САТАНИНСЬКІ СУРИ

У ведичній традиції існують два важливі ритуальні напитки: сома та сура. 

 

Посутньо це напої антагоністи, навіть, вважають деякі дослідники індуїзму, древні жерці яро між собою суперничали, як виразники антитетичних нектарів. 

 

Сома, згідно з Рігведою, епічним індійським текстом, що входить в найбільш сакральне джерело – Веди, являється священним напитком, який п’янить духовно, підносить свідомість до небувалих висот та широт; опріч цього сома є цілющою, здатна перемогти будь-який недуг – за умови дотримання дхарми – морального обов’язку людини –  і ритуалів. Існує декілька гіпотез стосовно джерела та складників соми, як ото від однойменної рослини «сома», грибів, гармали, ефедри; називають і лотос. 

 

Натомість сура – це хмільний напій, що оп’яняє в буквальному значенні, профанічний, і містить він, либонь, ніщо інше як ячмінь. Інколи ототожнений з пивом. Сура призначалася для  повсякденного вживання, на противагу сомі, одначе нею, як було сказано, не гребували і в  сакральних церемоніях.

 

 

 

В давноминулі часи в Індії практикувався обряд Ваджапея, головна ціль якого здобування царем статусу світодержця. Основні елементи ритуалу виглядали таким чином, що після того як  відгриміла гонка на сімнадцятьох (центральне число в цьому обряді)  колісницях, звитяжцем якої завжди ставав цар, а брахман – жрець –  закінчував кручення за годинниковою стрілкою колеса, насадженого на шест та вкопаного в землю, цар повинен був зійти на вершечок жертовного стовпа, у формі колеса, а далі проказати:  « Ми досягли неба»; піднявшись ще вище: « Ми стали безсмертними». Жерці, що стояли з чотирьох сторін, символізуючи чотири частини світу, підносили йому на довжелезних шестах мішечки з їжею. Ролі в цьому дійстві соми та сури полягали у питті їх сімнадцятьма учасниками.      

 

Часи царів та жерців канули в Лету, і не завжди варто про це жаліти, як і не завжди радіти з цього, відгомони ритуалів залишились, зазнавши десь корінних, десь неістотних модуляцій. У що трансформувалася сура разом зі своїми функціями ( якщо їй справді для цього довелося у щось…), гадаю, більшість не потребує роз’яснень, позаяк майже всі, в більшій чи меншій мірі, відвідуємо розважальні та відпочинкові заклади, цінуємо гедонізм і його сакраментальні (сакральні ?) складові.

 

Сакральне (священне) сури, хоча й набуло рис сакраментального (звичного), втім  не втратило себе чи свій дух, найточніше, можливо, - присмак. Ще точніше – ефект. У неї настільки притягальний, наркотичний присмак і настільки резонансний, доленосний ефект, що  не існує засобів, покликаних уберегти від оп’яніння. В кращому разі – споживач напідпитку, в гіршому разі – споживач… Споживач. Істинному споживачеві перебувати напідпитку, забувши про верхні «колеса ієрархії», ще сутужніше, аніж знаходитися абсолютно тверезому. Фактично нереально, свідомість жадає п’янства, безпробудного, невщухаючого, бурхливо солодкого. Стан «напідпитку» - вельми бажаний, разом з тим –особливо хитрий стан, прирівняний  до легкої влюбливості, що не відбиває небезпечно – затребуваного  стану «кохання-пристрасті» і в той же час не дає окаменіти чи заледеніти; стан героїв фільмів Федеріко Фелліні, в душі вічно незадоволених собою, депресаків, шукачів «чогось такого», стан, що, за позитивного розвитку подій, однаково утримує від заземлення і польоту, власне – це  «найприродніший стан – людина міцно ногами опирається на землю, а довжина витягнутих рук закоротка, щоб дістати неба, проте спрямована у вірному напрямку. 

 

Начебто, знов таки, «природний стан, а втім людину тягне магнітом опертися й на руки, не забуваючи про міцні ноги.., і значно рідше – подолати закон земного тяжіння. Кажуть, деякі йогіни, володіючи могутніми сіддхами (над-можливостями) – вміли і могли. А головне – хотіли.  Очевидно, пили сому. Та знов про суру – вона значно актуальніша. Сучасна сура не має таємних символів, ні внутрішніх, ні зовнішніх, або – не настільки…, сс  доступніша і більш побутова, і більш багатоманітна, вона  далеко не окреслена Кока-Колою чи Балтикою, вона суттєво більше, ніж бренд, товар, спожиток  – вона це стиль, стиль життя, що давно став стержнем, якого не викоренити-загубити ні в яку кризу.

 

Вимушено зменшуючи дозу, необов’язково вилікуєшся, ще й тому, що довести, що це хвороба емпірично важко, а інших шляхів у доказах просто не існує для шанувальників трунку. Сучасні жерці і вайші (а правильніше – кшатрії, у кращому випадку, шудри – у гіршому) впарюють численним поціновувачам сури, що вона –  то воістину сома, не віднайдена, а дедалі новіша, досконаліша, тим нічого не залишається як охоче визнавати тезу – ті ж бо «жерці», нехай і все частіше – переважно там, де сура розходиться на ура і в великих порціях – на підсвідомому сприйманні. Мається і елітарна сура, для менш численної групи сурерів, точніше «сомерів», - різниться лишень смак, ефект той же.    

 

Іноді, якось мимохіть, видається, що сакральні фрази царів « Ми досягли неба», « Ми стали безсмертними» можна співвіднести із питцями сури й соми. Одні здатні високо піднестися, не здобувши плекане безсмертя, інші – вічне життя без славних сходжень. Можна обом здобути подвійне, в різних щоправда наслідкових еквівалентах.

 

Завчасу культовий 2012 рік віщує прихід Нової Ери , а відтак, багато покладаються, імовірно соми. Якщо велено випити чи пригубити сому, то безсумнівно, рано чи пізно, не оминути вкотре і чаші з сурою.  Вслід за тезою і антитезою (це ще пан Гегель вчив)  наступає синтез, а синтез, в свою чергу, має претензії на Абсолютний Дух. Історія схильна, на жаль, зважати на Гегеля, а не на, приміром, Канта, при цьому весь час ігноруючи бодай просто Дух. Найревніше ведизм забороняв змішувати сому і суру. Діалектика Буття не явище виключно сьогоднішнього чи майбутнього – це відвічні взаємини Вищості, і вони, зрозуміло, переживуть далеко не лише нас. Дехто рекомендує з-поміж вузького вибору соми чи сури обирати воду. Зрештою в цьому міститься раціональне зерно – вода магістральний компонент далеко не лише будь-котрих напоїв. Та вода само по собі не робить те, що так життєво необхідно людині – не оп’яняє. Очищує – так, напоює – безумовно, проте, начебто, не дарує доконечну трансперсоналізацію. А може варто трохи зачекати ? Може, сома за своєю суттю річ цілковито самодостатньо трансперсональна, а не всього лише транспортер  ? Про суру … не варто,  істинно,  глибинно-усвідомлено  її ніхто не хтить.          

                                                                                                   

Вода вміщає рибину, риби існує безліч і різновидів немало, попри безупинне вимирання внаслідок катастрофічного забруднення екосистеми.  Можливо, за можливості, потрібно шукати для риб оптимальне  водоймище ? Глибше і просторіше, позбуваючись ілюзій про рафіновану чистоту рідини ? Можливо, слід небезпідставно побоюватись істоти, що зовні легковажно ллє-проливає воду, канву всього сущого ?   Чи все-таки,  ні ? А поки незмінним залишиться одне: спільний корінь у сакрального і сакраментального. Мабуть, це все-таки корінь, а не якийсь там варіабельний префікс.

 

 


14.05.2011 Яв Назар 1565 8
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3405
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5637

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3850 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5414