Супрун спростувала міфи та фейки про носіння масок

За час поширення вірусу SARS-CoV-2 народилося дуже багато міфів та фейків про маски. Начебто вони зменшують потрапляння кисню в організм, призводять до повторного вдихання вуглекислого газу (СО2), який ми видихаємо чи маски стають причиною високої концентрації СО2 в крові, що є вкрай небезпечно для здоров’я.

Про це пише ексочільниця МОЗ Уляна Супрун, інформує Фіртка.

Насправді, звичайні чи тканинні маски не перешкоджають потраплянню кисню в організм. Для здорових людей вони цілком безпечні.

Тож це не аргумент, аби нехтувати носінням масок чи виставляти з неї ніс у громадських місцях, де дотримання фізичної дистанції неможливе.

Матеріал, з якого виготовлені маски, призначений для безперешкодного вдиху та видиху. Якщо їх носити правильно, навіть протягом досить тривалого періоду часу, це не повинно спричиняти дискомфорту чи якимось чином впливати на потрапляння кисню в організм. 

Однак, є деякі докази того, що тривале використання респіраторів n-95 медиками може незначною мірою впливати на рівень кисню. Також такі респіратори не рекомендовано використовувати людям, які мають хвороби легень чи труднощі з диханням. Навіть з цим тривале носіння респіраторів не створює смертельної небезпеки, про яку йдеться у багатьох фейках.

Також не існує жодних наукових доказів того, що носіння масок або фізичне дистанціювання якось послаблюють імунну систему.

Кому і в яких ситуаціях маску можна не одягати або шукати альтернативні варіанти. 

 Люди, які мають хронічні захворювання легень (приміром, астму чи хронічне обструктивне захворювання легень) знаходяться у групі ризику мати тяжчий перебіг COVID-19. Тож для них захист від вірусу надважливий. Утім, маски можуть спричиняти труднощі з диханням, тож варто передусім надавати перевагу фізичному дистанціюванню та не виходити без нагальної потребу у місця великого скупчення людей, де дотримання дистанції неможливе. Про використання маски варто порадитися зі своїм лікарем. 

 Люди з порушенням слуху або нечуючі люди, які спілкуються жестовою мовою, а також ті люди, які з ними працюють.

Вони можуть мати труднощі у спілкуванні та розумінні одне одного саме через те, що половина обличчя, зокрема, рот закриті маскою. Тому якщо є можливість, потрібно використовувати маски з прозорими вставками. Якщо такі маски недоступні, можна розглянути інші способи покращити комунікацію — використовувати письмове спілкування чи перейти в тихіше приміщення, а також більше жестикулювати.

 Люди з порушенням розвитку нервової системи — приміром, з аутизмом чи СДУГ (синдром дефіциту уважності та гіперактивності), а також люди з психічними розладами.

Маска може спричиняти у них неприємні сенсорні переживання — через тиск резинок на вуха, неприємні відчуття у масці під час дихання, неприємний дотик матеріалу маски до обличчя.

Люди з аутизмом часто мають труднощі з налагодженням зорового контакту, тож закрита частина обличчя також стає перепоною у спілкуванні. На додачу маска приглушує голос, тож словесне спілкування також стає складнішим. 

Є низка рекомендацій як допомогти їм призвичаїтися до масок. Серед них — підбір маски з найбільш приємної тканини чи матеріалу, носіння масок протягом короткого періоду часу чи в більш спокійних та малолюдних місцях, аби було легше призвичаїтися, жування гумки чи цукерки під час носіння маски, щоб відволікти людину, можна показувати приклади (фото чи відео) інших людей в масках.

 Дітям до двох років не можна носити жодні маски, бо це небезпечно. Для старших дітей важливо подбати про правильний розмір маски та одягати її коли неможливо дотримуватися дистанції. 

 Не варто носити маску під час плавання у відкритій водоймі чи басейні. Мокра маска може утрудняти дихання. Тож під час плавання особливо важливо дотримуватися дистанції щонайменше у метри від інших людей.

Люди, які працюють в умовах, де маски можуть підвищити ризик отримати теплову травму чи спричинити небезпечні ситуації (наприклад, попадання ременів у техніку). В такому випадку варто заздалегідь обговорити умови безпеки праці. Як варіант, маски можна використовувати під час зібрань чи тісного контакту з людьми, та знімати маску, коли є можливість дотримуватися дистанції.

Використання масок є важливим, особливо у ситуаціях, коли неможливо зберігати дистанцію від інших людей. Якщо є складнощі з носінням масок, варто обов'язково вживати інших заходів (дотримання дистанції у 2 метри, ретельне миття рук та дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються) для того, аби не підхопити вірус та не наражати на небезпеку людей поруч.

Також важливо змінювати маски (якщо вона одноразова) та прати маску у гарячій воді з милом, якщо вона призначена для багаторазового використання. Не варто носити одну й ту ж саму одноразову маску тижнями, просто тримаючи її у кишені.

Ви ніколи не можете знати хто знаходиться поряд з вами в магазині, громадському транспорті чи банку. Можливо, ця людина має хронічне захворювання, яке підвищує ризик тяжко захворіти на COVID-19. Можливо, вдома вона має батьків чи інших близьких старшого віку, для яких хвороба також є дуже небезпечною.

Маємо усвідомлювати рівень відповідальності один перед одним, мати повагу та дотримуватися простих заходів, ефективність яких наразі доведено наукою. Адже безпека вас і ваших близьких залежить від цього також.


20.07.2020 6223
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410