Спікеріада: опозиція vs влада?


Вибори виборами, а цікавинок у цьогорічній парламентаріаді попереду ще вистачатиме. З огляду на те, що Верховна Рада – «місце під сонцем» як мінімум для 450 щасливчиків.

 

Вона відіграє надзвичайно важливу роль в українській політичній системі і завжди буде одним із центрів політичного життя країни. А те, що голова ВР може виконувати функції Президента за його відсутності, це значно надає парламенту «ваги», особливо у часи латентної політичної кризи в державі. Тому боротьба за спікерство обіцяє бути цікавою, адже обиратимуть не просто голову Верховної Ради, а фактично, другу людину в країні.

 

Отож, хто і з ким блокуватиметься і які можливі тактичні схемки у сьомому українському парламенті?

 

Можна припустити, що їх буде декілька. Як мінімум, три.


Отож, розпочнемо із «Провладної схеми».

Партія регіонів, хоча і набрала найбільшу кількість депутатських мандатів, але до створення одноосібної більшості таки не дотягнула. Тому скоріш за все, вони знову запросять «до спілки» КПУ, яка завжди була їхнім союзником. І цей союз вигідний обидвом сторонам, навіть незважаючи на нещодавні заяви комуністів, що вони нібито не бажають іти до більшості. Припустимо, що це комуністи так торгуються.

 

У цій схемі є дві кандидатури на спікерство – Олександр Лавринович і Адам Мартинюк – обидва політики зі стажем, які мають немалий досвід перебування на керівних посадах у вищому законодавчому органі країни.  

 

Також, варто загадати непересічну постать Ганни Герман, яку Президент зі своєї легкої руки нещодавно відпустив у депутатське плавання. Вона теж може претендувати на віце-спікерство і додати своєю присутністю родзинки українському парламенту. Жінки ще там не керували…

 

Для такої «вузької більшості» «регіонали» можуть запропонувати комуністам кілька посад у новому складі Кабміну, на що останні готові охоче погодитися.

 

Звичайно, що від того, як буде сформовано більшість у Верховній Раді, буде залежати розподіл портфелів у майбутньому Уряді і серед голів місцевих органів виконавчої влади.

 

Не забуваймо і про опозицію, яка теж має своє бачення цих процесів. Отож, «схема опозиційна».

 

Опозиційні сили будуть представлені у парламенті ВО «Батьківщиною», «УДАРом Віталія Кличка» і ВО «Свободою». Їм теж потрібен свій спікер. Серед можливих кандидатур – Микола Томенко чи навіть Арсеній Яценюк.  Не варто виключати із списку опозиційних кандидатур і новоспеченого парламентаря Олега Тягнибока, для якого посада голови ВРУ стала б хорошим майданчиком для піару напередодні президентських виборів. Напевно мало-хто сумнівається у тому, що таких амбіцій у головного «свободівця» України немає.

 

Втім, всім вже добре відомо, яка у нас «єдина» опозиція як тільки мова заходить про кадрові питання. Тому цілком можливий варіант «лебедя, щуки і рака» під час висунення єдиного опозиційного кандидата.

 

І на самкінець – «Прагматична схема»:

Не варто забувати, що у парламенті представлені не тільки партії. Завдяки новому виборчому законодавству маємо і 225 депутатів-мажоритарників. Саме звідси і шукатимуть собі союзників як провладна частина, так і опозиція. Тому «золота карта» парламентської більшості – якраз у руках цих нардепів.

 

Деякі політичні оглядачі сватають на посаду спікера Петра Порошенка, як досить впливову особу з великим досвідом і головне – неконфліктну. Причому Порошенко міг би стати консолідуючим і компромісним варіантом.

 

Наразі також очевидно, що аж ніяк не всі самовисуванці визначилися, до кого їм приєднуватися – чи до пропрезидентської більшості чи до опозиції. Значна частина з них і надалі маневруватиме поміж провладними і опозицією, намагаючись відбутися ситуативними альянсами і стануть такими собі «маятниками».

 

Тому у провладній схемі надзвичайно важливо прихилити якомога більше «штиків» не просто у більшість, а безпосередньо до фракції ПР. І схоже, що процес почався. В ЗМІ з’явилася вже інформація про перший транш самовисуванців у фракцію ПР. Чечетов хвалиться 40 новоспеченими «тушками», а Янукович зовсім невимушено говорить про необхідність творення «коаліції широкого порядку» і обіцяє відпустити усіх своїх міністрів, хто має бажання стати законотворцем.

 

У опозиційній схемі теж не все так гладко. Як з’ясувалося, від їхньої ініціативи анулювання списків виграє Партія регіонів, оскільки відмова від мандатів не забезпечила б розпуску Верховної Ради, а тому без опозиції провладні сили змогли б за допомогою комуністів і мажоритарників просувати потрібні їй рішення (читайте також “Блиск і вбогість опозиції”). Окрім того залишається відкритим питання, яке начебто є безкомпромісним для опозиції про персональне голосування у Раді нового скликання.

 

Це ще раз підтверджує думку про те, що опозиція чи то не спроможна чи то не бажає змоделювати стратегію протидії владі. Тому опозиція може повністю дискредитувати себе до президентських виборів 2015 року, що є надзвичайно важливим для влади і дає широке поле для дій  чинному Президенту.

 

Отже, зважаючи на всю неоднозначність перебігу передвиборчої кампанії і її результатів, можна сказати, що Україна є на порозі зовсім іншої політичної реальності, ніж тієї, що була досі. Можна провести безліч аналогій із 2002-2004 роками, проте ситуація тепер зовсім інша (читайте також «Помаранчева революція: чекати повторення?”).

 

Для діючої влади зберегти теперішню ситуацію є життєво необхідним. Для опозиції життєво необхідним є пошук лідера, який зміг би повести людей за собою. Від того, чия позиція виявиться більш життєздатною, залежатиме наше із вами майбутнє.


27.11.2012 Марія Лутчин 669 5
Коментарі (5)

Валентина 2012.11.27, 15:48
Головою ВР буде хтось від більшості. Їм цього дуже треба, опозицію ніхто слухати не буде, вона сама себе слухати не буде. А на цьому фоні праві і ліві (Свобода і КПУ) будуть влаштовувати словесні перепалки і бійки. Під цей шумок поприймаються потрібні закони. Ось такі сценарії. Інших не дано.
Тяга 2001 2012.11.28, 10:47
Тягнибока у спікери, Симоненка у перші заступники, Ляшка - іншим заступником. Тоді і Камеді-клаб дивитися не треба буде - включай телевізор і смійся скільки хочеш...
Мікі 2012.11.29, 10:22
Якщо Клюєв стане головою ВР, то це буде перемога влади і не зле для опозиції.
Сюзі 2012.11.30, 14:18
Сич казав, що хоче бути спікером. Непогано було би. От сварилися би коміністи із свободою!!! Як писав колись Насалик, цирк поїхав, а клоуни лишилися...
газда 2012.12.01, 22:45
Саме так, хто куди, а клоун насралик лишивсі.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

450
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3666
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421