Сила березовиці

 

/data/blog/50057/527435eb1aaff8d6f0e5c1a41881b31d.jpg

 

Сто літрів березового соку щосезону заготовляє для своєї родини мешканець підміського села Старий Лисець Василь Белей.

 

Увесь сезон - від перших березневих відлиг і майже до початку травня - сам п'є березовець, як з діда-прадіда в селі називають цей сік. І рекомендує його за цілющі властивості недужим - до пана Василя приїздять з Франківська ті, хто прагне такої особливої весняної терапії. На додачу до соку отримують список давніх рецептів, як зберігати і консервувати березовицю, щоби вона залишалася максимально корисною. Про особливості сокотерапії дізнавався і кореспондент «ГК».

 

Березовий сад

«Сік беруть до розпускання бруньок», - повчає чоловік, озброєний молотком та десятком пластикових каністр. Василь Белей вирушає в ліс за здобиччю. У невеличкий березовий гайок на узліссі перед Посіччю, на кордоні колишнього танкового полігону і легендарного Чорного лісу. Берези поять чоловіка щовесни вже більше двадцяти років. Він уже настільки зжився з деревами, що дбає про молоді саджанці і, за його словами, вирощує сам собі березовий сад.

Точно визначити період виділення березового соку важко, тому що він залежить від погодних умов, розповідає пан Василь. Тому кожен сезон - унікальний. Наприклад, цього року під час першої відлиги на початку березня сік вже почав текти, а коли раптом несподівано вдарив мороз, то він завмер. Зазвичай сокорух слабшає на кілька днів і під час приморозків. Щоб визначити початок руху соку, достатньо вийти в ліс і зробити тонким шилом укол в гілку на березі завтовшки як рука: якщо сік пішов, то в точці проколу тут же виступить крапля соку - от тоді вже можна братися до збирання. «Збирати сік припиняють, коли розпускається листя, щоби не нашкодити дереву - інакше воно загине», - ще раз підкреслює заготівельник.

Найкращим часом для збирання березового соку, відкриває професійні секрети пан Василь, є проміжок між 10 і 15 годинами, коли він тече найсильніше. Сік добувають з дерев, діаметр яких не менше 20-25 см. У молодому деревці роблять лише один отвір, щоби не знесилити його. Якщо ж береза завтовшки 40 см і більше, то можна з різних сторін дерева і на різній висоті зробити три-чотири отвори. «Я беру з дерева три літри соку на добу, не більше, - продовжує Василь Белей. - Доросле дерево з добре розвинутою кроною може дати за добу й близько семи літрів, але я не зловживаю - з таких зціджую п'ять». Пан Василь наголошує, що взагалі-то у молодих дерев до п'яти років сік брати не рекомендується - «треба, щоби берези в силу ввійшли». Власне таке любовне й бережливе ставлення до беріз, які поять і годують, бо ж і заробіток у сезон дають, Василеві Белею прищепив його дідо - той так само спеціалізувався на добуванні березовиці і ще до війни носив сік панюнцям до міста. Ті знали його не тільки пити, але й вмивати ним свої делікатні личка - свіжий березовий сік начебто омолоджував шкіру. «Подивитеся на мою жінку, яка теж таке робить, - от молоденька...» - підморгує чоловік років шістдесяти з хвостиком.

Майже пігулка

Після того, як збір березового соку закінчено, треба подбати про саме дерево і туго забити отвори-«рани» дерев'яними коликами - зробити своєрідні «корки» та обмазати воском або садовим варом. Це потрібно для того, щоби в стовбур не потрапили бактерії, які можуть призвести до хвороб і загибелі дерева. За делікатність у поводженні береза віддячує десятками років заготівлі цілющої березовиці.

Про те, що сік березовий помічний від багатьох недуг, пан Василь уже знає не гірше від дільничного терапевта чи сімейного лікаря. Чоловік читає спеціалізовану літературу і вивчає саме цей напрям народної медицини. Спочатку практикує на собі та в родині, тоді може давати рекомендації. Знає, що в березовому соці містяться більше десяти органічних кислот, ефірні олії та вітаміни. Також 1-4% глюкози і багато мінеральних речовин - калій, натрій, кальцій, магній, марганець, залізо, кремній, мідь, фосфор. Майже вітамінна пігулка.

Медичні дослідження показали, що прийом хоч би однієї склянки березового соку на день протягом двох-трьох тижнів допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези. З точки зору фітотерапії березовий сік - один з найкращих природних засобів для поліпшення обміну речовин. Жінки, увага: спалює жир! Незважаючи на те, що березовий сік на смак мало відрізняється від води, він чудово бродить і позитивно впливає на роботу шлунку. Його рекомендують також при хворобах крові, суглобів, шкіри, а також при ангіні, бронхіті, пневмонії та інших захворюваннях органів дихання.

Є дані, що вживання березового соку сприяє розщепленню каменів у сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, видаляє з організму токсини та інші шкідливі речовини при заразних хворобах. Корисно пити сік при виразці шлунку, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженій кислотності шлунку, радикуліті, ревматизмі, артриті, туберкульозі, цинзі. Березовий сік підвищує опірність організму до простудних, інфекційних і алергічних захворювань. Вважається, що соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вуграх, для зволоження і очищення сухої шкіри.

А ще - мити волосся для посилення його росту (ту ж властивість має настій березового листя).

Однак багато соку не можна пити тим, у кого є камінці в нирках, а саме оксалати, оскільки напій має сечогінну дію, він може проштовхнути оксалат у сечовивідні шляхи. Хворий відчує різкий сильний біль, кількість сечі зменшиться, і в ній з'явиться кров. Тому терапію березовим соком всім тим, у кого є хронічні захворювання, варто практикувати під наглядом лікаря. «Повноцінні лікувальні властивості має тільки свіжий сік берези, добутий у період ранньої весни», - зауважує Василь Белей. І додає, що в холодному місці він може зберігатися в природному стані не більше двох діб, інакше скисає і набуває шкідливих властивостей.

Дідівські заготівлі

Рецепти, як зберігати березовий сік, щоби він мінімально втрачав корисні речовини, пан Василь зберіг від діда та апробував сам. Найбільше любить квас із березовця. Щоби приготувати квас, треба нагріти березовий сік до ледь теплого, додати на трилітрову банку 15-20 г дріжджів, пригоршню митих родзинок і трохи лимонних шкірок. Після цього банку щільно закрити і залишити в темному прохолодному місці на 1-2 тижні.

Інший варіант отримати квас: до 10 л березового соку додають сік чотирьох лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду, родзинки. Розливають у пляшки і тримають один-два тижні також у темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберігати все літо.

Ідеально, коли березовий сік бродить у дерев'яних посудинах, в діжках, з додаванням меду - колись це був традиційний слабоалкогольний напій на застіллях. «До березового соку можна додати сік журавлини і так законсервувати - пастеризацією, щоби не втратити вітаміни, - резюмує спец із заготівель. - Можна настояти березовець на травах (чебрецю, ромашці, кмині, квітках липи, плодах шипшини) - витримати в банці, прикритій марлею, приблизно два тижні. Можна додати до соку настій м'яти, меліси, соснової хвої, сік вишні, яблук, смородини». Здоров'я такий березовець додає, твердить Василь Белей, аж ну! Особливо чоловікам - на загальну силу.

 

Наталія КУШНІРЕНКО

 

До теми

Березовий сік: рецепти

Сік консервований. Залити сік в емальований посуд або каструлю з нержавіючої сталі і нагріти до 80-90°С, розлити в слоїки, накрити простерилізованими кришками. Можна за смаком додати трохи цукру. Потім на дно каструлі кладуть тканину, виставляють слоїки і ще кип'ятять п'ять хвилин на малому вогні. Можна температуру соку збільшити до 90°С і витримати десять хвилин, після чого розлити по банках і одразу закатати. Безперечно, в цьому разі сік збідніє на вітаміни, але все одно корисних речовин буде чимало.

Березовець із хвоєю. Беруть свіжі річні пагони соснової хвої. Добре промивають, ошпарюють окропом, щоб змити восковий наліт, і ще раз промивають спочатку гарячою, а потім холодною водою. В посудину на 50 л кладуть 2,5-3 кг такої хвої. Свіжий березовий сік проціджують, підігрівають до 80°С і заливають ним хвою доверху. Настоюють сік із хвоєю 6-7 годин. Потім його зливають, проціджують, додають 5% цукру і 0,1-0,2% лимонної кислоти. Розливають сік у слоїки і після закупорювання стерилізованими кришками пастеризують при 90-95°С 25 хвилин.

Сік на м'яті. На 50 л соку беруть 70-100 г сухої м'яти, заливають її соком і настоюють 5-6 годин. Консервують так само, як березовий сік з хвоєю. Дуже смачний і корисний березовий сік з медом, відваром шипшини, глоду, меліси.

Березовець житній. Сік наливають у бутель і ставлять у темне місце. Через 2-3 дні він трохи підкисне. Додають до нього підсмажені ячмінні зерна або житні сухарі (на 5 л соку - 30 г сухарів). Настоюють добу і проціджують.

Березовий сидр. 12 л березового соку змішати з 2,5 л вина, додати 3,2 кг цукру і 4 дрібно нарізаних лимони. Каструлю щільно закрити і поставити в холодне місце на 2 місяці. Процідити, розлити в пляшки, закупорити і витримати 2 тижні.

Крюшон. Змішують по 0,5 л березового соку та сухого білого вина, 0,5 склянки цукру і ставлять у холодильник на 2-3 години. Подаючи до столу, додають мінеральної води.

Коктейль. 3 склянки соку, 6 столових ложок будь-якого ягідного сиропу і 150 г фруктового морозива збивають у міксері. Подаючи до столу, зверху кладуть ще морозиво.

 

Галицький кореспондент


31.03.2014 2382 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1908
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3641
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6800 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415