Сучасні естетичні брекет-системи

Давно пройшли вже ті часи, коли брекети були виключно металевими прикладами для стереотипних жартів. Сучасна ортодонтія активно використовує і керамічні, і сапфірові, і навіть прозорі аналоги брекет-систем – елайнери.

Керамічні чи сапфірові брекети?

Керамічні та сапфірові брекети – сучасні естетичні брекети, які пропонуються як преміумна альтернатива брекетам металічним. Обидва ці варіанти є ефективним засобом лікування, проте вони мають і свої відмінності, про які поговоримо нижче. 

Керамічні брекети: переваги та недоліки  

Є багато причин, щоб призначити саме керамічні брекети вашому пацієнтові, у тому числі: 

  • Естетика – керамічні брекети виглядають настільки стримано, що більшість людей навіть не помітять їх присутності! Це робить керамічні брекети популярним вибором серед підлітків старшого віку(яким конче потрібно залишатися стильними та привабливими в своєму соціумі) та дорослих, які не мали можливості пройти ортодонтичне лікування в молодості;
  • Гігієнічність – теоретично, біоплівка з мікроорганізмів має гіршу адгезію до кераміки, ніж до металу, що призводить до меншого утворення зубного нальоту на брекетах та кращої гігієни порожнини рота. Ця гіпотеза була підтверджена невеликим дослідженням на 20 підлітках – “Less plaque accumulation. A small study on 20 teens found that those who had ceramic braces had significantly less long-term plaque accumulation on their teeth and brackets than those with metal braces.”, проте необхідні додаткові, розширені дослідження. Можливо, їх проведете саме Ви?
  • Сумісність з методами візуалізації – метал у складі металевих брекетів перешкоджає проведенню МРТ, що потребує зняття металевої конструкції перед томографією. Більше того, метал дуже рентгенконтрастний і може заважати отримати якісне рентгензображення. Натомість, керамічні брекети самі по собі не мають цих проблем. Зверніть, проте, увагу, якщо керамічні брекети мають металеві частини, їх також доведеться зняти;
  • Гіпоалергенність – на відміну від нікеля у металевих сплавах, що використовуються у ортодонтії, керамічні брекети не мають гаптеноподібних речовин і не викликають класичні алергічні реакції;
  • Довговічність – деякі люди вважають, що керамічні брекети не такі міцні, як металеві, і побоюються, що їх брекети тріснуть і зламаються, що вимагатиме заміни серед лікування, і припинення . Проте це не так. Хоча керамічні брекети не такі міцні, як металеві, вони досить міцні, щоб зберігати стійкість протягом усього лікування;
  • Економічність – незважаючи на те, що керамічні брекети трохи дорожчі за металеві, вони набагато економічніші, ніж прозорі елайнери, а також можуть виконувати свою роботу швидше;
  • Варіанти кольору – металеві брекети бувають двох кольорів, якщо взагалі можна вважати матово-сірий та сріблястий металік кольорами. З іншого боку, керамічні брекети доступні в різних кольорах для тих, хто хоче заявити про себе.

Водночас, як і будь-яке ортодонтичне лікування, керамічні брекети не позбавлені недоліків, серед яких:

  • Ціна – керамічні брекети, як правило, дорожчі, ніж традиційні металеві брекети, однак, якщо ви шукаєте ефективний, практично прозорий варіант ортодонтичного лікування, керамічні брекети зазвичай дешевші, ніж невидимі елайнери. 
  • Більші брекети – керамічні брекети, як правило, використовують більші брекети, ніж їх металеві альтернативи. Це частково компенсується менш очевидним зовнішнім виглядом (див. вище), проте сам факт великих брекетів може стати для деяких пацієнтів психологічною перешкодою;
  • Чутливість ясен – через більший розмір брекетів може бути складніше чистити брекети. Незважаючи на менший темп формування зубного нальоту на керамічних брекетах, його неконтрольована акумуляція може призвести до місцевих запальних реакцій – папіліту, гінгівіту та пародонтиту. Таким чином, пацієнта необхідно навчити ретельній гігієні для попередження пародонтальних ускладнень.
  • Можливе фарбування – матеріал, який використовується для створення сучасних керамічних брекетів – полікристалічна кераміка, яка не дуже активно фарбується; однак, якщо пацієнт не буде доглядати за брекетами належним чином, вони усе одно з часом втратять свій колір. Отже, необхідно регулярно чистити зуби та за можливості уникати продукти з пігментуючими властивості, як-то кава чи червоне вино. 
  • Важке зняття – керамічні брекети негнучкі, що означає, що вони з більшою ймовірністю можуть зламатися під впливом різнонаправлених сил. Більше того, зняття керамічних брекетів вимагає більшої сили в порівнянні з металевими. Уе робить зняття дискомфортною і відносно ризикованою процедурою. 
  • Вузькі клінічні показання – у той час як традиційні брекети можуть носити практично будь-хто, кому потрібно виправити свою посмішку, керамічні брекети найбільш ефективні, коли вони носяться для виправлення пацієнтів, які не мають серйозних аномалій або надмірної скупченості зубів. 

Чим сапфірові брекети краще за керамічні?

Сапфірові брекети мають і свій основний недолік – ціна, яка вища за керамічні ортодонтичні конструкції. Отже, пацієнтам треба грамотно донести ряд їх переваг по відношенню до керамічних, що нівелюють їх основні недоліки. Наприклад:

  1. По-перше, сапфірові брекети за своїми механічними властивостями наближаються до металічних і значно перевершують керамічні;
  2. Сапфірові брекети значно менше, ніж керамічні, схильні до пігментації зовнішніми барвниками;
  3. На відміну від керамічних брекетів, які мають свій власний колір, сапфірові брекети – прозорі, що дозволяє їм бути естетичними навіть у тих пацієнтів, власні зуби яких значно пігментовані; 
  4. Сапфірові брекети менше за розміром, ніж керамічні, і вони не викликають дискомфорта для м’яких тканин порожнини рота. 

Прозорі брекети 

Елайнери 

Елайнери – це прозорі капи із спеціального матеріалу, які так само, як і брекети, використовуються для ортодонтичного вирівнювання зубів. Вони використовують м'яку та постійну силу, щоб перемістити зуби в потрібне положення, не вдаючись до металевих дротів та скоб. Елайнери виготовляються індивідуально для кожного пацієнта за допомогою сучасних цифрових протоколів. Природно, елайнери мають ряд притаманних саме їм властивостей.

Видимість

Елайнери – прозорі і тонкі капи, що робить їх практично невидимими і дозволяє непомітно добитися прямої здорової посмішки. Щоб допомогти спрямувати зуби на місце, на зуби додатково одягають спеціальні пристрої, колір яких підбирають максимально ідентичний природним зубам. Таким чином, елайнери відповідають будь-якому способу життя, повністю мінімізуючи естетичні питання традиційних брекетів. 

Знімність

Приваблива властивість елайнерів – їх знімність, що дозволяє пацієнту самому знімати їх і дає відчуття певної свободи і відсутності залежності від медичного пристрою. В критично важливі моменти життя пацієнти можуть їх самостійно зняти. 

З іншого боку, у цьому випадку саме на пацієнті лежить відповідальність за ефективність лікування, адже елайнери повинні бути на своєму місці на зубному ряді щонайменше 20 годин на добу. До того ж, елайнери можна легко втратити і пошкодити – пацієнтам слід бути особливо уважними. 

Гігієнічність

Знімність елайнерів логічно призводить до їх високої гігієнічності, адже регулярне їх очищення з усіх боків виконується дуже просто і повністю попереджує розвиток шару зубного нальоту. 

Комфорт

Хоча може виникнути певний початковий дискомфорт, коли пацієнт переходить на новий набір елайнерів, загальний рівень адаптації до них знаходиться на більш високому рівні, ніж до традиційних твердих брекетів. Елайнери виготовлені з високою точністю і майже не перешкоджають фізіологічним функціям і міостатичним рефлексам порожнини рота. 

Догляд за прозорими брекетами 

Хоча елайнери є найбільш зручним варіантом довгострокового ортодонтичного лікування, є деякі рекомендації, про які потрібно пам'ятати. Лікар-ортодонт повинен дати низку рекомендацій, яких слід неухильно дотримуватись, як-то:

  • Пацієнти повинні носити елайнери щонайменше 20 годин на день для досягнення ефективних результатів.
  • Треба знімати елайнери під час чищення зубів, флосінгу або їди. Елайнер особливо не повинен знаходитися у порожнині рота, якщо споживають щось гаряче. 
  • Самі елайнери повинні регулярно очищуватися – під час чищення зубів, пацієнт повинен так само почистити і елайнери. 
  • Лікар-ортодонт повинен надати чистий бокс, у якому потрібно зберігати елайнери тоді, коли їми не користуються. 

Догляд за зубами під час носіння брекет-систем

Дискомфорт після встановлення брекетів

Дискомфорт після встановлення брекетів – це нормально. Врешті решт, організм не дуже звик до стороннього твердого тіла, яке займає вільне місце в порожнині рота. Отже, початковий період носіння брекетів буде ознаменований фізичними незручностями і вегетативними реакціями, як-то гіперсалівація. Первинна адаптація зазвичай займає 3 дні, повна адаптація (коли взагалі не відчувається присутність стороннього тіла взагалі і повністю перебудовуються міостатичні рефлекси) може продовжуватися до місяця. 

Постійний контроль у стоматолога 

Прикро, проте пацієнт ніяк не може самостійно об’єктивно оцінити прогрес лікування. Таким чином, необхідні регулярні відвідування стоматолога – в ідеалі раз у квартал – для корекції і активації брекетів та оцінки їх ефективності. 

Процедура чищення зубів з брекетами  

Визнаємо – чистити зуби з брекетами некомфортно, проте від цього нікуди не подітися. Чистити зуби усе ще необхідно (навіть більше, ніж без них). Рекомендуються м’які щітки, які вимітаючими рухами видаляють наліт у пришийковій ділянці зуба, та спеціальні йоржики для іригатори для очистки міжзубних проміжків. 

Скільки часу потрібно щоб вирівняти зуби?

Ортодонтичне лікування з брекетами може займати від одного до декілька років. Все залежить від складності існуючої клінічної ситуації та від віку пацієнта. 

Знімаємо брекети і що таке ретейнер

Нарешті настав той день, коли всі зуби успішно встали на правильні місця і клінічне завдання виконане. Проте, залежно від віку пацієнту, а також типу аномалії, в деяких випадках майже неможливо запобігти рецидивам. Таким чином, для підтримки правильності зубного ряду використовуються спеціальні апарати – ретейнери. Ретейнер – дуга, яка фіксується з орального боку зубного ряду і допомагає утримувати зуби у вірному положенні, щоб запобігти повторному утворенню ортодонтичних аномалій. 

Партнерський матеріал


28.01.2022 5652 1
Коментарі (1)

Станіслав 2022.02.20, 00:45

А нічо що на металевих брекетах лікування швидше проходить за рахунок меншої сили тертя дуги?)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413