Що робити, якщо Вас вкусила комаха: поради лікаря (частина друга)

Літом, коли люди виїжджають відпочивати на природу, завжди є ризик стати жертвою укусів різноманітних комах. Декотрі укуси проходять швидко, а із вкрай важкими укусами потрібно звертатися до лікарів.

Тому рекомендую читачам ознайомитися із 12 видами найпоширеніших укусів, яких ви можете зазнати, перебуваючи на прогулянці в місті або за кордоном в екзотичній відпустці.


В попередній статті ми висвітлили, до чого можуть привести укуси комарів, мурах, павуків і н., та як з цим боротися. Сьогодні поговоримо про наступні шість найпоширеніших видів укусів комах, які можна одержати, перебуваючи на природі чи дома.

 Оса

Укус оси дуже болючий. У його місці відчувається печіння, саме місце укусу розпухає і стає червоного кольору. Іноді укус оси викликає головний біль, високу температуру і висип по тілу.

Лікуємо укуси ос:

Часниковий сік. Якщо вас або вашу дитину вкусила оса, насамперед потрібно витягти з ранки жало. Потім змастіть шкіру соком свіжого часнику або прикладіть часникову кашку.

Якщо жало дістати не вдалося, ранка почала гноїтися і з'явилося запалення, кашку часнику змішайте з медом у рівних частинах, змастіть ранку, накладіть пов'язку. Процедуру потрібно повторювати 2 рази на день.

Листя капусти і лопуха. Ефективний народний засіб лікування від укусу комах - капустяний лист. Зріжте у нього потовщену частину і опустіть лист в окріп всього на одну хвилину, щоб він прогрівся і пом'якшав. Після цього прикладіть його на укус.

Для більшого ефекту змастіть одну сторону листа медом і цією стороною покладіть на хворе місце. Компрес обмотайте бинтом, а зверху оберніть теплою пов'язкою. Тримати компрес потрібно всю ніч. На ранок біль пройде. Якщо набряк і ущільнення залишилися, повторіть процедуру.

Як правило досить двох процедур, щоб з місця укусу вийшов гній і спав набряк. Замість капустяного листа можна використовувати лопух. Його лікувальні властивості не менш ефективні.

Як бачите, в народі досить засобів для лікування укусів комах. І вони, як показує практика, набагато ефективніші розрекламованих «чудо» -бальзамів. Та й набагато дешевше! Так що тут вибір за вами.

На останок дам Вам кілька порад, як можна уникнути нападу маленьких шкідників:

Збираючись на природу, віддайте перевагу світлому одягу.

Намагайтеся не користуватися парфумами, лосьйоном після гоління і будь-якими іншими ароматами, щоб полосата комаха не переплутала вас з квіткою.

Порадьтеся з лікарем і, якщо необхідно, збільште споживання цинку. Комах привертає до людей, у яких нестача цинку.

Перш ніж вийти на вулицю, нанесіть вазелінове масло на оголені ділянки тіла.

Бджола

Вжаливши, бджола помирає. Це відбувається тому, що разом з жалом вона залишає свій травний тракт. Тому укус бджоли розпізнати досить просто. Слід терміново видалити жало, щоб отрута не потрапила до кровотоку.

Бджолиний укус стоїть на другому місці серед причин анафілаксії. Якщо у вас виникла задишка, знизився тиск, порушилося дихання - викличте швидку допомогу.

Заходи щодо надання першої допомоги:

Найчастіше, дорослі знають про те, як їх організм реагує на бджолиний укус. З дитиною ситуація має невідомий результат. У будь-якому випадку, первинні дії повинні бути проведені швидко. Від цього залежить ступінь поширення отруйних речовин по крові потерпілого.

Негайно позбутися жала. Краще це робити стерильним пінцетом або чистими продезінфікованими руками. Важливо, щоб під шкірою не залишилося його залишків. В іншому випадку, і якщо в рану потрапив бруд, запалення неминуче.

Чисту тканину або марлю просочити нашатирним або етиловим спиртом, оцтом, розчином соди або марганцівки. Прикласти до рани. Тримати якомога довше, можливе повторення. Це мінімізує больові відчуття, дезінфікує і пригальмовує розвиток набряку.

Можна промити пошкоджену ділянку тіла милом (краще підійде господарське 72%) і прикласти лід.

В іншому випадку негайне звернення до лікаря чи виклик «швидкої».

Шершень

Комаха проколює шкіру як бджола, однак, жало не залишає в рані. Місце укусу розпухає, червоніє, з'являється гострий біль. Серед симптомів укусу шершня: прискорений пульс, нудота, блювота, холодні кінцівки, синюватий відтінок губ, вух і шиї. Не виключена втрата свідомості. Маленькі діти і дорослі з ослабленим імунітетом дуже болісно переносять укус шершня. При появі відповідних симптомів слід терміново звернутися до лікаря.

Надання першої допомоги.

У разі укусу шершня необхідно здійснити ряд заходів, які допоможуть позбутися від негативних наслідків. наприклад:

Забрати потерпілого від цього місця, де шершень здійснював атаку, посадити в зручну позу, розстебнути комір і послабити ремінь на штанах.

Шершень жало не залишає, тому шукати його не слід.

Якщо ж шершень був убитий під час укусу, то в ранці можуть залишитися фрагменти жала. У такому випадку його потрібно акуратно витягнути найдоступнішим способом, знезаражуючи як інструмент, так і саму ранку.

Уражену ділянку необхідно обробити антибактеріальним засобом, на кшталт слабо-рожевого розчину марганцівки.

Протерти місце укусу будь-яким розчином на спирту. Це може бути горілка, самогон, одеколон, туалетна вода або медичний спирт.

Після цього, до місця укусу прикладається лід або щось холодне.

Потерпілий повинен випити антигістамінний засіб (цетрин, супрастин, діазолін), щоб уникнути прояву алергічних реакцій.

У разі прояву сильної алергічної реакції, негайно відвезти потерпілого до лікарні або викликати «швидку».

Як правильно обробити місце укусу:

Всі рухи повинні бути чіткими, але легкими, без натискання на місце укусу.

Засіб для обробки слід наносити акуратно, легкими рухами.

Ні в якому разі не можна видавлювати отруту, так як в точці укусу її вже немає.

Перед обробкою необхідно ретельно вимити руки з милом, щоб не інфікувати рану.

Чого робити неприпустимо:

Натискати на місце укусу.

Розтирати уражену ділянку.

Припікати рану.

Прогрівати опухлу ділянку.

Обробляти йодом або зеленкою.

На замітку! У будь-якому випадку буде потрібно таблетка від алергії. Якщо це трапилося на природі і ні у кого не виявилося таблетки від алергії, а потерпілому досить погано, то його швидко доведеться везти в довколишню лікарню або спробувати викликати «швидку». Тому, вирушаючи за місто на пікнік, необхідно завжди брати з собою антигістамінні препарати, а так само дезінфікуючі рідини.

Блоха

Укуси цих комах найчастіше спостерігаються на ногах. Блоха може кусати неодноразово. Укуси мають вигляд маленьких червоних крапочок. Якщо їх розчісувати, вони довго заживають, і на місці укусів довго залишаються темні плями.

Розпізнавання блошиного укусу

У його центрі буде видно два проколу, що допоможе відрізнити його від ураження іншими комахами. Це також говорить про те, що в цьому випадку людина має справу не з алергічною реакцією. Ураження блохами людина відчуває відразу, оскільки воно викликає біль. Пов'язано це з тим, що паразит не вводить в рану анестезуючу речовину, а впорскує фермент, який не дозволяє крові згортатися. Цей фермент і викликає свербіж і набряк.

Перша допомога

Першим неприємним симптомом при ураженні блохами є сильне свербіння, від якого страждають і діти, і дорослі. Тому укуси блохами людини вимагають  лікування, перш за все, засобами по дезінфекції рани, зняття болю, набряку та зуду.

Спочатку уражене місце промивають мильною водою, споліскують і витирають насухо, потім наносять антисептик (зеленку, йод, спирт та інше). При цьому гарячу воду не рекомендується використовувати, так як це викличе сильне свербіння.

Для зняття набряку рану протирають оцтом, розведеним водою у співвідношенні 1: 1 або розчином лимонної кислоти.

Воші

Найчастіше ці паразитуючі комахи живуть на голові, але існують види, що облюбували для себе інші волосисті частинах тіла. Укус викликає сильне свербіння і залишає маленьку червону крапку.

Перша допомога при укусах.

Особливість вошивості в тому, що навіть після виведення паразитів ще деякий час може зберігатися свербіж, який призводить до нервових розладів, безсоння.

Для лікування зуду застосовують народні методи і аптечні препарати.

Місце укусів обробляють милом і змивають теплою водою.

Уражені місця змащують горілкою або спиртом, розведеними з водою 1: 1. Таким чином, укуси знезаражуються і інфекція не проникає в глибокі шари дерми.

Спеціально для зняття зуду, в тому числі і того, який викликаний укусами комах, застосовується одна з мазей - Фенистил або Псило-бальзам.

Засіб наносять на сверблячі ділянки 2-4 рази на день. За призначенням лікаря місцеве лікування можна поєднувати з прийомом антигістамінних препаратів всередину.

Якщо сверблячка не знімається цими методами, то пацієнту знадобиться госпіталізація в стаціонар. Протиалергічні препарати в цьому випадку вводять за допомогою внутрішньовенних вливань.

Клоп

Укуси масові, щільні - знаходяться один біля одного і згруповані. Постільні клопи кусають як би по одній лінії. Число укусів одного клопа - від 3 до 5 проколів шкіри з почервонінням через проміжки в 2-4 сантиметри.

Як і чим лікувати?

Для того щоб позбутися від сверблячки і пошкоджень на шкірі, можна скористатися як народними засобами, так і спеціалізованими медичними кремами або мазями. Як лікувати укуси клопів? Спочатку потрібно промити уражене  місце прохолодною водою з милом або содовим розчином. Це трохи зніме свербіж. Після цього можна прикласти кубик льоду, протерти шкіру соком петрушки або картоплі. Далі розповім, які можна застосовувати ліки від укусів клопів.

Увага! Добре допомагає нашатирний спирт, мазь від укусів клопів «Феністил» або крем «Рятувальник». Останні два засоби від укусів клопів також будуть діяти як антиалерген.

Як позбутися від свербежу?

Найкраще помазати уражені місця маззю «Афлодерм» або бальзамом «Зірочка». У разі сильної алергічної реакції можна застосовувати антигістамінні засоби - «Діазолін», «Димедрол», «Супрастин», «Тавегіл». Однак перед їх застосуванням найкраще отримати консультацію лікаря-фахівця.

Наостанок хочу побажати, щоб літні канікули обійшлися Вам без «сюрпризів»!

Тарас Боднар – лікар-дерматовенеролог медичного центру «Оксфорд Медікал»
вул. Василіянок 1, вул. Незалежності 93а, тел.: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299


08.07.2019 10703
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6745 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5082
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

910
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1780
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413