Що робити, коли ви заблукали в Карпатах?

 

/data/blog/72435/4c75ba68518281db0a4496b0211d19c8.jpg

 

Якщо ви заблукали в лісі, перше, що не потрібно робити – це впадати у паніку, тобто бігати лісом у різних напрямках, гублячи на сучках клаптики одягу, розсипаючи гриби та голосно волаючи про допомогу. Так можна заблукати остаточно.

   

Можна, звичайно, видертися на найвище дерево і роздивитися навколо, й нічого не побачити з причини густого лісу, ще й зламати собі якусь кінцівку при спробі злізти. Так що цього робити теж не варто.

   

Також можна пригадати уроки природознавства і визначити сторони світу за мохом, що росте на північному боці дерева, або за сонцем, що проглядає крізь верхівки. Та навряд чи ви пам’ятаєте, з якого боку ви заходили до лісу і тому визначити напрямок руху за такими порадами буде непросто.

   

Тому ми вам рекомендуємо заблукати в лісі в якому, по-перше, немає диких звірів, а по-друге – при температурі повітря вище нуля градусів і маючи з собою наші інструкції з виживання. А якщо серйозно, існують певні правила, з якими обізнані досвідчені мандрівники.

   

А оскільки розповідаємо ми про Карпати, то важливо знати, що у високогір’ях завжди є небезпека попасти в грозу під ураганний вітер швидкістю до 40-45м/сек., нерідко з сніжною крупою або мокрим снігом посеред літа. Не менш небезпечними в високогір’ї є кам’яні розсипи. Вони в дощову погоду стають слизькими і підступними. У період затяжних дощів (літньо-осінній період) струмки та потоки розбухають так, що переправитись через них назад буває не завжди можливо.

ДО ТОГО, ЯК ВИ ЗАБЛУКАЛИ В ЛІСІ

• Не ходіть в гори поодинці. Це дуже небезпечно.

• Перш за все, заздалегідь повідомте близьких або знайомих про свій маршрут. Залишіть записку з необхідною інформацією (дата, час відбуття, кількість людей, що йдуть з вами, напрямок подорожі й орієнтовний час повернення).

• Придбайте компас і мапи регіону. Зокрема, у Карпатах знадобляться топографічні карти масштабу 1:50 000 “Туристичні стежки Чорногори” та “Центральні Горгани” (можна придбати у верховинського рятувальника, директора ТІЦ “Верховина” Василя Кобилюка - +38 (096) 372-44-00).

• Заздалегідь подбайте про достатній запас їжі та питної води, медикаментів, засоби від комах, якісний ніж, сірники в герметичній упаковці, запальничку.

• Одягніть зручний одяг та взуття. Вони повинні відповідати місцевості та погодним умовам, які можуть змінитися дуже швидко. Навіть якщо на вулиці комфортні +20 за Цельсієм, ввечері все одно стає прохолодно та й дощ буває не за розкладом. Деякі речі запакуйте у целофан. Теплий одяг, що не промокає і теплі чоботи у наплічнику нехай будуть присутні завжди.

• Якщо з вами до лісу йдуть діти, одягніть їх у яскравий кольоровий одяг – він буде більш помітним під час розшуку. До речі, незважаючи на визнану зручність камуфльованого одягу, співробітники рятувальних служб рекомендують при поході в ліс навіть дорослим одягати яскравий одяг.

• Візьміть за правило: перед тим як увійти в ліс, запам’ятайте, в якій стороні знаходяться сонце, дорога, річка. Під час прогулянки запам’ятовуйте орієнтири. Щоб не заблукати – залишайте позначки. Без візуальних орієнтирів людина в лісі починає кружляти.

• Якщо ви все-таки заблукали в лісі, зберігайте спокій. Під час паніки мислити логічно неможливо.

ЯКЩО ВИ ЗАБЛУКАЛИ В ЛІСІ, ЩО РОБИТИ

• Якщо ви мандруєте з групою, необхідно залишатися на місці протягом години. Це дозволить товаришам повернутися і знайти вас.

• Маючи карту і компас, ви зможете добре орієнтуватися на місцевості, але лише в тому випадку, якщо вмієте ними користуватися. У наше століття прогресу і високих технологій незамінним помічником кожному мандрівникові може стати кишеньковий GРS – навігатор , за допомогою якого легко і швидко відшукається шлях з будь-яких глухих хащів. Але такий прилад досить дорогий і, на жаль, не всім по кишені.

• Якщо є зв’язок з оператором, у пригоді стане мобільний телефон. Набирайте номер служби порятунку МНС – 101 або 112 (безкоштовно, можна дзвонити навіть без SIM-карти). Оператор за допомогою докладної карти району, в якому ви перебуваєте, спробує вивести вас із лісу. Занотуйте собі в мобільні телефони контактні телефони гірських пошуково-рятувальних підрозділів того району, в якому ви збираєтесь подорожувати. Не зайвим буде нагадати про повністю заряджені батареї вашого мобільного улюбленця, а також запасну батарею.

• Зорієнтуватися у сторонах світу вам допоможуть звичайні механічні годинники. Скеруйте годинну стрілку на сонце – і південь буде посередині кута між нею і цифрою 1. Якщо при собі немає взагалі ніяких технологічних приладів, зорієнтуватися в лісі допоможуть деякі природні прикмети. Смола на хвойних деревах у спекотний день зазвичай виділяється з південної сторони. Мох і лишайники виростають частіше на північній стороні каменів і стовбурів дерев. Кора дерев чистіша, світліша й еластичніша з південного боку, темніша й грубіша – з північного. Великі мурашники частіше розташовуються з південного боку дерев. Гриби ростуть на північній стороні дерева, а на південній стороні, особливо в суху пору, грибів майже не буває. Необхідно перевірити ще раз отриману інформацію, зіставивши 3-4 орієнтири.

• Зупиніться та пригадайте останню прикмету, на яку ви звертали увагу (повалене дерево, зламана гілка) і спробуйте знайти до неї дорогу. При відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте “на воду” – униз за течією. Струмок виведе до річки, ріка – до людей. Якщо орієнтирів немає, заберіться на найвище дерево – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися, але так ризикувати варто тільки в тому випадку, якщо ви перебуваєте в хорошій формі;

• Досить ефективно йти на звук. Прислухайтеся. Шум автостради чутно за 1.5-3.2 км, працюючий трактор – за 3-4 км, гавкіт собак – за 2-3 км, поїзд, що їде – за 8-10 км. Дим часто вказує на людську присутність; відчувши його запах, потрібно йти проти вітру (до джерела диму). Звуки краще чути на підвищенні за відсутності вітру.

• Якщо нічого не чуєте, то слід просто вибрати напрямок і йти суворо в ту сторону, зрозуміло, обходячи болота й жереп (зарослі гірської сосни). Пересуватися потрібно так: намічайте лінійний орієнтир (високе дерево, пагорб, скеля тощо), прямуйте до нього, а потім вибирайте наступний. Якщо йти, не вибираючи орієнтир, часто спрацьовує правило «фокусу правої ноги». Справа в тому, що одна нога у будь-якого з нас дещо коротша за іншу. Відповідно, при ходьбі людину постійно заносить убік. Таким чином, в лісі вона починає «кружляти». У подібних випадках кажуть: «лісовик водить». Якщо з’ясувалося, що ви вийшли на старе місце, перепочиньте, заспокойтеся, намітьте лінійний орієнтир і рухайтеся до нього по прямій. І так від орієнтиру до орієнтиру.

• Шукайте у лісі ЛЕП, газопроводи, просіки й дороги – вони обов’язково виведуть вас до людей.



ДОДАТКОВІ ПОРАДИ:

• Остерігайтеся капканів. Їх переважно ставлять у нетрях лісу, часто з приманкою поруч.

• Не варто куштувати незнайомі плоди і ягоди, навіть надкльовані птахами – вони можуть бути отруйними.

• На гірських стежках уважно дивіться під ноги, особливо після дощу, щоб не наступити на хвіст гадюці.

• Не залазьте без страховки на скелі та кам’яні брили (гг. Шпиці, Писаний Камінь, Смотрич, Вухатий Камінь, Скелі Довбуша тощо).

• Ніколи не намагайтесь пройти зарості жерепу без чіткої стежки і не заглиблюйтесь в них більш ніж на 5-10 метрів.

   Пам‘ятайте!

   

Головний маяк – це дим! Рано чи пізно вас почнуть шукати рятувальники. Щоб вдень вас було видно з великої відстані, підкидайте в багаття сирі гілки, листя або траву.

 

У ясний безвітряний день такий дим видно неозброєним оком на відстані до 80 кілометрів. Добре помітний і чорний дим, який утворюється, коли горить гума, нафтопродукти і пластмаса.

 

За матеріалами: "Мандри Прикарпаттям


20.03.2015 2406 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

926
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1914
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2784
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3411
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3646
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6805 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3830

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5641

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6755 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7603
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2431
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4695
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5089
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

449
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

917
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1785
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3372
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

892
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1756
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3665
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3856 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5420