«Точка» тримає облогу

 

 

З нашого матеріалу «Розливуха перемагає міліцію» пройшло п’ять місяців. Згадайте: Бельведерська, 6, мешканка роками продає алкоголь власного розливу, сусіди скаржаться, а міліція нічого не може вдіяти… До речі, сусіди досі обривають редакційний телефон. Погодьтеся, цікаво – що ж це за жінка така, нездоланна? Минулого разу поспілкуватися не вийшло. Тепер ідемо зі стійкими намірами: якщо й не купимо спиртного, то хоч спробуємо поговорити.


На вході – кодовані двері. Правда, відчинені. У під’їзді тихо та чис­то. Двері на першому поверсі без номерів, тому доводиться дзвонити та стукати в усі. Тихо. Згодом в одній квартирі нам таки відчиняють. Охайна жіночка середнього віку питає, кого шукаємо. «Репортер? Нічого говорити не буду!». Двері зачиняються.

 

Зважаючи на стійкі наміри, дзвонимо вдруге. Жінка знову відкриває двері, щиро дивується журналістській впертості та запрошує на кухню. Там нас зустрічає її чоловік. У квартирі чисто, затишно, по-домашньому. Робочий день, у решті квартир мешканців немає, тут є обидва. Попередню статтю читали, не кричать, не сваряться, а от розливуху, кажуть, не продають – брехня та наклеп.

 

«Колись я, правда, торгувала, відмовлятися не буду, – розповідає Марія Рипан, – бо і мама, і чоловік дуже хворіли. Якось лікарка виписала рецепт, я прийшла в аптеку, мала з собою 40 гривень. Даю рецепт, питаю: що я можу взяти на 40 гривень? А та відповідає: нічого. Пішла додому, забрала все, що мала (480 гривень) і купила половину ліків. Далі були похорони – і мами, і чоловіка, теж недешево. Потім довелося сплачувати борги. Якби не та біда, я б ніколи цим не займалася».

 

Згодом жінка знайшла собі іншого чоловіка, Юрія Процишина. А 12 лютого минулого року їх спіймали «на гарячому», 31 травня чоловіка засудили до двох років умовно. Майже рік Юрій їздить відмічатися у Богородчани, де прописаний.

 

«З того часу не торгуємо. Ну, самі подумайте, хто буде це робити, маючи умовний термін?! – каже Марія Рипан. – Проте, сусіди все одно продовжують дзвонити, міліцію викликають. Ті приходять і нічого не знаходять. Тому що нічого нема. А сусіди пишуть, бо з нами посварилися. До речі, на дрібниці».

 

За словами жінки, люди, які час від часу приходять до них, це – родичі, близькі, знайомі, але не покупці.

 

«Моєму синові скоро буде 32 роки, а я тут живу 33 роки, тож, певно, до мене може хтось прийти? – переконує Марія Рипан. – Ще мені молоко приносять. Нині двоє приходили, купили в нас колонку, бо ми поставили котел і колонки вже не треба. От зараз замовили торт, на день народження дворічної дівчинки. Бо я печу, а ще – підстригаю. Тому люди й ходять. Але сусіди, як бачать когось під нашою квартирою, то одразу починають виганяти!».

 

От скоро треба буде їхати в село, каже жінка, там теж – земля, городи, купа роботи, яка горілка? Якщо ж іноді хтось і заходить за старою звичкою, то, говорить, що відправляють порожніми, мовляв, уже нема й не буде…

 

В очі впадає каністра з водою. Питаємо: а там що? Вода з джерела біля міського озера. Кажуть, варять на тій воді. Можна напитися? Можна. Правда, вода. Крім того, в хаті повно інших пляшок з водою. Марія та Юрій говорять, що це – запас, бо чули, що можуть бути перебої. До побачення. Виходимо з квартири, так і не натрапивши на жодного клієнта.

 

Звісно, вірити на слово не збираємося. Сусіди свою думку вже виклали – далі нема куди. А міліція? Заступник начальника міського управління МВС Василь Непеляк каже, що справді 15 лютого минулого року вони порушили кримінальну справу на мешканця цієї квартири Юрія Процишина. Тоді ж вилучили шість пластикових дволіт­рових пляшок фальсифікованого спиртного напою. Справу передали до суду. Мешканець поніс покарання.

 

Але сусіди продовжують скаржитися. Відтак, міліція тримає цю адресу на контролі. «Щоб зафіксувати збут продажу, недостатньо просто зловити людину, яка там купує, – розповідає Василь Непеляк. – Маємо зафіксувати з понятими як мінімум чотири-п’ять покупців, потім оформити документи на обшук, а це може бути тиждень. Лише потім ідемо у квартиру. Тобто, не все так просто».

 

За словами Непеляка, за 2012 рік міліціонери вже опрацювали 18 таких адрес, на три з них відкрили кримінальні справи. Є там і Бельведерська, 6, більше того, є й покази людей. Єдина проблема – вже цього року під час обшуку нічого так і не знайшли.

 

Непеляк переконує: так чи інакше вони цю «точку» закриють, бо випадок набув публічності. Закриють, навіть попри те, що продавці фальсифікату стали обачніші та хитріші, алкоголь продають тільки знайомим, а чужим відмовляють…

 

Цікаво, чим закінчиться? Якщо досі таки продають, то краще би вже припиняли, бо ставки надто високі. Чи вартий той «бізнес» реального позбавлення волі?

 

Тетяна СОБОЛИК,

Репортер


23.03.2012 Тетяна СОБОЛИК 794 3
Коментарі (3)

квас 2012.03.25, 22:53
Точки були є і будуть,кришують інопланетяни,бо вони голодні як ПСИ...!хто такі?гав-гав...капец які смішні пояснення!!!!!!!!!
Микола 2012.03.26, 12:35
Америку відкрили! таких точок безліч. Ніби менти не знають! Дуже просто не поділилася, а треба було розкриття в роді такого злочину!
Ірина 2012.03.26, 21:39
По вул Макогона такі дві точки діють уже більше 15 років(це те що я бачу).Алкоголіки на вулиці постійно з самого ранку...І нічого...
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415