Сенсаційне відкриття: померлі в раю дихають вуглекислим газом

Чи існує, крім видимого всім нам матеріального світу, якийсь інший? Той, у якому живуть душі? Або навіть сам Господь, царство якого "не від світу цього"? А рай? Він де? Здоровий глузд підказує: немає жодних шансів відповісти на ці питання.

Однак вчені, на диво, дотримуються іншої думки. Вважають, що можливість розібратися є. І надають її люди, що пережили клінічну смерть. Тобто «воскреслі».

Особливо з числа тих, які вірять, що побували на тому світі, а повернувшись, згадують побачене. Близький до смертниого досвід (NDЕ - в англійському скороченні) - так називається цей феномен.

 

Майже всі вмираючі бачать тунель і яскраве світло в його кінці

Рівно 10 років тому медики - голландський кардіолог Пім Ван Ломмель і його британський колега Крістофер Френч з лондонського центру вивчення аномальних психічних явищ - зробили перше масштабне і серйозне дослідження цього NDЕ за участю 344 сердечників, що відправилися в «потойбічні тури» з 10 лікарень. Результати вразили громадськість.

Особливо атеїстів. Медики зізналися: їм не вдалося знайти переконливих доказів того, що загробного світу немає. І за їхніми даними, тимчасово мертві пацієнти дійсно "підходили до його брами".

 

Аж ніяк не дива реанімації

З тих пір по стопах першопрохідців пройшли сотні стурбованих матеріалістів, які не бажають вірити в безсмертя душі. Мета у них була одна - довести, що «той світ» взагалі і рай зокрема знаходяться всередині людини. І це не реальні місця, а щось, що відбувається з вмираючими свідомістю.

Іншими словами, мозок - ось вмістилище і раю, і душі, і всяких надприродних видінь. Коротше, різноманітних галюцинацій.

"Більшість людей впевнені, що численні історії, пов'язані з навколосмертними баченнями, стали розповсюджуватися лише в ХХ столітті завдяки успіхам реанімації, - говорить Кевін Нельсон, нейрофізіолог з університету Кентуккі (Лексінгтон, США). - Дійсно, з'явилися дефібрилятори, лікарі освоїли уколи у серцевий м'яз, прямий масаж серця. І тих, хто переніс клінічну смерть і, побувавши на тому світі, повернувся, набралося сотні тисяч. А то й мільйони".

 

Реанімація примножує число людей, що повернулися з того світу

"Але насправді, - продовжує вчений, - письмовими свідченнями про NDE вже більше 2000 років. Значить, повинен бути якийсь біологічний механізм, завдяки якому люди століттями стикаються з одними і тими ж явищами". 

За 10 років медики переконалися: NDЕ - медичний факт. У цьому - стовідсоткова впевненість. Сотні тисяч людей не можуть настільки переконливо брехати. З приводу ж "механізму" NDЕ єдиної думки до цих пір немає.

 

Дивні бачення

Рідкісний «колосмертний досвід» обходиться без тунелю, по якому або бредуть, або мчать назустріч яскравому світлу. Хтось, на шляху, зустрічає ангелів і давно померлих родичів.

"Це - всього лише ефект кисневого голодування, що порушує роботу мозку", - вважають більшість учених, не вдаючись у подробиці.

"Захисні механізми психіки, - погоджуються багато колег. - Щоб уникнути пошкоджень, наприклад, при зупинці серця, мозок виробляє захисні хімічні речовини. Вони і викликають галюцинації, які подібні до наркотичних".

Більш обізнані фахівців, навпаки, вникають в подробиці.

"Мозок позбавляється крові, збагаченої киснем", - пояснює відомий психіатр, член-кореспондент Міжнародної академії медичних наук Сергій Левицький. - Частини зорової частки кори великих півкуль вимикаються дуже швидко. А полюси потиличних часток мозку, що мають подвійну систему кровопостачання, ще продовжують функціонувати. І поле зору при цьому різко звужується. Залишається лише вузька смуга, що забезпечує центральний, "трубний" зір - тунель".

"Коли зір згасає, людина насамперед перестає бачити периферійні зони, - підтримує колегу Ендрю Ньюберг, доцент радіологічного відділення Університету Пенсільванії, тлумачачи феномен "тунелю ". - Яскраве світло може бути центральною точкою, яка відключає зорову систему".

Кевін Нельсон не згоден. Він вважає, що NDE - це різновид сну. Конкретно, порушення однієї з його фаз - так званого "швидкого сну", - яку супроводжують швидкі рухи очей - ШРО.

"Часом виникають такі стани, коли мозок частково не спить, частково занурений у фазу "швидкого сну", - говорить нейрофізіолог, який перевірив свою гіпотезу на групі «мандрівників на той світ». З них 60 відсотків, як з'ясувалося, стикалися з дивними видіннями неодноразово. Причому не перебуваючи при смерті. А вийшовши з аномального стану, ці люди не вірили, що бачили всього лише сон. Їм здавалося, що події відбулися наяву ".

Але чому людям століттями ввижається або "сниться" одне і те ж з невеликими варіаціями? Кевін Нельсон не пояснює. Лише передбачає: у мозку все-таки з'являється щось "отруююче".

 

Секрет у крові

Буквально днями з'явилося повідомлення про черговий "прорив" у дослідженнях NDE. Мовляв, природа дивних видінь нарешті розкрита. І доведено, що ніякого відношення до загробному світу вона не має - чиста хімія з фізикою і фізіологією. А раю, тобто, немає.

"Навряд чи є виявлена нами причина єдина, - говорить автор відкриття Заліка Клеменц-Кетіч з Університету Марібору в Словенії (University of Maribor in Slovenia). - Але вона добре пояснює фізіологічний механізм колосмертного досвіду".

Заліка Клеменц-Кетіч моніторила стан пацієнтів, які страждають гострою серцевою недостатністю. 52 з них померли клінічною смертю, але «воскресли». Поки хворі добиралися до «того світу», знаходилися там і поверталися назад, дослідниця брала в них кров на аналізи.

З числа воскреслих 11 осіб доповіли про NDE - тунелі, світлі, ангелів та інших чудеса. Це - трохи менше 20 відсотків. Що відповідає світовій статистиці: за різними даними, про те світло розповідають від 8 до 20 ожилих.

Далі Заліка Клеменц-Кетіч подивилася, чим принципово відрізняється кров тих, хто бачив і хто не бачив загробний світ. Виявилося, що різниця була лише в одному: концентрації розчиненого вуглекислого газу. У переживших NDE вона різко зростала. Виходило: якщо передсмертні бачення - це галюцинації, то викликає їх газована вуглекислотоюкров. Всього-то ...

До речі, схожі з NDE відчуття, аж до видінь, іноді відвідують, як альпіністів на великій висоті, так і дайверів, які пірнають на велику глибину без акваланга. У них теж бувають проблеми з вуглекислотою в крові.

На думку колег, дослідження Заліки Клеменц-Кетіч - перше у своєму роді. До неї ніхто ще не отримував переконливих доказів того, що у NDE можуть бути фізіологічні причини.

 

Підсумок

Першопрохідник ж - Пім ван Ломмель - не вважає, що таємниці NDE розкриті. Мовляв, багато запевняли, що розібралися. А потім знаходилося нові і нові загадки.

Сам дослідник виявив безліч дивацтв, яких вуглекислим газом не пояснити. Наприклад, віруючі люди переживають колосмертний досвід в два рази частіше невіруючих. Схожа пропорція і серед тих, хто боїться смерті, кому вона зовсім не страшна.

Сліпі, на подив, "бачать" те ж, що і зрячі. А ті, хто заглядали на той світ далі за інших - крім тунелю і світла бачили померлих родичів, гуляли по райських кущах, як правило, вмирали «назовсім» протягом 30 днів після попереднього воскресіння.

 

А в цей час

Рік до вироку "страшного суду"

Дослідження, які зараз йдуть в 25 клініках США, Канади і Великобританії, покликані не залишити жодних сумнівів з приводу душі і потойбічного світу. Керує експериментами відомий авторитет у цій області доктор Сем Парніа. І перевіряє самий загадковий феномен - виходу з тіла, про який люди, що пережили клінічну смерть, розповідають не менш наполегливо, ніж про тунель і ангелів. Мовляв, бачили себе зі сторони, навіть літали по інших палатах.

Доктор і його соратники поміщають в реанімаційних палатах - у місцях, не доступних для огляду з ліжок, припустимо, під стелею, - таблички з написами. Завдання "тимчасово померлих" прочитати їх і потім, воскреснувши, повідомити медикам. Якщо прочитає хоча б один пацієнт, то можна буде сміливо говорити: щось розумне відділяється від тіла. А що саме, якщо не душа?

Експеримент закінчиться в 2011 році, перевірку на вихід з тіла пройдуть 1500 пацієнтів. Про попередні результати Сем Парніа не повідомляє. Лише обережно говорить про перспективи: "Якщо ми продемонструємо, що свідомість продовжує існувати після того, як відключається мозок, це дасть нам можливість допустити, що свідомість існує сама по собі".

Почекаємо. Усього рік залишився до вироку "страшного суду", повідомляє Комсомольська правда.


15.12.2010 7080 1
Коментарі (1)

Андрій 2010.12.23, 22:47
Виправіть БДГ на ШРО (швидкі рухи очей).
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2775
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413