Старі корупційні схеми у галузі лісового та мисливського господарства діють з дозволу Президента України!?

Тема статті випливає з відношення президента України до розгляду моїх звернень стосовно неефективного адміністрування законодавства та корупції у галузі мисливського господарства. Я направив через електронний кабінет урядового контактного центру біля 5 звернень, які обгрунтовано пояснюють суть справи. Всі мої звернення перенаправляють у різні Міністерства, які відмовляються вживати реальних заходів і відбуваються відписками. Тож хочу зауважити, що в Офісі Президента України сидять чиновники, які не знають куди направляти матеріали щодо корупції?

Ви, пане Президенте, просили не лаятись у фейсбуці щодо зловживань чиновників, а телефонувати до НАБУ. З цього також нічого не вийшло, хоча збитки завдано суспільним інтересам на мільйони гривень. Правда, поліція відкрила за моїми поданнями 15 кримінальних справ стосовно зловживання владою або службовим становищем службових осіб територіальних  органів Державного агентства лісових ресурсів України або керівників державних лісогосподарських підприємств, але й вони ситуації не виправили.

У моїх статтях[1] зазначаю, що з 1 січня 2015 року в Україні введена в дію норма щодо плати за користування мисливськими угіддями, але фактично ця норма не виконується, хоча в усіх європейських країнах та, навіть, у Білорусії та Росії користувачі мисливських угідь оплачують власникам земельних ділянок кошти. У Німеччині, площа якої менша, ніж України, ця сума сягає 340 млн євро. Отже, якщо б в Україні ефективно використовували земельні ресурси, то й не потрібно було б брати кредити, які необхідно повертати. Звісно, що мисливське господарство в Україні, на відміну від німецького є збитковим, але, на думку голови Івано-Франківської обласної ради, середня вартість оплати за користування мисливськими угіддями повинна становити 6-7 грн за гектар [2]. Якщо врахувати, що вже п’ять років ігнорується виконання вимог законодавства, то збитки на даний час в Україні лише по державних лісогосподарських підприємствах становлять суму у 1,6 мільярдів гривень.

Опосередковано про достовірність викладених у статті даних свідчить той факт, що в попередньо опублікованих статтях я вказую, що службовими особами Міндовкілля, ДАЛР, Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради внаслідок невиконання вимог законодавства завдаються збитки суспільним інтересам. Спростування викладених мною фактів ні у ЗМІ, ні претензій до мене особисто не було, так як і не було позовів щодо захисту їх ділової репутації. На моє переконання, для них матеріальні активи вартують більше, ніж репутація. Також на даний час жодної претензії зі сторони правоохоронних органів, які проводять розслідування кримінальних справ, не виставлялось.  

Зрозуміло, що ігнорування вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями дає свій «навар» ділкам, які гальмують виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями. Так, в руки ДБР потрапляють чиновники, які вимагають 500 тис. доларів США за вирішення питання щодо надання у користування мисливських угідь.[3] На жаль, навіть агресор  ̶  Російська Федерація, бере кошти за використання українських мисливських угідь, звісно, що у свій бюджет. Так, в окупованому Українському Криму через механізм аукціону, який відбувся 2 липня 2019 року, за понад 16 млн. російських рублів продали 4,1 тис га мисливських угідь, тобто, один гектар українських мисливських угідь вартує біля 30 доларів США. Можна спрогнозувати, якщо на даний час в Україні обліковується біля 40 млн га, то через бездіяльність службових осіб Україна не отримала до різних бюджетів понад 1 млрд. доларів США.[4] Якщо ми з гордістю заявляємо, що Україна  ̶  не Росія, то у цій ситуації російська окупаційна влада подає приклад Україні щодо ефективного використання мисливських угідь.  

На думку Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Романа Лещенка в Україні через неналежне управління земельними ресурсами незаконно вилучено 5 млн. га землі, у галузі мисливського господарства десятиліттями тіньовому використанні перебуває більш як 14 млн га мисливських угідь. До прикладу, якщо у 90-х роках площа мисливських угідь Івано-Франківської області становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на даний час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів. З мисливського господарства виведено понад 400 тис. га мисливських угідь, що становить більше третини всіх мисливських угідь області. Якщо у країнах Європи  показник площі мисливських угідь становить сягає 90% від усієї площі країни, то завдяки «старанням» українських чиновників вона вже протягом десяти років становить лише 62%, а, враховуючи набагато нижчу щільність населення ніж у Європі, повинна становити 95%. Виведення їх з тіньового використання дало б змогу  створити 2 тис. додаткових робочих місць, так як відповідно до статті 29 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря  ̶  на 5-10 тис. га мисливських угідь.

Хочу зауважити, що голова НАЗК О. Новіков вказав, що бюджет може заощадити близько 200 млрд грн за рахунок зменшення хабарів і відкатів лише у випадку схвалення Верховною Радою України  «Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки». А якщо її забракують у Верховній Раді, то органи публічного управління і дальше щороку будуть викрадати по 200 млрд грн ?

Але політика органів державного управління у галузі мисливського господарства перевершила навіть уявлення голови НАЗК О. Новікова щодо відсотків з відкатів. А відсотків апріорі немає, так як всупереч вимогам законодавства вже 5 років державний лісовий фонд віддається, за невеликим винятком, державними лісогосподарськими підприємствами приватним та комерційним структурам  відповідно до звіту взагалі безоплатно, тобто, 100 % коштів зникали та продовжують зникати невідомо куди, але не до каси державних лісогосподарських підприємств.  Хочу зауважити, що екс-міністра інфраструктури Омеляна за те, що він  видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%, звинуватили у зловживанні службовим становищем і справа знаходиться у суді. А що коли не на 20 % зменшується сума збору, а не береться взагалі, тобто зменшується на 100%?

Аудит держави показав, що через неефективність публічного управління Україна за 10 років втратила 1 трлн доларів ВВП, з яких 85 млрд доларів  ̶  через невикористання земельного потенціалу. Але українці не бажають лише отримувати інформацію про те, скільки через зловживання службовим становищем (корупцію), у них викрадають коштів. У цей складний економічний час увага зосереджена на їх соціальному захисті і на можливості знайти достойне місце праці та найменше цікавить  ̶ скільки відкрито кримінальних справ, які знаходяться у суді та інші досягнення антикорупційної політики, яку зруйнував Конституційний суд України. Але, якщо й Конституційний суд України зруйнував антикорупційну вертикаль, то до вертикалі влади він не добрався. Однозначно можна сказати, якщо б вертикаль виконавчої гілки влади мала б політичну волю в ефективному публічному управління, то й антикорупційні органи мали б менше роботи. Ключову роль у подоланні корупції повинен відіграти Президент України, який є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. З цією метою він відповідно до статті 107 Конституції України видає укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України. Тому у президентському сейфі лежить ключ (указ чи розпорядження) до вирішення питання практичної реалізації виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, їх детінізація тощо. Я погоджуюсь з автором статті «Корупція часів Зеленського: "Вова не краде", але низи "стрижуть" для себе», який стверджує: «В оточенні президента говорять, що Володимир Зеленський особисто в корупції не замішаний, але члени його команди ділять сфери впливу, а нижня ланка продовжує наживатися на корупційних схемах»[5]. Викладені матеріали лише підтверджують цю тезу, але суспільству з цього краще не стає.

[1] https://vilneslovo.com/author/oleg-protsiv/

[2] http://galtv.if.ua/video/deyaki-myslyvski-ugiddya-prykarpattya-mozhut-perejty-z-derzhavnogo-korystuvannya-u-pryvatni-struktury

[3] https://lenta.ua/ua/grupa-chinovnikiv-vstanovila-nechuvanu-sumu-habara-za-mislivski-ugiddya-16009/

[4] https://news.allcrimea.net/news/2019/7/3/v-krymu-prodali-ohotnichi-ugodya-119257/

[5] https://www.pravda.com.ua/news/2020/09/23/7267364/


25.11.2020 Олег Проців 20225 1
Коментарі (1)

Олег 2020.11.27, 20:54

Цю статтю направив в ОПУ. Пообіцяли, що розберуться

Додаю посилання на відповідь.

https://drive.google.com/file/d/1TmZOeDVTrRpDC_LPbA8bc_dLu-5U6Rwh/view?usp=sharing

Побачимо, чи Володимир Олександрович реально хоче добра суспільству.

 

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413