Слуга народу – це не просто слова, це мій світогляд, - кандидат в депутати Верховної Ради України по округу №84 Ігор Фріс

З якими принципами партія «Слуга народу» йде до Верховної Ради і  чому важливо, аби пропрезидентська фракція у парламенті набрала достатню кількість депутатів.

Про це ми поговорили з кандидатом в народні депутати України від партії «Слуга народу» по одномандатному виборчому округу №84 Ігорем Фрісом. Поряд з цим він розповів про  нюанси своєї передвиборної програми. Тож для чого самодостатній, успішній людині, одному з найкращих нотаріусів України велика політика?


  • З чим партія «Слуга народу» йде до Верховної Ради?  І чому ви особисто долучилися до цього процесу?

Всі розуміють, що в Україні потрібне повне перезавантаження влади. Зараз в нашій державі відбувається революція, але цього разу вона електоральна. Старі політичні еліти втратили вплив на свідомість людей, вони не мають довіри, адже неодноразово обіцяли і нічого не зробили. Тож однозначно, що є запит і потреба в нових обличчях, в нових ідеях, люди прагнуть руху вперед.

Цей запит присутній у всіх сферах: економіці, соціалці, політиці, інноваціях, а найбільше - у завершенні війни. Враховуючи ці всі потреби,  суспільство зуміло змінити президентську вертикаль влади. В нас є глава держави, який робить те, що пообіцяв. Він за перший місяць своєї роботи подав більшість законопроектів, які анонсував як перші кроки на посаді президента. І жоден з цих законопроектів не був винесений  в зал ВР для голосування.

Зрозуміло, що є реальний політичний конфлікт в державі. Законодавча влада категорично відмовляється співпрацювати з президентом. Тому Володимиру Зеленському для втілення сподівань українців потрібна надійна підтримка у Верховній Раді. Я своїми знаннями та досвідом разом з однодумцями зі «Слуги народу» готовий її забезпечити.

  • Як оцінюєте рішення Конституційного суду щодо розпуску Верховної Ради?

Делегітимізація ВР відбулась у зв’язку з відсутністю коаліції. Вона була давно припинена, просто ніхто не звертав на це уваги, адже була ситуативна більшість і депутати голосували як було вигідно Порошенкові. Але насправді коаліції не було ще з 2015 року. Тож Конституційний суд показав,  що це правда. Як юрист, оцінював це рішення і воно мене вмотивувало, що вибори необхідно проводити.

  • Чому люди повинні обрати до ВР саме партію «Слуга народу»?

Саме від усіх вас залежить, чи прийдемо ми туди самостійним пропрезидентським суб’єктом, який матиме можливість втілювати позитивні зміни, чи великою, але недостатньою кількістю депутатів. Нам потрібно мати у ВР хоча б 226 депутатів, аби приймати дієві закони, за яким успішно буде працювати держава.  Якщо люди дадуть нам свій мандат довіри, ми його однозначно виправдаємо.

  • Яким чином ви стали кандидатом у депутати від партії «Слуга народу»?

Потрапив до партії через електронний відбір заявок, який проводився на сайті «Слуги народу». Мене обрали як одного з експертів права, який знає як писати закони і професійно вміє це робити.

  • Ви знаний нотаріус на Прикарпатті, відомий правник в України. Але більшості в регіоні ви не знайомі. Чому серед більш впізнаваних кандидатів мають обрати саме Ігоря Фріса?

Я немедійна особа, справді нове обличчя, я це розумію. Але впевнено кажу, що я професіонал у своїй справі, я вмію писати закони. Я живу тут і нікуди не збираюся їхати. У мене народився внук, який буде жити тут, мої діти хочуть жити тут, хоча мають можливість виїхати в будь-яку країну. І я хочу, аби вони жили в успішній державі. Буду робити все від себе залежне, аби це сталося. За 20 років професійної діяльності жодної моєї нотаріальної дії не було визнано недійсною. Не був за 20 років жодного разу позбавлений права вчинення нотаріальних дій. Не маю жодної санкції з боку Мін'юсту. Ще один важливий факт – я, як нотаріус, не можу займатися підприємницькою діяльністю. Для громади я готовий професійний експерт-оцінювач модератор і виконавець ідей для розвитку!

  • Які першочергові завдання ставите перед собою на вашому окрузі – в Галицькому, Тлумацькому, Тисменицькому районах?

Мій регіон дуже цікавий, чи не найбільший в області. Рід діяльності у кожному районі інший. Аналізуючи проблеми регіону, визначив для себе основні проблеми, які треба вирішувати у нашому краї. Це брак гідно оплачуваних робочих місць, катастрофічна відсутність доріг. І, не менш важливе, питання екології. Адже суцільна рубка лісів привела до того, що в регіоні значно змінився клімат.

  • Названим проблемам не один рік. Як ви їх будете вирішувати?

Щодо доріг, то треба вкласти велику суму один раз, застосовувавши для ремонту інноваційні технології в будівництві. Спочатку будуємо магістральні дороги, по яких не можна проїхати, а потім – локальні. Забуваємо про ямковий ремонт, робимо лише капітальний з 10-річною гарантією.  Робочі місця з гідною оплатою повинен забезпечити потужний інвестор. Однак великі гроші вимагають чітких правил гри, щоб він міг вкладати в заводи, в фабрики і при цьому законодавство було сталим. Золоте правило – непорушність приватної власності. І це все має бути закріплено в законодавстві. 

  • Як діятимете у сфері екології?

Екологи стверджують, що Україна переходить в формат різко континентального клімату. Через вирубування лісів відбуваються численні паводки, вода розмиває  дороги, дамби, руйнуються мости. У зв’язку з цим ми втрачаємо родючі ґрунти. Ми повинні забезпечувати укріплення берегів та припинити суцільну вирубку лісів на законодавчому рівні. До прикладу, вирубали 100 дерев - посади 400.

  • Які основні завдання бачите перед собою, якщо станете народним депутатом України?

Сприяти виділенню коштів з державного бюджету на вирішення нагальних проблем округу –  це одне з завдань депутата, друге – чітко контролювати використання цих коштів. Третє – щомісяця звітувати перед виборцями і проводити прийоми громадян. Один з принципів партії «Слуга народу» - не втрачати зв’язок з людьми. Втім це лише 30% роботи.

Решта часу депутат Верховної Ради повинен працювати над написанням правильних, дієвих, справедливих законів. На жаль, більшість депутатів сьогодні є політиками, а не законотворці. Вони починають говорити і діяти лише перед виборами, а протягом своєї роботи займаються лобіюванням певних законопроєктів та інтересів бізнесу. І з цим треба боротися!


25.06.2019 4677 1
Коментарі (1)

ВМ 2019.06.26, 00:08

Шкода що не йде по Івано-Франківську. Я б точно за нього голосував. І не як за представника Слуги народу, а як за особистість.   Людина - яка справді на своєму місці. Знає і вміє зробити

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410