друзів, а в Шотландії кульмінацією розкішного святкування Нового року є спалення човнів вікінгів в історичній частині Единбурга.


Болгарія – чхання добрий знак

У Болгарії користуються юліанським календарем, і за ним, Новий рік припадає на 14 січня. За традицією, молоді люди починають ходити по чужих домівках одразу після опівночі, бажаючи процвітання на найближчі дні. Мало того, господарів б’ють по спині гілочкою кизилу, прикрашеною сухофруктами, кукурудзою або цукерками.

Звичай називається сурвакарі, і люди, яким так зробили, повинні відплатити відповідним подарунком: цукеркою, монетою чи іншим подарунком. У Болгарії також приділяють увагу такій звичній речі, як чхання, оскільки це вважається хорошим знаком.


Німеччина – ворожіння, як на Андрея

На Новий рік німці обдаровують себе дрібничками. Щастя їм має принести конюшина, сажотрус, свиня чи галька з діркою, саме тому ці символи часто використовують для пошуку відповідних подарунків для близьких та друзів. Новорічна ніч у цій країні є специфічним еквівалентом нашого Андрея.

У цю ніч ворожать на воску, але іноді й олові. Раніше для цього використовували ... рідкий свинець, що надзвичайно небезпечно. Це вважалося символом тривалих і нерозривних стосунків. Найбільш високо цінували той, що брали зі старих церковних віконниць.


Греція – монетка у торті

У Греції Новий рік також збігається з Днем Василя. І це саме час для вручення подарунків. Діти залишають взуття на видному місці, вірячи, що Василь принесе їм подарунки, як Три мудреці в Аргентині чи Іспанії.

Напередодні Нового року греки також печуть спеціальний торт, в який ховають одну монету. Це повинно принести щастя тому, хто її знайде.

Колись ще ворожили на вині, це називалося оіномантією. Перш ніж випити його, потрібно було поглянути на бульбашки. Бурхливі мали принести багато змін чи романів, а маленькі й спокійні забезпечували здоров’я та світлі дні. Якщо вони все ж перетинаються, то треба бути обережним зі своїм здоров’ям та витратами.


А як святкують Новий рік у місцях віддалених від України?

Мексика – ритуал з валізою

У Мексиці, крім того, щоб з'їсти виноград під бій курантів, вам слід також носити червону білизну в цю одну ніч року. Вважається, що завдяки цьому ви знайдете любов свого життя в наступному році.

Ви також можете зустріти людей, які ходять по всьому будинку чи квартирі з валізою. Ритуал повинен практикувати той, хто бажає здійснити багато цікавих подорожей протягом наступних 365 днів. Будинки також повинні бути оформлені належним чином. Переважають кольори, що забезпечують достаток: червоний, жовтий, зелений та білий.


Венесуела – жовтий колір для щастя

У Венесуелі Новий рік також слід зустрічати з відповідною білизною. Однак у цій країні, надаючи Південній Америці трохи різноманітності, ви повинні одягнутись у новорічну ніч в жовтий колір.


Це для забезпечення щастя та процвітання. І тут теж не обходяться без дванадцятьох виноградинок, але іноді також пишуть листи з побажаннями, а згодом їх спалюють.  


Сінгапур – пара фруктів

У Сінгапурі, відвідуючи родичів та друзів під час свят, запасіться мандаринами або апельсинами. Кожна людина повинна бути обдарована парою фруктів.


У цій країні новий рік зустрічають ... чотири рази. У жовтні це Діпа Валі (індуїсти святкують), традиційно 1 січня, 19 січня (малайська Харі Рая), і нарешті святкують китайці.


Філіппіни – пустий гаманець

На Філіппінах дбають про те, щоб зустріти Новий рік із сім’єю. У цей день усі повинні бути разом, щоб на наступний рік ніхто не поїхав.

На столі повинно з’явитися дванадцять різних фруктів (по одному на кожен місяць), бажано круглих, щоб принести добробут і процвітання. Звідси й популярність круглих візерунків на новорічних вбраннях.

Забобонні люди стежать за тим, щоб у цей день гаманець не був порожнім, або вони струшують горщик з монетами біля свого будинку, а діти намагаються стрибнути якомога вище, щоб якомога більше вирости.Новий рік зустрічається з величезним шумом, адже він повинен прогнати всіх злих духів.


Японія - три дні святкування

З 1873 року японці святкують Новий рік за григоріанським календарем, тобто 1 січня. Раніше його святкували за китайським місячним календарем, а подекуди в Японії Новий рік досі зустрічають за в’єтнамською чи корейською традицією.

Святкування триває для японців аж три дні, адже Новий рік є для них особливою і символічною датою, він провіщає прихід «нового», дає їм шанс розпочати кращий етап у своєму житті й попрощатися з турботами та неприємностями.

У ніч з 31 грудня на 1 січня по всій Японії дзвонять дзвони буддистських храмів. У перший день січня сім’ї разом моляться біля домашніх вівтарів, приймають новорічні побажання та загадують свої.


В Японії Новий рік сприймають як виключно сімейне свято, і - на відміну від України - це не привід святкувати та розважатись. Японські сім'ї зустрічаються на урочистій вечері, що складається з традиційних новорічних страв, кожна з яких повинна символізувати виконання бажань, забуття поганих спогадів, добробуту та довголіття домочадців. 


США - публічне свято

Американці зустрічають новорічну ніч так само як українці - вони проводять її на вечірках або в клубах з друзями чи родиною, розважаючись та танцюючи.

Багато свят проходять на вулицях і площах, а одним із найпопулярніших місць у Сполучених Штатах є Таймс-сквер, одне з найжвавіших перехресть Нью-Йорка щодня, повне яскравих білбордів та великих екранів. 31 грудня там збираються тисячі натовпів, і новорічні забави транслюються в прямому ефірі по всьому світу.


Традиція святкування Нового року саме тут розпочалася в 1904 році, коли Альфред Окс, тоді власник New York Times, святкував відкриття нової будівлі газети. Через три роки, 31 грудня 1907 р., народилася традиція, яка продовжується донині.

За хвилину до опівночі зі спеціальної щогли посеред Таймс-сквер велика яскрава куля починає опускатися так, що через 60 секунд урочистого відліку вона опиняється  в самому низу. Спочатку куля була виготовлена ​​з дерева та заліза і важила близько 350 кілограмів. Сьогодні куля під назвою Велике яблуко справляє набагато більше враження. З року в рік вона розробляється з новими й новими зусиллями. Зазвичай її виготовляють з алюмінію, покривають кристалами, галогенними лампами та дзеркалами.


Бразилія - ​​багато розваг на пляжі

У Бразилії Новий рік найголосніше зустрічають на пляжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро. Щороку сюди приходять натовпи, щоб зустріти Новий рік.

Бразильці вірять, що білий колір приносить щастя і спокій, тому в новорічну ніч вони одягаються в біле з голови до ніг - тим самим гарантуючи собі процвітання в Новому році.

Традиційно, перед приходом останнього дня року, учасники Копакабани роблять пропозицію богині моря - вони запускають у море човни з подарунками й кидають білі квіти у хвилі.


Різні ритми можна почути з декількох сцен на вечірці - від традиційної самби до бразильського року.

Найочікуваніший момент - кількахвилинна демонстрація феєрверків, які вистрілюють з понтонів, що плавають за кілька сотень метрів від берега, і вибухають в океані, що ще більше посилює видовище.

Підготувала Соломія Когут


29.12.2020 Соломія Когут 12281
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413