Різдвяне послання Єпископа коломийського

 

/data/blog/95556/52e0dedc5ccc9de7f127991a2ed33b6d.jpg

 

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

ЄПИСКОПА

КОЛОМИЙСЬКОГО І КОСІВСЬКОГО

ЮЛІАНА

 

Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Христос Рождається!

 

З великою радістю і духовним піднесенням святкує Церква Христова Різдво Господа нашого Ісуса Христа. Понад двадцять століть минуло з тієї пори, як Ангел сповістив цюзвістку пастирям, але і сьогодні радість її не померкла. Промине ще сотні, тисячі років, а радість Різдва Христового не втратить своєї сили, тому, що подія ця – найбільша в історії домобудівництва нашого спасіння, величне явище милості Божої до грішного людства. Ця радість, яку пророкує Ангел, не одній сім’ї, чи народові, а всім людям світу – скільки їх є, було і буде, всім, хто не закриє своїх духовних очей, щоб побачити її, хто не озлобить свого серця, щоб відчути її і пізнати.

В Різдві Христовім настає час явлення чудес любові і благовоління Божого. Народжується той, Який був обіцяний прародичам у раю, що з’єднає небо і землю, принесе вічну правду, збудує на землі благодатне царство добраі радості Святого Духа, направить наші ноги на шлях любові, благочестя, що веде до вічного блаженства. Тому Святитель Іоан Золотоустий вважає свято Різдва Христового «більш усіх свят гідним шанування і благоговіння, матір’ю всіх свят». А Свята Церква закликає: «Небо і земля нехай сьогодні пророчо так звеселяться, ангели і люди духовно тріумфують, бо прийшло Сподівання народів».

Тяжка була доля людей після гріхопадіння. Люди перестали спілкуватися з Богом, і Бог став для них невидимим. Почалась жорстока боротьба між добром і злом у самій людині, а також між людьми і народами. Люди помирали як духовно, так і тілесно. Був «плач, і стогін, і горе» (Єз. 2.10). Ніхто, крім Бога, не міг спасти людину від цього зла. З появою ж Спасителя зникає перешкода, що розділяє нас з Богом. Зійшовши на землю і ставши людиною, Син Божий приймає на Себе весь тягар наших гріхів і все покарання за них. Він приходить, щоб відродити людство, визволити його від наслідків гріха і дарувати життя вічне. Своїм народженням Ісус Христос осяяв людей, «які сиділи в темряві і тіні смерті» (Іс. 9.1) світлом істинного богопізнання. Різдвом сповістив, що всі люди - діти Небесного Отця а між собою браття.«Бог на землю зійшов, щоб нас на небеса вивести», - навчає Церква.

Різдво Христове принесло людям найвищу істину. Прийшов Господь – і всюди розлилося світло істинної віри та релігії. Тепер ми знаємо, що Бог наш, Який створив небо і землю, є Дух вічний, всеблагий, всезнаючий, всемогутній, всюдиприсутній, незмінний,всеблаженний, є Бог любові й святості. Візьміть в руки Святе Євангеліє, прочитайте його – і Світло Христове стане доступне мудрецю і простій людині, опромінить кожне серце.Спаситель не тільки дав нам величне і святее вчення, а дарував силу для духовного життя.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри, щоб радість наша була чистою, духовною, святою, необхідно, щоб вона виявлялася у ділах, які ведуть нас до Бога. Господь прийшов до нас в плоті для нашого зцілення. Як Небесний Лікар Він дав нам лікарства – Святі Таїнства. І нам потрібно приймати їх живою вірою, з переконанням в їх рятівну силу. Господь приніс новий закон – і нам треба виконати його з усією любов’юі ретельністю. Хоч Спаситель наш і всемогутній, але не врятує нас без нас, а тим більше всупереч нашому бажанню. Преподобний Антоній Великий так говорив своєму учневі: «Ні Бог, ні я тобі не допоможемо, якщо сам не будеш трудитися. Духовне життя подібне до дерева, тілесний подвиг - листкам,а щиросердечна праця – плодам».

У ці святкові дні Різдва Христового, коли з Вифлеємської печери засяяло світло християнської ери, нехай засяє воно в серцях мільйонів віруючих сердець, просвітить спраглі душі, світлом Євангельської любові та правди і, щоб любов Божа та Його милосердя відкрили людям шлях до небесної радості та вічного спасіння через Ісуса Христа Сина Божого, якого Отець Небесний освятив та послав у цей світ (Ін. 10.36) Спасителем роду людського.

Сьогодні ми повинні думками своїми перенестися до Вифлеємського вертепу. Ця вбога печера стала для нас колискою всього святого. Звідси засяяло для світу «світло розуму», звідси для нас почалося нове життя. Принесімо для Господа свої дари любові та побожності.

З вдячністю прославляймо Його народження різдвяними піснеспівами: «Христос народжується, славте! Христос з небес зустрічайте! Христос на землі, величайте! Співайте Господу вся земле, і весело заспівайте люди, бо Він прославився».

Нехай свято Різдва Христового спонукає нас завжди обирати Бога і все, що виходить від Нього. Нехай на нашому земному шляху Вифлеємська зірка освітлює наші серця Божою мудрістю і благодатним теплом зігріває наші душі, зміцнює наше здоров’я.

У дні Різдва Христового вірою і любов’ю прикрасимо храм своєї душі чеснотами християнського благочестя і з чистим серцем приймемо Христа Життєдавця. Покиньмо гріх і людські пристрасті й одягнімося, як обранці Божі в любов, милосердя, доброту, лагідність, довготерпіння, взаємно пробачаючи один одному (Кол. 3.12-14). Нехай кожен з нас старанно працює на своєму місці на славу Божу, добробут і процвітання Церкви Христової та нашої країни.

 

 

Христос Рождається! Славімо Його!

 

+ Юліан

Єпископ Коломийський і Косівський

 

Різдво Христове

2015 р./2016 р.                                                                                                                                                          м. Коломия


28.12.2015 1352 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413