ШІСТЬ ПИТАНЬ Ігору Макаруку

 

 

Напередодні вступної кампанії кореспондент «Фіртки» задав традиційні ШІСТЬ ПИТАНЬ директору Івано-Франківського муніципального коледжу, кандидату політичних наук, Ігору Макаруку.

 

–       Пане Ігоре, ваш коледж є відносно молодим навчальним закладом, як загалом ви можете охарактеризувати Івано-Франківський муніципальний коледж?

 

–       Дійсно, ми молодий заклад. Івано-Франківський муніципальний коледж засновано в 2008 році. Минулого року ми вперше  провели набір студентів, таким чином,  коледж  розпочав свою освітню діяльність в 2010 році.

Провадження освітньої діяльності в  Івано-Франківському муніципальному коледжі здійснюється відповідно до ліцензії  Міністерства освіти і науки України.

Як кожна молода організація ми не обтяжені жодним негативом. Якраз своєю фактичною молодістю, сучасними формами стратегічного планування, певною агресивністю (в хорошому сенсі), які опираються на досвід наших викладачів ми і є цікаві для наших молодих людей, які прагнуть здобути освіту сучасного європейського рівня…

 

 

–       Ви кажете про досвід викладачів, якось можна це конкретизувати?

 

–       В нашому коледжі працюють висококваліфіковані працівники: викладачі вищої категорії, старші викладачі, кандидати наук.

Викладачами загальноосвітніх дисциплін розроблено навчально-методичне забезпечення для всіх видів аудиторних занять та самостійної роботи студента. З усіх дисциплін розроблено робочі програми, тексти лекцій, завдання для практичних та лабораторних робіт. Все на найвищому сучасному рівні.

З таким колективом можна ставити найвищі завдання. Знаєте, в такому етапі – фактично закладенні традицій закладу, нашому колективу, що складається з досвідчених викладачів, працювати надзвичайно цікаво. Ми маємо досвід і бажання творити заклад освіти принципово нового рівня. В цьому ми сподіваємося на підтримку наших студентів.

 

 

–       А кого саме готує ваш коледж?

 

–       Івано-Франківський муніципальний коледж здійснює підготовку молодших спеціалістів на базі базової загальної середньої освіти за спеціальностями  “Туристичне обслуговування” (3,5 роки), “Маркетингова діяльність”(3 роки) та “Організація виробництва” (3.5 роки). Отже ми готуємо фахівців, які є надзвичайно актуальними і витребуваними на сучасному ринку праці.

З усіх зазначених спеціальностей розроблено та в установленому порядку  погоджено навчальні плани і варіативні частини освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-професійних програм.

До речі, відповідно до угоди між коледжем та виконкомом Івано-Франківської міської ради 20% від фактичного набору (діти сироти, напівсироти, з багатодітних та малозабезпечених сімей)  навчаються безкоштовно.

 

 

–       У «молодих» закладів як правило є проблеми з матеріальною базою, обладнанням… Як у вас з цим справи?

 

–       Відповідно до договору оренди, укладеного між Івано-Франківським муніципальним коледжем  та Івано-Франківською міською радою, коледжу передано в користування приміщення загальною площею 4221 кв.м., з них навчальні приміщення – 1717 кв.м.

Коледж має у користуванні  аудиторні приміщення, приміщення для адміністрації, змонтовано обладнання лабораторії інформатики та комп’ютерної техніки, підключена мережа Інтернету, функціонує кабінет системи відео конференції. Є також  спортивна  та актова зала,   медпункт.   

У користуванні студентів коледжу є бібліотека. Бібліотечний фонд Івано-Франківського муніципального коледжу становить 10.7 тис. примірників. Читальний зал коледжу розрахований на 28 посадкових місць. В бібліотеці коледжу є підручники та посібники як  із загальноосвітнього циклу предметів так і з дисциплін профільного спрямування. В бібліотеці є художня література для забезпечення чинних навчальних програм з української та світової літератури, художня література, а також література універсального змісту (довідники та словники  перекладні, тлумачні, орфографічні).

 

 

–       Ви казали про розвиток і стратегію розвитку коледжу. В чому полягають головні тези таких програм?

 

–        Тільки декілька шляхів та перспектив нашого розвитку. Планується створення спортивних секцій з ігрових видів спорту та інших гуртків.

Ми також будемо організовувати наукові дослідження викладачами коледжу (написання статей, участь у роботі  науково-практичних конференцій, навчання в аспірантурі тощо).

Ще одним важливим напрямом роботи коледжу є і буде в цій царині подальший активний розвиток - пошукова робота студента (участь в роботі предметних гуртків, дослідження суб’єктів господарювання під час виробничої та технологічної практики, розробка і тому подібне).

Планується створення веб-сторінок викладачів, видання методичних розробок, комп’ютеризація бібліотеки та ін.

Ми, безперечно, будемо йти в ногу з часом і використовувати найновіші досягнення в інформаційно-навчальних технологіях, адже ми готуємо фахівців ХХІ-го століття – з широким кругозором, з вміннями аналізувати та синтезувати знання, з адаптивним типом мислення, здатністю навчатися та сприймати нове…

Крім того ми ставимо завдання навчити нашого випускника працювати в команді, дбаємо не тільки про вузьке "навчання фахівця", а й про формування цілісної та гармонійної, духовно багатої особистості.

 

 

–       А яким чином ваші випускники зможуть продовжити навчання, скажімо в університетах?

 

–       Випускники коледжу після завершення навчання і отримання диплому молодшого спеціаліста можуть продовжити навчання  у вузах 3-4-го  рівня акредитації.

Вони будуть мати можливість поступати на навчання у ВУЗи на навчання   без Зовнішнього Незалежного Оцінювання (так званих тестів) на 2 або 3 курс вузу, залежно від обраної спеціальності.

Хочу запросити випускників 9-х класів загальноосвітніх шкіл. Наша адреса: вул. Г.Хоткевича, 56 (в приміщенні ЗОШ  № 19), телефони 0342-72-13-73, 0342-72-13-63.


16.05.2011 1293 6
Коментарі (6)

Попус 2011.05.17, 01:12
Добре, що в епоху табачників люди ще щось роблять в освіті. Треба підтримувати.
Ivan 2011.05.17, 18:06
Перший раз чую про цей коледж.. Однак пропоновані спеціальності потрібні на ринку праці.. плюс це чи не єдина можливість обійти незалежне тестування на шляху до вищої освіти :)
Роман 2011.05.17, 18:17
Якщо правда, що цей коледж навчає безкоштовно дітей із бідних сімей - то це супер. За такими закладами майбутнє!!
Іванна 2011.05.18, 21:54
Чи є місце, в цьому коледжі, для моєї дитини?
Міністр 2011.05.18, 22:03
І для внуків також
Петро 2011.07.10, 21:19
Моя сестра там навчається, каже що задоволена
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1908
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3641
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6800 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415