Секрети здорового сну

 

Секрети здорового сну, сон, відпочинок, глибокий сон, зняти напругу, безсоння, біологічний режимЗагальновідомий факт, що людина близько третини свого життя проводить уві сні. З давніх часів люди намагаються розгадати таємницю сну. Проте до цих пір значення цього явища для організму до кінця не вивчено.

 

Що таке сон?

У літературі є безліч визначень сну. У загальному випадку всі вони зводяться до одного і характеризують сон як якийсь фізіологічний стан відпочинку і спокою, що настає через певні відрізки часу, при цьому робота свідомості припиняється практично повністю, значно знижується активність головного мозку, а реакції організму на зовнішні подразники зведені до мінімуму. Проте цілий ряд проведених досліджень в області сну свідчать про те, що таке визначення не зовсім вірно. Так, зокрема, за допомогою електроенцефалограми головного мозку в стані сну, вдалося з‘ясувати, що активність мозку в цей період зберігається, при цьому відбувається лише періодична зміна цієї самої активності. Простіше кажучи, були виділені певні фази сну.

 

Фази сну

Перша фаза — неглибокий сон, який наступає безпосередньо після того, як чоловік ліг спати (дрімота). Тривалість такої фази становить близько 5 хвилин.


Друга фаза — логічне продовження першої, настає при переході дрімоти в сон. Для цієї фази сну характерні деякі імпульсні сплески мозкової активності. Ця фаза довше першої, проте, не перевищує 20 хвилин.
Третя фаза — так званий глибокий сон. У період цієї фази на електроенцефалограмі фіксуються високоамплітудні дельта-хвилі, які відсутні навіть у період неспання.
Четверта фаза — більш глибокий сон. У цій фазі сповільнюється пульс і дихання, крім того трохи знижується температура головного мозку і всього тіла в цілому. Під час фази глибокого сну очі, прикриті повіками, починають робити повільні рухи з однієї сторони в іншу.


П’ята фаза — настає після півгодини глибокого сну. Приблизно через такий проміжок часу мозок повертається до другої фази сну, як ніби намагаючись прокинутися, але замість прокидання відбувається перехід до п‘ятої фази, яку ще називають швидкий сон або «РЕМ-сон» (від англ. «rapid eye movement» — швидкий рух очей). Саме в цій фазі очі під зімкнутими повіками починають здійснювати швидкі повторювані рухи. Крім того, показники електроенцефалограми мозку у фазі швидкого сну ідентичні показниками людини в період неспання. Відбувається почастішання пульсу і дихання, спостерігається деяке збільшення тиску і температури тіла. А ось м’язи навпаки перестають діяти: спостерігається практично повна відсутність м‘язового тонусу (за винятком діафрагми і м’язів ока). Тривалість швидкого сну складає всього близько 10 хвилин, але саме протягом цього часу і сняться найбільш яскраві та видовищні сновидіння.

По закінченні швидкого сну, всі фази, починаючи з другої, протягом ночі циклічно повторюються.

 

Правила здорового сну

Говорити про здоровий сон можна тоді, коли засипання відбувається непомітно для людини, фази сну послідовно змінюються, а його тривалість відповідає фізіологічним віком. Так, в нормі сон дітей в залежності від віку становить 8-16 годин на добу, дорослої людини близько 6-8 годин, а потреба уві сні літньої людини знижується до 4-6 годин. Звичайно, сучасний ритм життя вносить істотні корективи в біологічний ритм людини, і сон тривалістю 8 годин найчастіше стає розкішшю. Однак є деякі правила, які здатні зробити сон більш міцним, що дозволить після пробудження відчувати себе повністю відпочив, повним сил і енергії.

 

Правильне спальне місце

Перше правило, без якого неможливо уявити здоровий сон — правильна організація спального місця. Ідеальним варіантом, безперечно, є просторе ліжко з ортопедичним матрацом. Однак не у всіх є окрема спальня кімната, а функцію спального місця часто виконує диван. У цьому випадку варто вибирати моделі, які мають ортопедичну основу.

 

Постільні приналежності

Постільна білизна обов‘язково повинно «дихати», а значить, воно повинно бути зроблено тільки з натуральних тканин. Краще всього підійде 100% бавовна або льон. А ось атласні простирадла можуть бути естетично досить привабливі, проте вони дуже погано пропускають повітря, і вашому тілу під такою білизною буде просто нічим дихати. Цього ж правила варто дотримуватися і при виборі одягу для сну. Подушки краще всього використовувати з натуральним пуховим або пір’яним наповнювачем. Важливо пам‘ятати, що вона не повинна бути занадто великою і туго набитою, в іншому випадку ваш хребет буде перебувати в неправильному, неприродному положенні, що може негативно позначитися не тільки на якості сну, але й на здоров’ї в цілому.

 

Свіже повітря

Всім відомо, що свіже повітря позитивно впливає на організм людини. Перед тим, як лягати спати, кімнату необхідно добре провітрити. Вважається, що оптимальна температура повітря для сну знаходиться в межах 19-20°С. Позбутися від стресу і підготувати себе до сну відмінно допоможе і вечірня прогулянка по свіжому повітрі.

 

Чистота і розслаблення

Відмінно розслабить, допоможе зняти напругу, що накопичилася за день, і підготує ваше тіло до сну тепла ванна (температура води повинна бути не більше 40 °С). Щоб досягти максимального ефекту у воду слід додати кілька крапель заспокійливого ефірного масла лаванди, іланг-ілангу, ромашки, пачулі, апельсина або мандарина. Якщо у вас немає можливості або бажання приймати ванну, можна просто прийняти теплий душ. Він не тільки освіжить ваше тіло, але також допоможе розслабитися.

 

Режим дня

Для того, щоб добре засипати і попередити виникнення безсоння по можливості треба дотримуватися певного біологічного режиму організму: лягати спати і вставати приблизно в один і той же час.

 

Перед сном не слід:

  • щільно їсти — перерва між останнім прийомом їжі і сном повинна становити не менше 2-4 годин;
  • пити каву, чай, будь-які напої, що містять кофеїн — вони володіють значним тонізуючим ефектом і заважають заснути, краще випити склянку молока або трав‘яний чай;
  • вживати алкоголь у великій кількості і курити — нікотин і алкоголь є потужними стимуляторами центральної нервової системи і нерідко стають причиною порушень сну;
  • дивитися телевізор, значний час проводить за комп’ютером, грати у відеоігри — всі ці новинки техніки дуже сильно збуджує нервову систему, що в результаті може призвести до порушення сну і безсоння.

 

Народні засоби, що поліпшують сон

Буває так, що людина довго не може заснути, часто прокидається серед ночі, значно знижується тривалість сну. Такий стан називають безсонням. Її причиною можуть бути різні захворювання, однак дуже часто вона виникає у здорових людей внаслідок психічного порушення або перевтоми. У цьому випадку необхідно дотримуватися певних правил, описаних вище, а також скористатися заспокійливими засобами на основі цілющих трав.


05.02.2012 4411 1
Коментарі (1)

Соломія Чир 2016.09.10, 20:06
Детальніше про психологічний аспект здорового сну - у №9 журналу ЕКСПЕРИМЕНТ
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415